Τουρκία: Από την Ευρώπη με αγάπη - Οι αναβολές κυρώσεων ΔΕΝ είναι νίκη Ερντογάν

Εάν ο ισλαμιστής ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέρασε περισσότερες άγρυπνες νύχτες την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου από ό,τι όταν είχε τις ανησυχίες του για τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ήταν λόγω των πιο επικείμενων και δυνητικά τιμωρητικών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διαμορφώνονταν στη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου. Ωστόσο πρέπει να είχε έναν σχετικά ήρεμο ύπνο όταν τελείωσε η Σύνοδος Κορυφής. Μπορεί να πίστευε ότι κατάφερε να ξεφύγει από μια τεράστια ευρωπαϊκή βόμβα κυρώσεων, τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο. Μπορεί, ωστόσο, να είναι λίγο πρόωρο για αυτόν να αναστενάζει με ανακούφιση.

Gatestoneinstitute.org - Burak Bekdil / Παρουσίαση Freepen.gr

Αφού οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν στην Τουρκία μια ξεκάθαρη προειδοποίηση τον Οκτώβριο, ο Ερντογάν επέλεξε να κλιμακώσει τις εντάσεις, φέρνοντας αυτό που διαφορετικά θα ήταν απλά διπλωματικά ζητήματα στο επίπεδο μιας μίνι σύγκρουσης πολιτισμών. Ο Ερντογάν υπολόγισε ότι θα μπορούσε να παίξει τον σκληρό οθωμανό σουλτάνο μέχρι την τελευταία στιγμή και ότι η ΕΕ δε θα τολμούσε ποτέ να κάψει τις γέφυρες της με την Τουρκία. Είχε δίκιο και λάθος. Αγόρασε χρόνο, η ΕΕ δεν έκαψε τις γέφυρες τους, οι κυρώσεις στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου δεν ήταν αρκετά ισχυρές ώστε να αλλάξουν την πορεία της Τουρκίας. Παρ ' όλα αυτά, ο Ερντογάν έχει τώρα μια άλλη προθεσμία μέχρι την οποία πρέπει να επιλέξει μεταξύ μιας περαιτέρω σύγκρουσης πολιτισμών και μιας βιώσιμης αποκλιμάκωσης.

Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Τουρκία απέσυρε το πλοίο εξερεύνησης υδρογονανθράκων από αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου. Μετά από μήνες προκλητικών προσπαθειών εξερεύνησης που υποστηρίζονται από την ΕΕ, το πλοίο έρευνας Oruç Reis επέστρεψε στο σπίτι.

Επιπλέον, σε μια ψεύτικη επίθεση γοητείας, η Άγκυρα αγκάλιασε μια πλουραλιστική ρητορική προς τις μη μουσουλμανικές μειονότητες της χώρας. "Οι θρησκευτικές μειονότητες είναι ο πλούτος της χώρας μας, με βάση την αρχή της ίσης ιθαγένειας και της κοινής ιστορίας", δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος, Ibrahim Kalın σε μια ανάρτηση στο Twitter. "Η διάκριση εναντίον τους θα αποδυναμώσει την Τουρκία"/

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι βλέπει το μέλλον της Τουρκίας στην Ευρώπη-την ίδια Ευρώπη που μόλις είχε κατηγορήσει ότι είναι "Ναζί και φασίστες".

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής ήταν επίσης στο τραπέζι ένα πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, όπως ωθείται επίμονα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Αντί να επιλέξουν άμεσο εμπάργκο, ανακοίνωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν θέματα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. "Μιλήσαμε επίσης για το πώς πρέπει να συζητηθούν ερωτήματα σχετικά με τις εξαγωγές όπλων στο ΝΑΤΟ. Είπαμε ότι θέλουμε να συντονιστούμε με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για την Τουρκία", ανέφερε η Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου.

Το θέμα του εμπάργκο όπλων απλά δεν ήταν η ουσία του θέματος. Το 2018, οι συνολικές εξαγωγές όπλων της ΕΕ στην Τουρκία ανήλθαν στα αμελητέα 54 εκατομμύρια δολάρια. Το 2019, αρκετές χώρες παραγωγής όπλων στην ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία και Κάτω χώρες) διέκοψαν μεμονωμένα ή περιόρισαν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Το επίκεντρο του θέματος ήταν το πόσο σκληρή θα ήταν η ΕΕ στις κυρώσεις σε μια εποχή που η εθνική οικονομία της Τουρκίας βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Αυτό που οι Βρυξέλλες αποφάσισαν, αποδείχθηκε πως ήταν: όχι τόσο σκληρές Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε απροσδιόριστο αριθμό Τούρκων αξιωματούχων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε γεωτρήσεις φυσικού αερίου σε Κυπριακά ύδατα -- ωστόσο ανέβαλε τις μεγαλύτερες αποφάσεις, όπως τα εμπορικά τιμολόγια μέχρι να συμβουλευτούν την επερχόμενη αμερικανική διοίκηση του εκλεγέντος Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Τζόζεφ Μπορέλ, θα ανακοινώσει τα ονόματα όσων αντιμετωπίζουν κυρώσεις τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά αυτό δε θα είναι το τέλος της ιστορίας. Στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, ο Μπορέλ ανέλαβε να προετοιμάσει προτάσεις για ευρύτερη προσέγγιση της Τουρκίας μέχρι το Μάρτιο, δίνοντας χρόνο στην ΕΕ να συμβουλευτεί την ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν.

Αυτό το παράθυρο δίνει στον Ερντογάν μια σύντομη, προσωρινή ανακούφιση. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα πρέπει να παίξει τα τελικά του χαρτιά πριν η ΕΕ σκληρύνει τις κυρώσεις ή καθυστερήσει να τις σκληρύνει για άλλους τρεις μήνες. Αυτές οι αναβολές αυστηρότερων κυρώσεων δεν είναι ένα νικηφόρο παιχνίδι για τον Ερντογάν, ειδικά όταν οι ταυτόχρονες αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις απειλούν περαιτέρω να αποδυναμώσουν την εύθραυστη οικονομία της Τουρκίας.

Το πρόβλημα είναι ότι ένας εγγενώς αντι-Δυτικός, ισλαμιστής πολιτικός που έχει χτίσει τη δημοτικότητά του σε μεγάλο βαθμό σε συνεχείς αντιπαραθέσεις με άλλα έθνη δεν μπορεί να μεταμορφωθεί διανοητικά σε ειρηνικό εταίρο μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Είναι απρόθυμος τουλάχιστον να σταματήσει τη διεύρυνση του αποτρόπαιου δημοκρατικού ελλείμματος της χώρας του. "Μην περιμένετε να ανταμείψω αυτόν τον τρομοκράτη [με την απελευθέρωσή του]", δήλωσε ο Ερντογάν μόλις λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μιλώντας για τον Selahattin Demirtaş, τον φυλακισμένο ηγέτη του φιλοκουρδικού πολιτικού κόμματος που κέρδισε πάνω από το 10% των εθνικών ψήφων στις τελευταίες εκλογές.

Ο Demirtaş, μαζί με 12 Κούρδους βουλευτές, αναμένουν δίκη υπό κράτηση με κατηγορίες τρομοκρατίας από το 2016. Από νομική άποψη, ο άνθρωπος που ο Ερντογάν αναφέρεται ως "τρομοκράτης" είναι μόνο ύποπτος χωρίς δικαστική ετυμηγορία. Αυτό, ωστόσο, είναι η άρρωστη κατανόηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του Ερντογάν: είναι ο εκλεγμένος ηγέτης, οπότε πιστεύει ότι διαθέτει το ελεύθερο να δηλώσει τους υπόπτους ένοχους ή αθώους ενώ οι δικαστικές υποθέσεις τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για να αγοράσει περισσότερο χρόνο τον Μάρτιο, ο Ερντογάν θα πρέπει επίσης να καταπιεί μεγάλα λόγια και προκλήσεις. Θα πρέπει να σταματήσει την τουρκική δραστηριότητα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, να σταματήσει τις εντάσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο και να στραφεί σε μια διπλωματική γλώσσα με την Ευρώπη, μια γλώσσα που δεν θα περιέχει λέξεις όπως Ναζί, φασίστες και αντι-μουσουλμάνοι ρατσιστές.

Κάποια πολύ σκληρή εργασία περιμένει τον νταή του σχολείου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail