Τουρκία: Νομιμοποίηση Της Εξτρεμιστικής Βίας

Αdem Αltan/ΑFΡ
Στα πρώτα του χρόνια (2002-2010), πολλοί δυτικοί ηγέτες χαιρέτισαν γενναιόδωρα τη διακυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με προκατειλημμένους ευφημισμούς όπως ο "μεταμοντέρνος Ισλαμισμός" ή ο "μετριοπαθής Ισλαμισμός". Κατά την άποψη αυτή, ο τουρκικός Ισλαμισμός και ο Ερντογάν άξιζαν κάθε υποστήριξη που θα μπορούσαν να δώσουν τα δυτικά έθνη. Η Τουρκία θα ήταν το πρότυπο στο οποίο το Ισλάμ και η δημοκρατία θα μπορούσαν να συνυπάρξουν, ένα μοντέλο που θα εμπνεύσει λιγότερο δημοκρατικά αραβικά έθνη. Οι Παλαιστίνιοι, οι Ιρακινοί, οι Αιγύπτιοι, οι Ιορδανοί και άλλοι μουσουλμάνοι στο Μαγκρέμπ υποτίθεται ότι επιθυμούν να γίνουν πιο μετριοπαθείς και λιγότερο βίαιοι. Αυτή η παράξενη πολιτική εμπειρία έχει δυστυχώς τελειώσει με το αντίθετο αποτέλεσμα: οι Τούρκοι έχουν γίνει λιγότερο μετριοπαθείς και πιο βίαιοι.

gatestoneinstitute.org - Μπουράκ Μπεκντίλ - Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό το καλοκαίρι, για παράδειγμα, δημοσιεύθηκαν δημοσιεύματα Τύπου ότι ο Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, πρώην αρχηγός του τουρκικού στρατού, είχε επισκεφθεί τον τάφο του ιδρυτή μιας παράνομης ισλαμικής ομάδας. Το δικαστήριο αποφάσισε να λογοκριθεί η είδηση για την επίσκεψη Ακάρ στους τάφους του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek και του θρησκευτικού ιδεολόγου Izzet Berdiş, ευρύτερα γνωστού ως Salih Mirzabeyoğlu, που ήταν ο ιδρυτής του Μετώπου της Μεγάλης Ανατολικής Ισλαμικής Επιδρομής (IBDA-C). Το IBDA-C ήταν μια πρώιμη τουρκική εκδοχή του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), γνωστή για τις τρομακτικές μεθόδους βασανιστηρίων και θανάτωσης. Ο Kısakürek είναι ο αγαπημένος ποιητής του Ερντογάν και η IBDA-C ιδρύθηκε με τις ιδέες του που χαρακτηρίζουν την ισλαμική υπεροχή.

Ο Berdiş συνελήφθη το 1998 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Πέρασε περισσότερα από 15 χρόνια φυλάκισης, αλλά απελευθερώθηκε το 2014 μετά από επανεκδίκαση που διέταξε η κυβέρνηση του Ερντογάν. Συναντήθηκε με τον Ερντογάν λίγο μετά την απελευθέρωσή του.

Το βιογραφικό της IBDA-C δεν είναι αρκετά φιλανθρωπικό για μια προεδρική υποδοχή. Μία από τις πιο γνωστές επιθέσεις της ήταν η πυρκαγιά ενός ξενοδοχείου στην ανατολική πόλη Σίβας, που σκότωσε 19 ανθρώπους. Τον Φεβρουάριο του 2000, η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για μια τετραπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Οι άλλες επιθέσεις της περιλάμβαναν απόπειρα δολοφονίας Εβραίου επιχειρηματία και επίθεση κατά της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη το 1994. Οι στόχοι της IBDA-C ήταν συνήθως εφημερίδες, κοσμικοί δημοσιογράφοι, τράπεζες, μπαρ, καταστήματα καπνού και έμποροι.

Λίγοι τρομοκράτες της IBDA-C θα μπορούσαν να φανταστούν ότι ένας Τούρκος υπουργός Άμυνας θα έλεγε μια μέρα προσευχές από τον τάφο του ηγέτη τους. Ο Υπουργός Άμυνας Ακάρ, ένας εξέχων έμπιστος του Ερντογάν, αναμφισβήτητα ο πρώτος στρατιωτικός αρχηγός της Τουρκίας με ισλαμιστική ιδεολογία, επικρίθηκε ευρέως όταν επισκέφθηκε τον Kadir Mısıroğlu, έναν ακτιβιστή υπέρ της Σαρία και αυτοανακηρυγμένο εχθρό της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Mısıroğlu έγραψε το περίφημο: "εύχομαι οι Έλληνες να είχαν κερδίσει τον πόλεμο [για την ανεξαρτησία της Τουρκίας]. Τότε το [Οθωμανικό] χαλιφάτο δεν θα είχε διαλυθεί και θα υπήρχε Σαρία".

Οι επισκέψεις ευγένειας του Ακάρ σε αμφιλεγόμενες ισλαμιστικές προσωπικότητες περιελάμβαναν επίσης τον ποιητή υπέρ της Σαρία, Νούρι Πακντίλ. Σε μια συνέντευξη του 2017, ο Πακντίλ δήλωσε: "δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι απόφοιτοι των κοσμικών σχολείων είναι θαυμαστές της Δύσης, είναι εχθροί της [ισλαμικής] θρησκείας και συνωμότες των ιμπεριαλιστών".

Ο Yilmaz Özdil, ο πιο διαδεδομένος αρθρογράφος της Τουρκίας και ένας έντονος κριτικός του Ερντογάν και του Ισλαμισμού, ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα op-ed με: "Θεός φυλάξοι, δεν θα πήγαινα καν για διασκέδαση με τον Akar, πόσο μάλλον στον πόλεμο". Σε ακρόαση της 16ης Νοεμβρίου, ένα δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα σχόλια του Özdil ήταν "προσβλητικές και αποτρόπαιες ενέργειες που κατευθύνονταν προς την καταστροφή των σχέσεων υφισταμένου-ανώτερου και την καταστροφή της εμπιστοσύνης σε αρχηγούς ή διοικητές" και τον καταδίκασαν σε πέντε μήνες φυλάκισης.

Αυτό φαίνεται να είναι το νέο "φυσιολογικό" (κανονικότητα) της Τουρκίας. Το Νοέμβριο, τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και αστυνομικοί, σε κοινή επιχείρηση, έκαναν επιδρομή και συνέλαβαν τον W.A.Y., ιρακινό υπήκοο και ύποπτο μέλος του ISIS. Ο άνθρωπος κατέθεσε στον εισαγγελέα και αμέσως αφέθηκε ελεύθερος, αφήνοντας πίσω του μια ερώτηση: Γιατί οι μυστικοί πράκτορες και αξιωματικοί ασφαλείας τον παρακολουθούσαν και συνέλαβαν τον τζιχαντιστή σε πρώτο χρόνο;

Στη συνέχεια, υπάρχει η τουρκική Χεζμπολάχ, μια σουνιτική βίαιη οργάνωση που στοχεύει να ιδρύσει ένα κουρδικό-Ισλαμικό κράτος βασισμένο στη Σαρία. Αν και η τουρκική Χεζμπολάχ δεν πρέπει να συγχέεται με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, έχει επίσης δεσμούς με το σιιτικό καθεστώς στο Ιράν. Τη δεκαετία του 1990, η τουρκική Χεζμπολάχ διεξήγαγε μια βίαιη τρομοκρατική εκστρατεία στο συντριπτικά κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας. Η εισβολή περιελάμβανε τη δολοφονία του Gaffan Okkar, επικεφαλής ασφαλείας στο Diyarbakır, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της περιοχής.

Στη δεκαετία του 2000, η τουρκική Χεζμπολάχ ενεπλάκη στην πολιτική όταν ξεκίνησε το Free Cause Party (Hüda-Par), το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη νοτιοανατολική περιοχή και σύμμαχο του Κόμματος Δικαιοσύνης και ανάπτυξης του Ερντογάν.

Ο δημοσιογράφος Ismail Saymaz περιγράφει λεπτομερώς στη στήλη του πώς το Free Cause Party έχει διεισδύσει σε δεκάδες σχολεία στο Diyarbakır για ευρύτερη μελλοντική επιρροή στις κουρδικές επαρχίες. Ο Saymaz σημειώνει ότι το δίκτυο Free Cause έχει εξαπλωθεί σε όλη την Τουρκία τόσο επιτυχώς ώστε το κίνημα λειτουργεί τώρα τηλεοπτικό σταθμό και δημοσιεύει καθημερινή εφημερίδα.

"Το κίνημα αυξάνεται σε όλη την Τουρκία ως Ισλαμική πολιτική δύναμη με ρίζες στη βία, ειδικά στην κρατική γραφειοκρατία", αναφέρει ο Σαγιμάζ.

Με δημοκρατική ψηφοφορία από το 2002, η Τουρκία εξελίχθηκε από ένα κοσμικό κράτος που είχε ισχυρούς θεσμικούς δεσμούς με τη Δύση σε ένα θρησκευτικό, φονταμενταλιστικό κράτος εχθρικό προς τον δυτικό πολιτισμό και το Ισραήλ. Οι επόμενες δύο δεκαετίες μπορεί να δουν ακόμη και τα μη βίαια θρησκευτικά ιδρύματα της Τουρκίας να εξελίσσονται σε βίαια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail