Ιταλοτουρκική συμμαχία στη Λιβύη - Δίνουν ρέστα για να διασωθεί ο Σαρράζ

Turkish Defence Minister Hulusi Akar welcomes his Italian counterpart Lorenzo Guerini before a meeting in Ankara, Turkey, July 7, 2020. Reuters
Καθώς ο πολιτικός διάλογος σκοντάφτει στη Λιβύη, η Τουρκία και η Ιταλία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις κακοτυχίες της βορειοαφρικανικής χώρας για να έχουν μια νέα εκτελεστική εξουσία διορισμένη από το σύμμαχό της, τον σημερινό Πρόεδρο Fayez al-Sarraj.

thearabweekly.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό φέρνει πίσω στην επιφάνεια τη συζήτηση για ένα σενάριο που είχε προηγουμένως κυκλοφορήσει σύμφωνα με το οποίο o Sarraj θα παραμείνει επικεφαλής του Συμβουλίου της Προεδρίας, ενώ ο στρατός, με επικεφαλής τον στρατάρχη Khalifa Haftar, θα διορίσει πρωθυπουργό της επιλογής του.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανέφερε πως ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο Υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio είχαν μεταφέρει μια πρόταση του Sarraj στον Haftar ορίζοντας ότι ο Sarraj θα παραμείνει επικεφαλής του Συμβουλίου της Προεδρίας σε αντάλλαγμα για το διορισμό πρωθυπουργού από την ανατολική περιοχή.

Η εφημερίδα πρόσθεσε: "ο Sarraj ενημέρωσε την Ιταλία και την Τουρκία πως είναι έτοιμος να παρατείνει την εντολή του, προτείνοντας να παγώσει το Προεδρικό Συμβούλιο. Αλλά προσφέρθηκε να κάνει χώρο για έναν νέο πρωθυπουργό (μια θέση που δεν υπάρχει σήμερα) και δέχτηκε ο υποψήφιος είναι από το στρατόπεδο του Haftar. Αυτή είναι η πολιτική πρόταση που παρουσίασαν ο Conte και ο di Maio στον στρατάρχη".

Εάν ο Haftar συμφωνήσει με αυτή τη φόρμουλα, θα συντρίψει τις φιλοδοξίες του προέδρου του Κοινοβουλίου Aguila Saleh, ο οποίος είχε βάλει στο στόχαστρο την Προεδρία, προκαλώντας πρόσφατα την επιδείνωση της σχέσης του με τον διοικητή του στρατού.

Ο Saleh άσκησε μεγάλη φυλετική πίεση στον Haftar να αποχωρήσει από τη Νότια Τρίπολη, μια κίνηση που ζητήθηκε από τους ισλαμιστές και τους συμμάχους τους πριν από την έναρξη οποιωνδήποτε συνομιλιών.

Ο Saleh εξελίχθηκε σε ανταγωνιστή του Haftar στην ανατολική περιοχή, επωφελούμενος από την υποστήριξη περιφερειακών χωρών που υποστήριζαν τον στρατό. Ήταν σε θέση να δημιουργήσει ένα είδος πολιορκίας στον διοικητή του στρατού, καθιστώντας τον λιγότερο ευπρόσδεκτο στο εξωτερικό, ειδικά στις χώρες που τον υποστηρίζουν όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία και η Ρωσία, και δεν είναι πλέον σε θέση να δέχεται ξένες αντιπροσωπείες στην έδρα του στη Rajma.

Η Τουρκία και η Ιταλία βασίζονται στην οργή του Haftar για να συμφωνήσουν στην πρόταση να διατηρηθεί ο Sarraj στην εξουσία για να πείσουν τον Saleh, ο οποίος έχει εμπλακεί σε τοπικές και διεθνείς προσπάθειες να κόψει τα φτερά του διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ο οποίος συχνά αναφέρεται ως "ο ισχυρός στην ανατολική Λιβύη".

Φαίνεται ότι η Αίγυπτος, η οποία είχε στείλει σήματα που έδειχναν την υποστήριξή της για την πρόταση να έχουν ανώτερες θέσεις στη νέα εκτελεστική εξουσία στη Λιβύη ο Saleh και ο υπουργός εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Accord (GNA) Fathi Bashagha, διαισθάνθηκε τον κίνδυνο σε αυτό το σενάριο στην προηγούμενη επίσκεψη της Ιταλών αξιωματούχων στη Rajma με αποτέλεσμα να σταλεί επίσης ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Abbas Kamel Kamel σε μια προσπάθεια να διαβάσει την πρόθεση του Haftar στην ιταλική προσφορά του και να τον πείσει να την απορρίψει.

Η συμβολή της Αιγύπτου στην πορεία μιας πολιτικά διαπραγματευόμενης λύσης με τη φιλοξενία ενός γύρου στρατιωτικών συνομιλιών στη Χουργκάντα στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, εκτός από το να δεχθεί τον Bashagha, αντικατοπτρίζει την έγκριση του Καΐρου για τις κινήσεις του ΟΗΕ για επίτευξη πολιτικής λύσης στη Λιβύη, κινήσεις που αντιτίθενται στην Άγκυρα και τώρα προφανώς στη Ρώμη.

Είναι πολύ πιθανό η Ιταλία, όπως και η Τουρκία, να ανησυχεί για την άφιξη μιας νέας εκτελεστικής αρχής στη Λιβύη, η οποία θα περιορίσει την ισχυρή επιρροή της στη χώρα και θα προωθήσει τα συμφέροντα της αντίπαλης Γαλλίας, ειδικά μετά την επίσκεψη του Bashagha στο Παρίσι και την υπογραφή σημαντικών συμβάσεων με αρκετές γαλλικές εταιρείες ασφάλειας.

Η ιταλοτουρκική συμμαχία διαλύει κάθε προσδοκία αύξησης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά τις εκφρασμένες φιλοδοξίες της Τουρκίας να αναλάβει τον έλεγχο του πλούτου και των θαλάσσιων και αεροπορικών λιμένων στη Δυτική Λιβύη.

Η Τουρκία ήταν σαφώς ενοχλημένη από την απόφαση του Sarraj να παραιτηθεί μόλις συμφωνηθεί μια νέα εκτελεστική αρχή. "Μια εξέλιξη όπως αυτή ... η ακρόαση τέτοιων ειδήσεων ήταν ανησυχητική για εμάς", δήλωσε τότε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρατηρητές έχουν συνδέσει την απογοήτευσή του με το ενδεχόμενο να μην έχουν ακόμη υλοποιηθεί πολυάριθμες οικονομικές συμφωνίες μεταξύ του Sarraj και της Άγκυρας, οι οποίες επιτεύχθηκαν με αντάλλαγμα την τουρκική παρέμβαση για να αποκρουστεί η επίθεση του LNA στην Τρίπολη. Δεν απέκλεισαν ότι αυτές οι προσεγγίσεις σχετίζονται με τα λιμάνια της Λιβύης, ειδικά με το λιμάνι της Μισράτα, ενώ άλλες αναφορές έκαναν λόγο για τουρκικές φιλοδοξίες να ελέγξουν όλους τους θαλάσσιους λιμένες της Δυτικής Λιβύης.

Η Αγκυρα φοβάται επίσης ότι η άφιξη μιας νέας Λιβυκής αρχής θα υπονομεύσει την αμφιλεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με τον Sarraj, στην οποία αντιτίθενται αρκετές χώρες, υπό την ηγεσία της Γαλλίας και της Αιγύπτου.

Οι προσπάθειες του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης έχουν καθυστερήσει, αδυνατώντας να καταλήξουν σε συμφωνία για μηχανισμό επιλογής υποψηφίων για τις υψηλότερες θέσεις στη νέα εκτελεστική αρχή, εν μέσω κατηγοριών ότι ο πλούσιος επιχειρηματίας Ali al-Dabaiba, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην Τουρκία, παρεμποδίζει τον διάλογο.

Οι κατηγορίες εναντίον του Dabaiba επικεντρώθηκαν αρχικά στη δωροδοκία των συμμετεχόντων στο διάλογο για να καταψηφίσουν τον μηχανισμό που θα οδηγούσε στην επικράτηση της πρότασης Saleh-Bashagha. Η προσπάθεια του Dabaiba αρχικά φαινόταν σαν να ήταν έτοιμη να καρποφορήσει, καθώς φαινόταν να αποκτά ένα πλεονέκτημα ανοίγοντας το δρόμο για τον γιο του Dabaiba, επιχειρηματία Abdulhamid al-Dabaiba να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και ο βουλευτής Abdul Jawad al-Ubaidi για να χρησιμεύσει ως επικεφαλής της προεδρίας του συμβουλίου.

Ωστόσο, ο Abdulhamid al-Dabaiba και ορισμένα μέλη του φόρουμ επέλεξαν να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τροποποιήσεις που έγιναν στις προτάσεις της αποστολής υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL), παρά τις ενδείξεις ότι θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να συγκεντρώσει πλειοψηφία στο φόρουμ. Η απόσυρση δείχνει ότι ο Dabaiba δεν ήταν σοβαρός για να ανταγωνιστεί για τη θέση και ότι η παρέμβασή του αποσκοπούσε στην παρεμπόδιση του διαλόγου για να βοηθήσει τον Sarraj να επιβιώσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail