Γιατί η Ελλάδα έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να στρατιωτικοποιεί τα νησιά της

Το παιγνίδι του μηδενικού αθροίσματος - H Ελλάδα έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να στρατιωτικοποιεί τα νησιά της και το έχει πράξει εντός των ορίων της Συνθήκης της Λωζάνης για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, στα όρια της Συνθήκης του Μοντρέ για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, και εντός των ορίων της Συνθήκης Ειρήνης του Παρισιού του 1947 για τα Δωδεκάνησα. 

Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.

Η επιμονή της Τουρκίας ότι τα νησιά πρέπει να αποστρατικοποιηθούν απειλεί να τερματίσει τις συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας πριν ακόμη ξεκινήσουν. Η Ελλάδα έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να συζητηθεί η αποστρατικοποίηση των νησιών. Αυτό αναπόφευκτα δημιουργεί αδιέξοδο μεταξύ των δύο χωρών, με αποτέλεσμα να τερματίζουν τις συζητήσεις πριν ξεκινήσουν. 

Καθώς ο Ερντογάν διατηρεί μια πολιτική συνεχών κρίσεων για να αποσπά τους ψηφοφόρους του από την ταχέως φθίνουσα τουρκική οικονομία και λίρα, θα συνεχίσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα κατηγορήσει την Ελλάδα, καθώς δεν θα αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά όπως απαιτεί.

Από την ελληνική σκοπιά, τα νησιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα άμυνας όσο υπάρχει η Τέταρτη Στρατιά του Αιγαίου, η οποία δημιουργήθηκε μόνο ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή του 1974 στη Κύπρο. 

Με την Ελλάδα όχι μόνο να έχει νόμιμο δικαίωμα να στρατιωτικοποιεί τα νησιά της σε διάφορους βαθμούς, αλλά και να παρακολουθεί τις τουρκικές απειλές εναντίον των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ο διάλογος θα οδηγεί σε αδιέξοδο καθώς ο Ερντογάν δεν θα υποχωρήσει από τα αιτήματά του να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail