«Το καθεστώς της Τουρκίας στήνει παγίδα απομόνωσης του Ισραήλ και της συμμαχίας με Ελλάδα-ΗΑΕ-Κύπρο»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εκφωνεί ομιλία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στις πρόσφατες δολοφονίες Παλαιστινίων διαδηλωτών στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ και την κίνηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία 18 Μαΐου 2018 (Φωτογραφία credit: REUTERS/MURAD SEZER)

Από τον SETH J. FRANTZMAN - jpost.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μετά από ένα χρόνο εισβολών, επιθέσεων, επιθετικότητας, εθνοκάθαρσης, χρήσης Σύριων προσφύγων ως μισθοφόρων, αγοράς ρωσικής αμυντικής τεχνολογίας και συνεργασίας με το Ιράν για να αντιταχθεί στον ρόλο των ΗΠΑ στη Συρία, το καθεστώς της Τουρκίας προσπαθεί να αλλάξει τη μελωδία του για να σαμποτάρει την αυξανόμενη φιλία του Ισραήλ με την Ελλάδα και τα ΗΑΕ.

Η Άγκυρα έχει συνεργαστεί στενά με δυτικούς λομπίστες και εμπειρογνώμονες που έχει καλλιεργήσει όλα αυτά τα χρόνια για να προωθήσει αυτή την αφήγηση. Πρόκειται για μια εξελιγμένη προσπάθεια που αποσκοπεί να πείσει την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι η Άγκυρα θέλει μια νέα σελίδα στις σχέσεις του, αλλά η Τουρκία αρνείται να αλλάξει και απλώς θέλει να θολώσει τα νερά μεταξύ του Ισραήλ και των εταίρων της Ιερουσαλήμ στην περιοχή.

Η απόπειρα ξεκίνησε με την Israel Hayom, μια εφημερίδα που η Άγκυρα υποθέτει ότι διαβάζεται από τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και η οποία πιστεύει ότι είναι μια γραμμή απευθείας στους κυβερνώντες πολιτικούς του Ισραήλ.

Η Τουρκία παρακολούθησε στενά τις εκλογές των ΗΠΑ, φοβούμενη τον εκλεγέντα Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αφού έδωσε υποστήριξη προς τη διοίκηση του Τραμπ. Μεταξύ 5 και 6 Δεκεμβρίου εμφανίστηκαν άρθρα στα εβραϊκά και στη συνέχεια στα αγγλικά υποδηλώνοντας ότι η Τουρκία ήθελε συμφιλίωση με το Ισραήλ μετά από μια δεκαετία κατά την οποία το ολοένα και πιο αντι-ισραηλινό καθεστώς της Άγκυρας είχε φιλοξενήσει τη Χαμάς και συνέκρινε το Ισραήλ με τους Ναζί.

Η "συμφιλίωση" θα περιλάμβανε την Τουρκία να πάρει ό,τι ήθελε και να καταστρέψει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο, ειδικά μια συμφωνία αγωγού φυσικού αερίου με αυτές τις δύο χώρες και το Ισραήλ φέτος.

Έτσι, η "συμφιλίωση" θα σήμαινε ότι το Ισραήλ χάνει Συμμάχους και η Τουρκία φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς και αποκαλεί το Ισραήλ μια ναζιστική χώρα. 

Αυτή η αφήγηση εμφανίστηκε επίσης μέσω του Al-Monitor, με ένα άρθρο του Metin Gurcan με αναφορά σε κοινά συμφέροντα στο Ιράν και στον Καύκασο για να φέρει το Ισραήλ και την Τουρκία πιο κοντά. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία καλωσορίζει συχνά τα στοιχεία του καθεστώτος του Ιράν και με το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς και ορκίζεται να "απελευθερώσει" την Ιερουσαλήμ.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα στο Ιράν. Αλλά το άρθρο υποστήριξε "μυστικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ". Δεν υπήρχαν στοιχεία για αυτές τις δήθεν "μυστικές" επαφές, εκτός από την Τουρκία που σκόπιμα το διαρρέει αυτό για να φανεί ότι το Ισραήλ ήταν έτοιμο να κάνει την προσφορά της Άγκυρας.

Είναι το ίδιο το τουρκικό καθεστώς που είπε ότι "η Ιερουσαλήμ είναι δική μας" και συχνά χτυπάει το Ισραήλ. Το καθεστώς δεν έχει πει ποτέ κάτι θετικό για το Ισραήλ την τελευταία δεκαετία. Ένα άρθρο στις 30 Νοεμβρίου στο Al-Monitor μίλησε επίσης για ένα "μυστικό κανάλι". Αν είναι μυστικό, γιατί η Τουρκία μιλάει τόσο πολύ γι' αυτό στους δημοσιογράφους;

Παρ ' όλα αυτά, οι πρόθυμοι λομπίστες που εργάζονται για λογαριασμό της Άγκυρας προώθησαν αυτή την αφήγηση, μαζί με χάρτες που έγιναν στην Τουρκία τυπωμένοι σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και ομάδες προβληματισμού. Οι χάρτες έδειξαν ότι η Τουρκία ελέγχει τα ύδατα από την Κύπρο και ίσως ακόμη χαράσσοντας ένα μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Ισραήλ.

Αυτό θα ήταν "συμφιλίωση", μέσω της παράδοσης των δεκαετιών εργασίας του Ισραήλ για την ανάπτυξη φυσικού αερίου στη θάλασσα και του έργου του Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Το έργο του Ισραήλ με την Ελλάδα συνδέεται επίσης με τη νέα συμφωνία ειρήνης με τα ΗΑΕ, επειδή τα ΗΑΕ και η Ελλάδα αυξάνουν τη συνεργασία τους.

Το καθεστώς της Τουρκίας με επικεφαλής τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ρίζες στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και είναι ο κύριος αντίπαλος της σημερινής ηγεσίας της Αιγύπτου. Η Τουρκία απείλησε ακόμη και να σπάσει τις σχέσεις τις με τα ΗΑΕ για την εξομάλυνση των δεσμών με το Ισραήλ. Η Άγκυρα έχει εργαστεί για να απομονώσει το Ισραήλ και να σταματήσει την εξομάλυνση, απειλώντας τις χώρες που συνεργάζονται με το Ισραήλ. Αυτό είναι μέρος της "συμφιλίωσης της Τουρκίας".

Η Αγκυρα προσποιήθηκε επίσης ότι ήταν πρόθυμη να φτιάξει τις σχέσεις διορίζοντας νέο απεσταλμένο ο οποίος είναι γνωστός για αντι-ισραηλινές και αντι-σιωνιστικές απόψεις. Δημοσιεύματα την προηγούμενη εβδομάδα ανέφεραν ότι η Τουρκία διόρισε τον Ουφούκ Ουλούτας ως νέο απεσταλμένο. Ο Ουλούτας έγραψε το 2013 ότι ο σιωνισμός είναι μια "πολιτισμικά/θρησκευτικά ρατσιστική" ιδεολογία και ότι έχει "αποσχιστικό περιεχόμενο καθώς και επεκτατικές πολιτικές, το σχέδιο διέπραξε πολλές σφαγές, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Βασάνισε σωματικά και ψυχικά ντόπιους".
Ήταν η Τουρκία που απέσυρε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ αρκετές φορές κατά την τελευταία δεκαετία. Το καθεστώς της Τουρκίας βοήθησε στη στήριξη του Μάβι Μαρμαρά που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό στη Γάζα το 2010. Η Αγκυρα απαίτησε τότε το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για το σταμάτημα του πλοίου σε επιδρομή που οδήγησε σε 10 θανάτους μετά την επίθεση Ισραηλινών στρατιωτών.

Η Τουρκία ήταν ο κύριος αντίπαλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετέφερε την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Ο Ερντογάν συνέκρινε το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία στον ΟΗΕ το Σεπτέμβριο του 2019. Η Τουρκία έστρωσε στους ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων πολλών καταζητούμενων τρομοκρατών, κόκκινο χαλί δύο φορές φέτος, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να καταδικάσει την Άγκυρα.

Οι εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η Χαμάς σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία και έχει διαπράξει επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Επίσης, η Μοσάντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία αποτελεί αυξανόμενη απειλή, σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου. Επιπλέον, η Τουρκία παρενόχλησε ένα ισραηλινό πλοίο από την Κύπρο το περασμένο έτος και οι IDF (ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ) ανέφεραν ότι οι απειλές της Τουρκίας ενδέχεται να αποτελέσουν πρόκληση, σύμφωνα με ετήσια έκθεση που αναφέρθηκε τον Ιανουάριο.

Ενώ τα ΗΑΕ γιορτάζουν τη Χανουκά και καλωσορίζουν τους Εβραίους, η Τουρκία είναι όλο και πιο αντισημιτική και εξαιρετικά αντι-Ισραηλινή. Παρ ' όλα αυτά η αφήγηση από την Άγκυρα συνεχίζεται. Ενώ η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων και όλα τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία είναι φιλοκυβερνητικά, δεν υπάρχουν άρθρα στην Τουρκία που να υποστηρίζουν το Ισραήλ, αλλά οι ξένες εφημερίδες τροφοδοτούνται με πληροφορίες από την άγκυρα για τη "συμφιλίωση".

Η Τουρκία προώθησε ακόμη και άρθρο στο Κέντρο Μεσανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών Moshe Dayan, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να αγνοήσει τα δικαιώματα στη θάλασσα και τις αξιώσεις φυσικού αερίου της Κύπρου και να δημιουργήσει άμεση θαλάσσια δικαιοδοσία με την Τουρκία. Αυτό θα έδινε στην Τουρκία τα πάντα και στο Ισραήλ τίποτα και θα παραβίαζε τις συμφωνίες με την Κύπρο και το διεθνές δίκαιο.

Η Τουρκία το έκανε πριν από την άνοιξη, προσπαθώντας να επιβραδύνει τους ενεργειακούς δεσμούς του Ισραήλ με την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν παρεμποδίσει το "γεωστρατηγικό πεπρωμένο" της, σύμφωνα με άρθρο του Ιδρύματος Χούβερ. Το πεπρωμένο φαίνεται να είναι αυτό που περιλαμβάνει την κατάληψη της Συρίας, την εθνοκάθαρση των Κούρδων και την υποστήριξη των επιθέσεων εναντίον των Αρμενίων, καθώς και τη φιλοξενία της Χαμάς και την τροφοδότηση του εξτρεμισμού από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Η ιστορία της" μυστικής" ώθησης για επιδιόρθωση των σχέσεων με το Ισραήλ είναι όλα σχετικά με την Τουρκία που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το μακρύ προπαγανδιστικό της χέρι στο εξωτερικό για να βλάψει τους δεσμούς μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου και ΗΑΕ, κάνοντας το Ισραήλ να φαίνεται ότι διεξάγει "μυστικές" συνομιλίες πίσω από τις πλάτες των φίλων του.

Η Τουρκία το διέρρευσε αυτό εξ ολοκλήρου για να βλάψει τις σχέσεις του Ισραήλ και μάλιστα έστειλε χάρτες στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης γπρος χρήση που αγνοούν την Κύπρο και παραβιάζουν τις συμφωνίες που έχει το Ισραήλ. Η Αγκυρα είναι μια από τις πιο εχθρικές χώρες στον κόσμο για το Ισραήλ εκτός του Ιράν. Καμία άλλη χώρα στον κόσμο εκτός από την Άγκυρα και το Ιράν δεν στρώνει στη Χαμάς ένα κόκκινο χαλί και η σημερινή ηγεσία της Τουρκίας δίνει στη Χαμάς ακόμα περισσότερο σεβασμό από ό,τι το Ιράν, αντιμετωπίζοντας το με το σεβασμό μιας ξένης χώρας.

Η Άγκυρα έχει μακρά ιστορία κινητοποίησης των μέσων ενημέρωσης στο εξωτερικό μέσω επαφών για να προωθήσει τις αφηγήσεις της, συνήθως για να πάρει ό,τι θέλει και να μην δώσει τίποτα σε αντάλλαγμα. Για παράδειγμα, η Άγκυρα μιλάει σε φίλους και εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων στην Ουάσινγκτον για να ισχυριστεί ότι "αντιμετώπιζε το Ιράν και τη Ρωσία", όταν στην πραγματικότητα η Άγκυρα συνεργαζόταν με το Ιράν και τη Ρωσία ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Συρία και αγόραζε τα S-400 της Ρωσίας.

Τώρα η Τουρκία έχει περιστραφεί για να προσπαθήσει να προσποιηθεί ότι θέλει να κατακερματίσει ορισμένα ζητήματα με το Ισραήλ, όπως οι εμπορικοί και ναυτικοί δεσμοί, ως μέρος της προσποίησης ότι το τελευταίο έτος του χάους και του εξτρεμισμού που εξαπέλυσε η Άγκυρα είναι πίσω από αυτό.
Η Αγκυρα θέλει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να παίξει τον "καλό μπάτσο" για τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, όσο εργάστηκε για να πάρει υποστήριξη από τον Τραμπ για εισβολές στη Συρία, τη Λιβύη και απειλές κατά της Ελλάδας και της Αρμενίας.

Αλλά η πραγματικότητα δείχνει τι πραγματικά συμβαίνει στην Άγκυρα. Το καθεστώς αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ένα ακροδεξιό ανοιχτά ρατσιστικό καθεστώς κατά των Αρμενίων και των Κούρδων και οι Εβραίοι είναι συχνά αντικείμενα μίσους για τους εξτρεμιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία που έχει εξαπολύσει στη Συρία και σε άλλες χώρες.

Εάν η Τουρκία ήθελε συμφιλίωση, δεν θα την χρησιμοποιήσει για να σαμποτάρει τις συμμαχίες του Ισραήλ, να απομονώσει αυτό και τα δικά του μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι εξ ολοκλήρου φιλοκυβερνητικά, αλλά θα υποστήριζε το Ισραήλ. Αντ ' αυτού η Τουρκία χτυπάει το Ισραήλ στο σπίτι και καταγγέλλει το Ισραήλ ως "ναζιστική" χώρα. Δεν λειτουργεί έτσι η συμφιλίωση.

Οι  ιστορίες που διέρρευσαν για" μυστικές "συνομιλίες έχουν σχεδιαστεί μόνο για να μπερδέψουν τις σχέσεις του Ισραήλ με άλλα κράτη της περιοχής, στο πλαίσιο ενός έργου του καθεστώτος της Άγκυρας, το οποίο λέει ανοιχτά ότι έχει σχεδιαστεί για να "απελευθερώσει" την Ιερουσαλήμ από τους "Σιωνιστές", μια ιδεολογία του θρησκευτικού εξτρεμισμού που η Άγκυρα μοιράζεται με το καθεστώς του Ιράν.

Ενώ χώρες όπως τα ΗΑΕ αγκαλιάζουν Ισραηλινούς και Εβραίους και μιλάνε για ανοχή, η κυβέρνηση της Άγκυρας φυλακίζει αντιφρονούντες και επιτίθεται σε μειονότητες, εξαπλώνοντας μίσος και μισαλλοδοξία. Σε αυτό το τοξικό μίγμα, δεν υπάρχει πραγματικότητα αποκατάστασης σχέσεων, μόνο ένας νέος αντι-Ισραηλινός απεσταλμένος και μια εξτρεμιστική αυταρχική κυβέρνηση στην Άγκυρα που θέλει το Ισραήλ απομονωμένο ώστε να μπορεί να χειραγωγήσει την εισερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν. Όταν η Τουρκία ζητήσει συγγνώμη για τη σύγκριση του Ισραήλ με τους Ναζί, τότε αυτό μπορεί να είναι απόδειξη ότι έχει αλλάξει. Το σημερινό καθεστώς της Άγκυρας δεν θα το κάνει ποτέ αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail