Εκτέλεσε ξανά τους ιδιοκτήτες ακινήτων η κυβέρνηση αντί να επιδοτήσει ενοίκια, να κόψει εισφορές κτλ

Sammy-Williams / pixabay
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως άλλος Διοκλητιανός της ιδιωτικής περιουσίας εκτέλεσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανακοινώνοντας από το Βήμα της Βουλής περικοπή των ενοικίων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία κατά...80%. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καλούνται, όπως και οι επιχειρηματίες, να πληρώσουν το λογαριασμό για τις υποδομές που δε δημιουργήθηκαν στον τομέα της υγείας και τα καταστροφικά lockdowns.

Του Στρατή Μαζίδη

Την επιλογή να επιδοτήσει τα ενοικία, δεν την σκέφτηκε. Για τις ασφαλιστικές εισφορές και την περικοπή τους ή μια γενναία έκπτωση, ούτε λόγος. Για μηδενισμό δημοτικών τελών, επίσης. Η μη επιστροφή του 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής, ομοίως. Για θετικές παρεμβάσεις στις δανειακές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων, καμία συζήτηση.

Η γνωστή αγελάδα των ιδιοκτητών ακινήτων προσέρχεται στο θύλαστρο για άρμεγμα, ενώ εξακολουθούν να βαρύνονται με σειρά φόρων και χαρατσιών, οι οποίοι από τα χαμένα πήραν μόνο ένα μικρό μέρος και μάλιστα όχι όλοι. Η πληρωμή από την κυβέρνηση, όπως διευκρινίστηκε στην ΠΟΜΙΔΑ, του 60% του συνόλου του ύψους του ενοικίου, θα εξαρτηθεί από το ΑΝ θα δουλέψουν οι δυσλειτουργικές πλατφόρμες της ΑΑΔΕ, πόσο άμεσα θα καταβάλλεται η διαφορά και αν αυτή τη φορά δε θα υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι για άγνωστο σε αυτούς λόγο δε θα αποζημιωθούν. Ωστόσο ο λογαριασμός θα εξακολουθήσει να είναι αρνητικός. Όπως σωστά έχει επισημανθεί, είναι ίσως η μόνη ομάδα για την οποία δεν υπήρξε καμία μέριμνα στον καιρό της πανδημίας, παρά το ότι στήριξε με το παραπάνω τα κρατικά ταμεία όλα αυτά τα χρόνια.

Η επιλογή του κλεισίματος της ελληνικής οικονομίας ήταν κυβερνητική επιλογή. Η μη παροχή άλλων ισοδύναμων βοηθειών ήταν κυβερνητική επιλογή. Η χαριστική βολή στους ιδιοκτήτες, πολλοί εκ των οποίων επιβιώνουν με το ενοίκιο που εισπράττουν και βρίσκονται ήδη εδώ και καιρό επί ξύλου κρεμάμενοι, είναι κυβερνητική επιλογή.

Κοινωνική πολιτική δεν είναι να αφαιμάζω τον Α για να κάνω μετάγγιση στο Β. Δε βοηθάς κάποιον αν έχει σπάσει το πόδι του, σπάζοντάς του και το άλλο. Ειδικά όταν για το πρώτο σπάσιμο η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σου.

Η πανδημία ίσως ήταν αναπόφευκτη. Η οικονομική μας καταστροφή, όχι. Η δουλειά είναι προϋπόθεση της επιβίωσης και συνεπώς της υγείας. Να δούμε πως θα εκφραστεί αυτό όταν στηθούν κάλπες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail