Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος απαντά στην πιθανότητα πολέμου με την Τουρκία

Freepen.gr - Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι, επιβεβαίωσε ότι η πολιτική της Αιγύπτου είναι να καθιερώσει άριστες σχέσεις με τους γείτονές της, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στον διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Σίσι είπε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ότι η πολιτική της Αιγύπτου είναι να καθιερώνει άριστες σχέσεις με τους γείτονές της, με τον διάλογο να επικρατεί πάντα, και η Τουρκία θα πρέπει, όπως και άλλες χώρες της περιοχής, να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και να μην αναλαμβάνει μονομερώς καμία ενέργεια χωρίς διαβούλευση ή εις βάρος της ασφάλειας και της ειρήνης της περιοχής.

Ο Σίσι τόνισε ότι "το μεσογειακό φόρουμ για το φυσικό αέριο, το οποίο ιδρύθηκε με Αιγυπτιακή πρωτοβουλία, είναι ένας περιφερειακός διακυβερνητικός οργανισμός που εργάζεται για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην αειφόρο διαχείριση και τη διατήρηση του περιβάλλοντος των πόρων φυσικού αερίου κάθε κράτους μέλους ... η Γαλλία πρέπει να συμμετάσχει σύντομα σε αυτό το φόρουμ".

"Η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλούσια σε φυσικό αέριο μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις που έγιναν σε αυτήν. Κερδίζουμε τη λογική της συνεργασίας με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, για έναν οργανωμένο πολιτικό διάλογο για το φυσικό αέριο. Αυτή η οργάνωση θα δώσει προτεραιότητα στη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με τα θαλάσσια σύνορα", ανέφερε.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το αν μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας εξακολουθεί να είναι μια πιθανότητα στη Λιβύη: "η Αίγυπτος εργάζεται για την επίτευξη μιας συνολικής πολιτικής λύσης που παραμένει ο μόνος δυνατός τρόπος για να διευθετηθεί αυτή η κρίση και να διασφαλιστεί η σταθερότητα αυτής της αδελφικής χώρας, η οποία μοιράζεται σύνορα με την Αίγυπτο μέχρι 1200 χιλιόμετρα. Είναι επιτακτική ανάγκη να τερματιστούν οι ξένες παρεμβάσεις που απειλούν τη σταθερότητα αυτής της χώρας, ως αποτέλεσμα της μεταφοράς μισθοφόρων και όπλων που προορίζονται για εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές".

Κατέληξε λέγοντας ότι "η Αίγυπτος δεν θα είναι ποτέ το πρώτο μέρος που θα επιτεθεί. Αλλά σε αντάλλαγμα, οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι πάντα έτοιμες να υπερασπιστούν την Αίγυπτο και να εξασφαλίσουν την εθνική της ασφάλεια ενόψει οποιασδήποτε μορφής απειλών".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail