Οι κυρώσεις των ΗΠΑ αφήνουν ανέπαφη την οικονομία της Τουρκίας, αλλά συντρίβουν την αμυντική βιομηχανία

Freepen.gr - Οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για την αγορά ρωσικού πυραυλικού συστήματος θα αφήσουν ανέπαφη την εύθραυστη οικονομία της, αλλά τα μέτρα θα μπορούσαν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αμυντική της βιομηχανία, η οποία απαιτεί εισαγόμενα εξαρτήματα για την παραγωγή όπλων και την πώλησή τους στο εξωτερικό, σημειώνει το ahvalnews.com.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τα τιμωρητικά μέτρα τη Δευτέρα, προτείνοντας αίτημα του Κογκρέσου να τιμωρήσει την Τουρκία στο πλαίσιο της καταπολέμησης των αντιπάλων της Αμερικής μέσω του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA). Τα βήματα στοχεύουν στην τουρκική Προεδρία αμυντικών βιομηχανιών (SSB), απαγορεύοντας τις άδειες εξαγωγής για οποιαδήποτε αγαθά και υπηρεσίες μεταβιβάζονται στον οργανισμό.

Ο αντίκτυπος στην οικονομία της Τουρκίας από τις κυρώσεις πρόκειται να είναι περιορισμένος – ο Trump θα μπορούσε να έχει εγκρίνει μέτρα που στοχεύουν στον τραπεζικό κλάδο της χώρας και σε άλλους πιο κρίσιμους τομείς αλλά θα βλάψουν την αμυντική της βιομηχανία, δηλώνει ο Aaron Stein, διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Έρευνας εξωτερικής πολιτικής με έδρα την Ουάσινγκτον, με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να αναπτύξει τη βιομηχανία ως μέρος των προσπαθειών να μετατρέψει την Τουρκία σε περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη ανεξάρτητη από τη Δυτική κηδεμονία. Η χώρα αποκτά επίσης όπλα από πολλά δυτικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Οι κυρώσεις εμποδίζουν επίσης τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχει ο επικεφαλής της SSB Ismail Demir και τρεις άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι στις δικαιοδοσίες των ΗΠΑ και να απαγορεύσουν την είσοδό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αποκλείσει την Τουρκία από την αγορά του F-35 ως απάντηση στην αγορά του S-400.

Η SSB, η οποία είναι η στρατιωτική υπηρεσία προμηθειών της Τουρκίας, συνάπτει συμβάσεις αγοράς και είναι υπεύθυνη για περισσότερα από 600 έργα αμυντικής βιομηχανίας που κυμαίνονται από την ανάπτυξη κινητήρων αεριωθουμένων μέχρι την παραγωγή πυρομαχικών.

Το ίδρυμα είναι μέτοχος σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της SSTEK, μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου για συμμετοχές σε αμυντικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής αναδόχου STM Savunma Teknolojileri. Έχει επίσης μερίδιο στην TUSAS, έναν κατασκευαστή κινητήρων αεριωθουμένων και έναν εργολάβο αεροσκαφών που παράγει εξαρτήματα ατράκτου για το F-35, ελικόπτερα επίθεσης και αεροσκάφη, καθώς και εξαρτήματα αεροσκαφών για Boeing και Airbus.

Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι η προμήθεια όπλων και εξαρτημάτων της SSB από μη αμερικανούς προμηθευτές θα γίνει πιο περίπλοκη, δήλωσε ο Stein, από το Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής.

"Ένα περίεργο αποτέλεσμα είναι ότι, βραχυπρόθεσμα, η Τουρκία μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα πράγματα", δήλωσε ο Στάιν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail