Τουρκία: η ισλαμιστική δικαιοσύνη στα καλύτερά της

Βulent Κilic/ΑFΡ
Μόλις μια εβδομάδα μετά τη δέσμευσή του για δικαστικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τυπικά ανακάλυψε ξανά τον ισλαμικό εαυτό του. Υπενθύμισε στον κόσμο, για άλλη μια φορά, πόσο διεφθαρμένη και υποκριτική είναι η κατανόησή του για την καθολική δικαιοσύνη.

gatestoneinstitute.org - Burak Bekdil / Παρουσίαση Freepen.gr

"Παρατηρούμε ότι η [ισραηλινή] κρατική τρομοκρατία εναντίον των Παλαιστινίων συνεχίζεται", δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην οποία παραπονέθηκε για αδικία. "Τα χέρια ψηλά, παλαιστινιακά παιδιά δολοφονούνται".

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, περιέγραψε τη δολοφονία από την Αυστραλιανή αμυντική δύναμη (ADF) δεκάδων Αφγανών αμάχων ως "σύγχρονη βαρβαρότητα."Τα ευρήματα μιας τετραετούς έρευνας από την ADF επιβεβαιώνουν πράγματι την περιγραφή του Kalın ως βαρβαρότητα: οι κατώτεροι στρατιώτες είχαν εντολή να σκοτώσουν πρώτα τους κρατούμενους, σε μια πρακτική γνωστή ως "πρώτη κίνηση". Όπλα και άλλα αντικείμενα φυτεύτηκαν κοντά σε Αφγανικά σώματα για να καλύψουν τα εγκλήματα και επιπλέον δύο περιστατικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν έγκλημα πολέμου "σκληρής μεταχείρισης".

Τα μέσα ενημέρωσης υπέρ του Ερντογάν πήδησαν στην ιστορία της ADF, καλύπτοντάς την με μεγάλους τίτλους και σχόλια, υπογραμμίζοντας την ιδέα ότι "και η Δύση μπορεί να είναι βάρβαρη".Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια μισή υποσυνείδητη προσπάθεια να νομιμοποιηθούν οι συνήθως ακραίες βάρβαρες πρακτικές στον ισλαμικό κόσμο. Για χάρη της αλήθειας, τόσο ο Ερντογάν όσο και ο εκπρόσωπός του πρέπει να τους υπενθυμιστεί η κοινή βαρβαρότητα στη χώρα τους.

Η δυσάρεστη Αυστραλιανή ιστορία δείχνει πώς σε δημοκρατικές χώρες με ισχυρούς ελέγχους και ισορροπίες και διαχωρισμό των εξουσιών, η κρατική ενοχή εμφανίζεται στο δημόσιο τομέα με διαφάνεια και πώς οι δράστες προσάγονται στη δικαιοσύνη ανεξάρτητα από τα δημόσια αξιώματά τους και την εθνικότητα των θυμάτων.

Ο πληροφοριοδότης στην αυστραλιανή υπόθεση ήταν η δημόσια Αυστραλιανή Εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών (ABC). Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison δήλωσε ότι θα διοριστεί ειδικός ερευνητής για να εξετάσει τις διώξεις από τις πληροφορίες που περιέχονται στην έκθεση. Ένα SAS [ειδικό αεροπορικό Σύνταγμα] έκλεισε. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα δημιουργήσει επίσης μια ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας για την παροχή "λογοδοσίας και διαφάνειας που βρίσκεται εκτός της αλυσίδας διοίκησης της ADF."Ο πρωθυπουργός Morrison τηλεφώνησε επίσης στον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ashraf Ghani για να εκφράσει τη "βαθύτατη θλίψη" του για τα ευρήματα.

Τόσα πολλά για την αυστραλιανή " βαρβαρότητα". Οι περισσότεροι Τούρκοι θα ζήλευαν πολύ μια τέτοια σύγχρονη βαρβαρότητα που διαπράττεται από ένα δημόσιο αξίωμα.

Οι Τούρκοι έμαθαν μόνο από μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η Πολεμική Αεροπορία τους είχε βομβαρδίσει ένα τουρκοκουρδικό χωριό το 1994 και σκότωσε 45 αθώους χωρικούς κοντά στο Şırnak στη νοτιοανατολική Τουρκία. Συγγνώμη; Καμία. Πόσοι αξιωματικοί έπρεπε να δικαστούν και καταδικάστηκαν; Κανείς.

Το βράδυ της 28ης Δεκεμβρίου 2011 μια ομάδα Κούρδων αγροτών διακινούσε φτηνή βενζίνη στο τουρκικό χωριό τους από το βόρειο Ιράκ. Τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 εμφανίστηκαν στον σκοτεινό ουρανό και επιτέθηκαν στην ομάδα, σκοτώνοντας 34 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 17 παιδιών. Ο στρατός και η εθνική οργάνωση πληροφοριών κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον για την ελαττωματική πληροφόρηση που οδήγησε στην επίθεση. Υπό δημόσια πίεση, η διοίκηση του Ερντογάν ξεκίνησε έρευνα για την επίθεση. Κανένας αξιωματούχος δεν κρίθηκε ένοχος.

Το 2013, εκατομμύρια Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις για να διαμαρτυρηθούν για την αυταρχική κυριαρχία και τις πρακτικές του Ερντογάν. Ένα φοβερό πρωινό στην Κωνσταντινούπολη, οι γονείς του Μπέρκιν Ελβάν έστειλαν το 15χρονο αγόρι έξω για να αγοράσει ψωμί από το κοντινό αρτοποιείο. Ο ελβάν χτυπήθηκε στο πρόσωπο από ένα δοχείο δακρυγόνων που πυροβολήθηκε από έναν αστυνομικό. Πέθανε αφού παρέμεινε σε κώμα για 269 ημέρες. Παρόλο που άνοιξε μια νομική υπόθεση, μετά από έρευνα 3½ ετών, δεν υπάρχει ούτε ένας αξιωματικός υπό κράτηση. Έχουν περάσει 7½ χρόνια από τότε που ο Elvan σκοτώθηκε σε αυτό που φαίνεται να είναι μια άμεση βολή στο πρόσωπο. Το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι κανένας αξιωματικός δεν θα τιμωρηθεί για τον τραγικό θάνατο του 15χρονου αγοριού.

Ακόμη χειρότερα, δεν υπάρχει κανένα σημάδι λογοδοσίας στο τουρκικό σύστημα δημόσιας διοίκησης.

Ο Κεμάλ Κουρκούτ ήταν ένας 23χρονος Κούρδος διαδηλωτής που πυροβολήθηκε από την αστυνομία στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας, στις 21 Μαρτίου 2017. Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ο Κουρκούτ πυροβολήθηκε με την υποψία ότι ήταν βομβιστής αυτοκτονίας. Οι φωτογραφίες αργότερα τον έδειξαν, γuμνό από τη μέση και πάνω, τρέχοντας μπροστά σε μια αστυνομική ομάδα που πυροβολούσε. Η δραματική, αναμφισβήτητη σκηνή καταγράφηκε από έναν φωτογράφο, τον Abdurrahman Gök, ο οποίος αργότερα δημοσίευσε τις φωτογραφίες. Ο Gök αντιμετωπίζει τώρα δίκη για πιθανές συνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες και θα μπορούσε να δεχθεί ποινή έως και 20 χρόνια φυλάκισης.

Και ο αξιωματικός που πυροβόλησε τον Κούρκουτ; Μόλις λίγες μέρες μετά τη δέσμευση του Ερντογάν για δικαστικές μεταρρυθμίσεις, ένα δικαστήριο σοβαρών εγκλημάτων στο Ντιγιαρμπακίρ αθώωσε τον κατηγορούμενο, έναν αστυνομικό, γνωστό μόνο με τα αρχικά του, Y. S.

Η δικαιοσύνη, προφανώς, είναι πολύ σπάνιο εμπόρευμα για τους Τούρκους εξτρεμιστές που συχνά ασχολούνται με την προστασία των Παλαιστινίων τρομοκρατών και κατηγορούν τα πολιτισμένα έθνη για τη σύγχρονη βαρβαρότητα. Η Αυστραλιανή ιστορία θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα σύγχρονης βαρβαρότητας-το περιεχόμενό της είναι απαράδεκτο-αλλά έχει δίκαιο τέλος. Οι τουρκικές ιστορίες μεσαιωνικής βαρβαρότητας στον 21ο αιώνα δεν έχουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail