Άφαντος ο γαμπρός του Ερντογάν, Αλμπαϊράκ μετά την παραίτησή του: Διάφορα σενάρια για την τύχη του

Freepen.gr - Ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δεν έχει θεαθεί δημόσια από την αμφιλεγόμενη παραίτησή του στις αρχές Νοεμβρίου. Ο Albayrak διέγραψε όλους τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ή διαγράφηκαν από τις τουρκικές αρχές και δεν έχει ακουστεί από τότε.

Αυτό είναι αρκετά περίεργο, σημειώνει το ahvalnews.com, διότι τον Αύγουστο, μόλις πριν από τέσσερις μήνες, ανώτεροι κυβερνώντες πολιτικοί του Κόμματος Δικαιοσύνης και ανάπτυξης (ΑΚΡ) παρατάσσονταν για να υπερασπιστούν τον Albayrak, χρησιμοποιώντας το hashtag #BeratAlbayrakınYanındayız (#WeAreWithBeratAlbayrak). Ο Albayrak είχε επικριθεί από τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, ο οποίος ζήτησε την παραίτησή του.

Χρήστης του Twitter δήλωσε: "τρεις μήνες μετά από αυτά τα μηνύματα, ο Βerat Αlbayrak εξαφανίστηκε. δεν είπαν καν, "τις καλύτερες ευχές", πόσο μάλλον να σταθούν μαζί του".

Σήμερα το τουρκικό Twitter βλέπει μια άλλη τάση hashtag που είναι #BeratAlbayrakNerede, ή #WhereisBeratAlbayrak. Τι συνέβη στον Άλμπαϊρακ; Υπήρξε εικασία ότι έχει μετακομίσει στο Λονδίνο, αλλά η περιέργεια αυξάνεται για το τι κάνει, καθώς δεν έχει θεαθεί εδώ και εβδομάδες.

Albayrak μόλις δύο μήνες πριν αναφέρθηκε ως ο δεύτερος πιο ισχυρός αξιωματούχος στο τουρκικό κράτος μετά τον Ερντογάν, αλλά από τη μια μέρα στην άλλη έγινε ένα φάντασμα. Ο Albayrak και ο αδελφός του Serhat ήταν στενά συνδεδεμένοι με την εταιρεία Çalık Holding, στην οποία ο Albayrak ήταν διευθύνων σύμβουλος και η οποία κατείχε την εφημερίδα Sabah και τον τηλεοπτικό σταθμό ATV. Ο Albayrak είναι γνωστό ότι είχε αρκετά μεγάλη επιρροή στην καθοδήγηση του εντύπου σήμερα ως αναπληρωτής πρόεδρος του Ομίλου Turkuvaz, ο οποίος κατέχει την εν λόγω ομάδα μέσων ενημέρωσης. Οι αδελφοί επίσης λέγεται ότι είναι κοντά, ή είχαν την ευθύνη για μια οργάνωση γνωστή ως Pelican Group, η οποία ανέλαβε την πολιτική muckraking. Η ομάδα έγινε διάσημη το 2016 όταν σχεδίασαν την απόλυση του πρώην Πρωθυπουργού Ahmet Davutoğlu προχωρώντας σε ένα τελεσίγραφο.

Τον Μάρτιο, η Deutsche Welle κάλεσε την ομάδα Pelican ως "κράτος μέσα σε ένα κράτος", με τα στελέχη που συνδέονται με την Pelican να συντάσσονται για να γεμίσουν τις τρύπες στα ιδρύματα που προκάλεσε η απόλυση τόσων ανθρώπων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιρροή τους οδήγησε σε διώξεις εναντίον δημοσιογράφων του OdaTV τον Ιούλιο του 2020.

Το γεγονός ότι ο Αλμπαϊράκ, ο οποίος υποτίθεται ότι έχει επιρροή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δεν έχει ακουστεί από την παραίτησή του, εδώ και 41 ημέρες, ώθησε πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν εικασίες για το τι ακριβώς συνέβη σε αυτόν. Είναι σε κατ' οίκον περιορισμό; Πήγε στο εξωτερικό; Σύμφωνα με ένα άλλο κουτσομπολιό που δημοσίευσε αυτή τη φορά το OdaTV, ο Albayrak νοίκιασε ένα γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, τρέχοντας τις επιχειρήσεις του εκεί.

Φυσικά, τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν λένε τίποτα, όπως συνέβη όταν ο Albayrak ανακοίνωσε την παραίτησή του στο Instagram, επειδή δεν είναι σίγουροι για το τι τους επιτρέπεται να πουν. Κανείς δε θέλει να ενοχλήσει καμία από τις φατρίες εντός του ΑΚΡ, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν να γίνουν πιο ισχυρές, οπότε είναι ευκολότερο να παραμείνει σιωπηλός.

Αλλά το να μη λες τίποτα αρχίζει να φαίνεται περίεργο μετά από λίγο. Αυτός ο φόβος να σχολιάσει κανείς το φαινόμενο από την παραίτηση διακωμωδήθηκε στο τουρκικό πρόγραμμα κωμωδίας Güldür Güldür Show.

Αλλού, κάποια μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τους γκιουλενιστές έχουν σπεκουλάρει στα κανάλια κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ότι ο Albayrak δεν εμφανίστηκε δημόσια επειδή ξυλοκοπήθηκε από τον ξάδελφο του Ερντογάν, Ali Erdoğan, ο οποίος επίσης συμβαίνει να είναι σωματοφύλακας του.

Αυτή η σπέκουλα μοιάζει με ευσεβείς πόθους από τις συνδεδεμένες με τον Gülen προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης, οι οποίες επιθυμούν να βλάψουν οποιονδήποτε συνδέεται με τον Ερντογάν ως αποτέλεσμα της διαμάχης μεταξύ του Ερντογάν και του Fethullah Gulen, του θρησκευτικού ηγέτη που η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για την ενορχήστρωση της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Όσο περισσότερο παραμένει άφαντος ο Albayrak, τόσο περισσότερες εικασίες θα είναι πιθανό να εμφανιστούν. Αυτή είναι μια από τις μεγάλες αδυναμίες ενός κράτους όπως η Τουρκία στο οποίο τα μέσα ενημέρωσης είναι τόσο ελεγχόμενα. Όταν υπάρχουν πληροφορίες που το κράτος δε θέλει να γνωρίζει κανείς, οι άνθρωποι αφήνονται να μαντέψουν.

Η εφημερίδα Sabah, στενά συνδεδεμένη με την οικογένεια του Albayrak, δημοσίευσε πρόσφατα κριτική για τον νέο πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Naci Ağbal, ο οποίος ήταν επίσης γνωστός ως ένας από τους αντιπάλους του Albayrak στο παρελθόν. Πέρα από αυτό, οι σύμμαχοι των μέσων ενημέρωσης του Albayrak και εκείνοι που συνδέονται με την ομάδα Pelican ήταν αισθητά ήσυχοι για την απόφαση του Erdoğan να τους παραγκωνίσει.

Η Hilal Kaplan, μια κορυφαία συντηρητική και φιλο-ερντογανική αρθρογράφος, ο οποίος επίσης αναφέρεται ως μία από τους συν-ηγέτες της ομάδας Pelican μαζί με τον σύζυγό της, δημοσίευσε ένα βίντεο την Τετάρτη στο λογαριασμό κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μισό-αποδεχόμενη την ύπαρξη της ομάδας, ενώ προκάλεσε τον Davutoglu να την μηνύσει στο δικαστήριο. Έχει αναφερθεί προηγουμένως ότι το Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης είναι ένας από τους χώρους όπου η ομάδα Pelican έχει μεγαλύτερη επιρροή.

Ο κουνιάδος της Hilal Kaplan, Selman Öğüt, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ομάδας Pelican, αναφέρθηκε την Παρασκευή ότι δήλωσε πως η άποψη ότι "η ομάδα Pelican είναι η νέα FETÖ (Gülenists) είναι μια πολύ επικίνδυνη σύγκριση". Πρόσφατα, πολλοί άρχισαν να υποστηρίζουν σε διάφορες κοινωνικές πλατφόρμες ότι η ομάδα Pelican αντικατέστησε την ομάδα Γκιουλέν ως απειλή για το τουρκικό κράτος και πρέπει να εξαλειφθεί.

Στην Τουρκία, ακόμα κι αν είστε γαμπρός του Προέδρου, δε φαίνεται να είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε ένα ισχυρό πολιτικό δίκτυο μέσα στην κυβέρνηση, αλλιώς ο Ερντογάν μπορεί μια μέρα να αποφασίσει ότι γίνεστε λίγο πιο πολύ ισχυρός από ό,τι πρέπει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail