Πέντε χώρες της Ε.Ε. θα κληθούν να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο

ΕΡΑ-ΕFΕ Κushtrim Τernava
Freepen.gr - Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καλέσει και πάλι τις πέντε χώρες της ΕΕ που δεν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν, αναφέρει το σχέδιο έκθεσης. Το σχέδιο εκπονήθηκε από την εισηγήτρια του ΕΚ για το Κοσσυφοπέδιο, iola von Cramon-Taubadel στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής, όπως αναφέρει το πρακτορείο Tanjug.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η πρόσκληση δεν είναι νέα, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να είναι το μοναδικό θεσμικό όργανο της ΕΕ που αντιμετωπίζει το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος και ζητά από τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν την υπηκοότητα του Κοσσυφοπεδίου, όπως αναφέρει το Radio Free Europe στις αλβανικές εκθέσεις.

"Παρατηρήθηκε ότι πέντε κράτη μέλη δεν αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο και καλούνται και πάλι να το πράξουν. Τονίζεται ότι η αναγνώριση θα είναι υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας", αναφέρει το σχέδιο έκθεσης.

Μεγάλο μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και χαιρετίζει την επανάληψη του διαλόγου και τη δέσμευση σε αυτή τη διαδικασία. Η Πρίστινα και το επίσημο Βελιγράδι καλούνται να συνεχίσουν την εποικοδομητική τους δέσμευση στην αναζήτηση συνολικής συμφωνίας, αλλά και να εφαρμόσουν τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Αναφέρει επίσης ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ουάσινγκτον στις 4 Σεπτεμβρίου για την εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων τονίζει ότι η διατλαντική συνεργασία αποτελεί βασικό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και ζητεί περισσότερες προσπάθειες για να διαπιστωθεί η τύχη των αγνοουμένων από τον τελευταίο πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο.

Η έκθεση χαιρετίζει τη σύσταση της Περιφερειακής Επιτροπής για τα γεγονότα των εγκλημάτων πολέμου και των σοβαρών παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας. "Ζητούμε μεγαλύτερες προσπάθειες για επανεξέταση των ισχυρισμών συγγενών αγνοουμένων, άνοιγμα αρχείων πολέμου και αποκάλυψη στοιχείων για πρόσωπα που εξακολουθούν να αναφέρονται ως αγνοούμενα από τον πόλεμο 1998-99 στο Κοσσυφοπέδιο", ανέφερε το έγγραφο.

Όπως αναφέρεται, η έκθεση αναφέρεται σε μια περίοδο δύο ετών, διότι πέρυσι δεν υπήρχε έκθεση του ΕΚ λόγω των εκλογών στην ΕΕ.

Το προσχέδιο της έκθεσης αναφέρει ότι το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να υποφέρει από πολιτική αστάθεια, ιδίως μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κράτους δικαίου, της λειτουργίας των θεσμών και της οικονομικής ανάπτυξης.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι το Κοσσυφοπέδιο παραμένει η μόνη περιοχή στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, οι πολίτες της οποίας χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στις χώρες Σένγκεν, αν και το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για απελευθέρωση της βίζα από το 2018. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ότι πρέπει να αυξήσει την ικανότητά του να παράγει ενέργεια από εναλλακτικές πηγές.

Η έκθεση θα συζητηθεί αρχικά στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου θα ψηφιστεί, και στη συνέχεια θα συζητηθεί και θα εγκριθεί με τη μορφή ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail