Οργή στο Ιράν με το αλυτρωτικό ποίημα που απήγγειλε ο Ερντογάν στο Μπακού - Εκλήθη ο πρέσβης

Freepen.gr - Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ιράν Derya Örs κλήθηκε στο ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή για σχόλια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μπακού, ανέφερε την Παρασκευή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Ο σύμβουλος του Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών Javad Zarif και Διευθύνων Σύμβουλος του Τμήματος Ευρασίας κάλεσε τον Örs και τον ενημέρωσε ότι το Ιράν επιδιώκει επείγουσα απάντηση, σύμφωνα με το IRNA.

Η εποχή των εδαφικών διεκδικήσεων, των πολεμοκάπηλων και των επεκτατικών αυτοκρατοριών έχει τελειώσει και το Ιράν δεν θα επιτρέψει παρεμβάσεις στην εδαφική του ακεραιότητα ή συμβιβασμό στην εθνική του ασφάλεια, δήλωσαν Ιρανοί αξιωματούχοι.

Τα σχόλια που προκάλεσαν μια τέτοια απάντηση ήρθαν με τη μορφή ενός ποιήματος που απήγγειλε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πέμπτης στο Μπακού για τη στρατιωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το ποίημα θρηνεί τον διαχωρισμό του ποταμού Aras, που ρέει από την Τουρκία, περνά μέσα από το αμφισβητούμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν και ενώνει τον ποταμό Kura πίσω στο Αζερμπαϊτζάν. Ενώ το απήγγειλε, ο Ερντογάν είπε:" οι Αράς θα τραγουδήσουν ισχυρότεροι, εκείνοι που τραγουδούν το Καραμπάχ Σικέστε θα αναπνέουν ισχυρότεροι", σε σχέση με ένα παραδοσιακό τραγούδι του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ερντογάν "δεν ενημερώθηκε ότι αυτό που κακώς απήγγειλε στο Μπακού αναφέρεται στον βίαιο διαχωρισμό των περιοχών βόρεια του Αρά από την ιρανική πατρίδα", δήλωσε ο Ζαρίφ σε ένα tweet νωρίτερα την παρασκευή. "Δεν συνειδητοποίησε ότι υπονόμευε την κυριαρχία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν;”

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail