Όλος ο κόσμος ενισχύει το ναυτικό του, εμείς τι;

Οι κύριοι ηπειρωτικοί ισχυροί παράγοντες της Ευρασίας, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Τουρκία, διακρίνουμε να ηγούνται μιας αναδυόμενης θαλάσσιας δυναμικής καθώς επιδιώκουν ενισχυμένο παγκόσμιο κύρος και κατάσταση μεγάλης ισχύος. Αυτή η ώθηση για αυξημένο διεθνές κύρος έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες επενδύσεις σε στρατηγικά μέσα εθνικής ισχύος, στα συγκεκριμένα ναυτικά. 
 
Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.
 
Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε μια δυναμική αυξημένου ναυτικού ανταγωνισμού σε όλη τη θαλάσσια Ευρασία. Βλέπουμε πλέον ότι η ναυτική ισχύς είναι η φυσική απόδειξη της εθνικής ενηλικίωσης. Στη σύγχρονη εποχή του 21ου αιώνα, το ναυτικό έγινε ένα είδος ιδεολογίας στην οποία ο πατριωτισμός, τα οικονομικά και το συμφέρον εξωραΐζουν τα νόμιμα θέματα άμυνας και ασφάλειας.
 
Καθώς μια χώρα αναπτύσσει την οικονομία της διεθνώς, υπάρχει η ανάγκη προστασίας των αγορών, καθώς και των θαλάσσιων οδών επικοινωνίας που μεταφέρουν εμπορικά αγαθά και τους θησαυρούς ενός κράτους.

Σήμερα, το ναυτικό έχει μεταμορφωθεί εν μέρει, από αυτό που ήταν έναν αιώνα πριν και μπορεί να αναλυθεί περαιτέρω σε διεύρυνση των επενδύσεων στη ναυτική ανάπτυξη (πλοία και προσωπικό), ναυτικές τεχνολογίες ή παράκτια άμυνα (όπλα και κυβερνοχωρητικές ικανότητες) και γενικά ναυτικές δραστηριότητες (ναυτική διπλωματία και ασκήσεις) τόσο στις περιφερειακές όσο και στις βαθιές θάλασσες. 
 
Αλλά στον πυρήνα του, η ιστορική αξία του ναυτικού για τον Έλληνα και ο ενθουσιασμός για το ναυτικό μας αντηχούν ακόμα και σήμερα. Ενώ οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου λαχταρούν για τη δημιουργία και προβολή ενός ισχυρού ναυτικού που θα εμφανίζει παγκόσμια εμβέλεια, ισχύ και εθνικό ηρωισμό για να το δουν και να θαυμάσουν όλοι, εμείς θα συνεχίσουμε χωρίς εκσυγχρονισμό και χτίσιμο του ναυτικού του μέλλοντος; 
 
Ξεχάσαμε ότι το ναυτικό μας συνδέεται με μια μεγαλύτερη ιστορική πορεία κατάστασης θαλάσσιας ισχύος και ναυτικής κυριαρχίας;
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.