Ας το κάνουμε όπως η Ελβετία. Πώς να συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία και να μεταλαμβάνουμε των Αχράντων Μυστηρίων χωρίς συνωστισμό

Η Ελληνική Ορθόδοξη Ενορία Αποστόλου Παύλου Γενεύης στην Ελβετία, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη λειτουργική ζωή στην πόλη. Η προσέλευση των πιστών θα γίνεται με τηλεφωνική προεγγραφή. Με την ίδια μέθοδο, θα μπορούσε να καθοριστεί η προσέλευση και η παρουσία των πιστών στις Θείες Λειτουργίες και στις Ακολουθίες στην πατρίδα μας.

Όσοι πιστοί επιθυμούν να συμμετέχουν, να επικοινωνούν με την ενορία τους. Κατόπιν η ενορία θα ενημερώνει εκείνους οι οποίοι θα προσέλθουν, ώστε να τηρούνται οι υγειονομικές υποδείξεις εντός του κάθε ναού. Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από τον ενδεικνυόμενο αριθμό που προκύπτει από τα υγειονομικά μέτρα, τότε να διεξάγεται κλήρωση και όσοι δεν στέκονται «τυχεροί» να συμμετέχουν στην επόμενη Θεία Λειτουργία.

Για τη μετάληψη της Θείας Κοινωνίας, θα μπορούσε να δίνεται η δυνατότητα και σε πιστούς που δεν θα έχουν την «τύχη» να συμμετέχουν στην Θεία Λειτουργία, με παρόμοιο τρόπο. Να έρχονται σε επαφή με την ενορία τους και να εκδηλώνουν την επιθυμία να μεταλάβουν Σώμα και Αίμα Χριστού. Οι πιστοί να ειδοποιούνται να προσέλθουν μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ονομαστικά, ένας, ένας, σε απόλυτα συγκεκριμένη ώρα, με χρονικό κενό δύο ή τριών λεπτών της ώρας. Για παράδειγμα, 10:05 ο ΚΔ, 10:08 ο ΔΜ και ούτω καθεξής.

Οι ενορίες, ανάλογα με το μέγεθός τους και τη διαθεσιμότητα σε ιερείς, μπορούν να Λειτουργούν περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα, ώστε να αυξηθεί η διασπορά στην προσέλευση των πιστών, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα να μεταλάβουν περισσότεροι.

Βέβαια, οι «ειδικοί» αγνοούν ή δεν μπορούν να κατανοήσουν τις πάμπολλες μαρτυρίες Ορθόδοξων Πατέρων και Αγίων για την παρουσία του Ιησού Χριστού, του Αγίου Πνεύματος, του Τριαδικού Θεού, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Την υπόσταση δηλαδή, των Θείων Μυστηρίων. Γιατί, απλούστατα είναι ορθολογικά εξειδικευμένοι σε έναν επιστημονικό τομέα. Επιπλέον, είναι άνθρωποι. Που σημαίνει ατέλεια.

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας 15 Δεκεμβρίου 2020

Blog: www.eksadaktylos.gr


Πηγές:

https://dioceseorthodoxe.ch/me-tra-apo-tis-13-12-2020/

https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/6979753_me-proeggrafes-oi-leitoyrgies-stin-mitropoli-elbetias

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail