Το τρελό σχέδιο της Ρωσίας να "σκοτώσει" την υποβρύχια δύναμη του Ναυτικού των ΗΠΑ

Ρόιτερς
Η επίθεση θα περιλάμβανε την αποκοπή των επικοινωνιών και ακόμη τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Joseph Trevithick - nationalinterest.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Βασικό σημείο: η αποτροπή είναι μια συνεχής ένταση μεταξύ της διατήρησης των όπλων σας ασφαλή που χρησιμοποιούνται μόνο όταν χρειάζεται, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις χρειαστεί. Εδώ είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ουάσινγκτον ανησυχούσε για την ασφάλεια των πυρηνικών πυραυλικών υποβρυχίων της εάν ο Ψυχρός Πόλεμος γινόταν ποτέ θερμός.

Ένα βασικό στοιχείο του δόγματος των ΗΠΑ για αμοιβαία διασσφαλισμένη καταστροφή — κοινώς και κατάλληλα γνωστή ως MAD (mutually assured destruction) - ήταν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα εξακολουθούσαν να είναι σε θέση να αντιδράσουν εάν η Σοβιετική Ένωση ξεκινούσε πυρηνική επίθεση. Αλλά για κάποιο χρονικό διάστημα, το Πεντάγωνο ανησυχούσε σοβαρά ότι τα δικά του πυρηνικά υποβρύχια πυραύλων δεν θα λάμβαναν εγκαίρως εντολές.

Το 1968, η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας βρήκε επικίνδυνα κενά στο δίκτυο επικοινωνιών που υποστηρίζουν τα λεγόμενα σκάφη βαλλιστικών πυραύλων του έθνους ή FBMs. Ο στόλος των FBM περιλάμβανε περισσότερα από 40 υποβρύχια πέντε διαφορετικών κατηγοριών, όλα ικανά να μεταφέρουν έως και 16 βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους Polaris, συλλογικά γνωστούς ως "41 for Freedom".

Η Υπηρεσία συμπεριέλαβε την έκθεση σε απάντηση στο αίτημα του νόμου περί ελευθερίας πληροφοριών ενός ιδιώτη. Η ιστοσελίδα GovernmentAttic.org δημοσίευσε τη συλλογή εγγράφων συνολικού όγκου άνω των 1.000 σελίδων.

Παρά το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό έχει αναθεωρηθεί, η έκθεση προσφέρει μια ειλικρινή και ανησυχητική αξιολόγηση ενός από τα βασικά πυρηνικά αποτρεπτικά της Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου:

1. Το οπλικό σύστημα Polaris μπορεί να στοχεύει ενάντια σε χρονικά επείγοντες ή εξασφαλισμένους στόχους καταστροφής.

Στην πρώτη περίπτωση, το μήνυμα για πυρ πρέπει να ληφθεί [επεξεργασμένο κείμενο] ενώ στη δεύτερη περίπτωση μια καθυστέρηση [επεξεργασμένο] μπορεί να είναι αποδεκτή για να επιτρέψει την αξιόπιστη μετάδοση του μηνύματος "go". Πρωταρχική εξάρτηση για την επικοινωνία αυτού του μηνύματος στα υποβρύχια Polaris τοποθετείται Backup [επεξεργασμένο κείμενο] που παρέχεται από [επεξεργασμένο κείμενο] καθώς και από άλλους πομπούς [επεξεργασμένο κείμενο].

2. Όταν το οπλικό σύστημα Polaris στοχεύει ενάντια στους επείγοντες στόχους του , επιβάλλονται πολύ αυστηροί περιορισμοί στην ανάπτυξη και το δόγμα διοίκησης και ελέγχου για το σύστημα. Η Σοβιετική ικανότητα για [επεξεργασμένο κείμενο] μια πιο σοβαρή απειλή για το σύστημα διοίκησης και ελέγχου Polaris κάτω από αυτούς τους περιορισμούς. Ως εκ τούτου, είναι η άποψη του DIA/SAC ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εξαρτηθούν με μεγάλη εμπιστοσύνη στην παρούσα κατάσταση από το οπλικό σύστημα Polaris για να χτυπήσουν χρονικά επείγοντες στόχους. Από την άλλη πλευρά, η ικανότητα του συστήματος Polaris για εξασφαλισμένη καταστροφή, δηλαδή για επίθεση μη χρονικά επειγόντων στόχων, είναι υψηλή.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι μερικοί από τους μεγαλύτερους παράγοντες ήταν η φύση των χώρων επικοινωνίας και το κόστος διατήρησης των δικτύων σε λειτουργία. Οι φυσικοί πομποί ήταν "αρκετά μαλακοί" και ευάλωτοι σε ατομικές βόμβες ή σαμποτάζ, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Για να είναι έτοιμο να στείλει επείγοντα μηνύματα σε μια κατεπείγουσα ειδοποίηση, το Πεντάγωνο θα έπρεπε προφανώς να κρατήσει σημαντικούς πόρους σε εφημερία στα κέντρα επικοινωνίας. "Αυτό είναι εγγενώς δαπανηρό και δεν είναι τρέχουσα πρακτική", σημείωσε η DIA.

Και ενώ οι επιστημονικοί σύμβουλοι δήλωσαν ότι το Polaris θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό μέρος οποιουδήποτε πυρηνικού πολέμου, συνέστησαν στο Πεντάγωνο να ξεκινήσει τις εργασίες για μια βελτιωμένη και τυποποιημένη ρύθμιση επικοινωνιών το συντομότερο δυνατό:

7. Λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία που θα είχαν οι Σοβιετικοί να διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και την ευκαιρία που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε περιττές επικοινωνιακές συνδέσεις και τακτικές, πιστεύουμε ότι το μήνυμα "go" θα μπορούσε τελικά να ληφθεί για να επιτρέψει στο οπλικό σύστημα Polaris να εκπληρώσει τον εξασφαλισμένο ρόλο καταστροφής του, εφόσον υπάρχουν κατάλληλες διαδικασίες για συνθήκες λειτουργίας πολέμου. Για να εξασφαλιστεί ότι το μήνυμα τελικά φτάνει στα υποβρύχια Polaris, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας, με τα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά που θα επιτρέπει τη χρήση εναλλακτικών διαδρομών παρουσία εχθρικής δράσης.

Ένα σχέδιο για ένα τέτοιο δίκτυο, το MEECN (Minimum Essential Emergency Communications Net), βρίσκεται στα στάδια διαμόρφωσης του [Joint Chiefs of Staff]. Ωστόσο, το MEECN δεν υπάρχει σήμερα ως επιχειρησιακό δίκτυο διοίκησης και ελέγχου ούτε έχει εγκριθεί ακόμα ένα σχέδιο για να ανταποκριθεί στην εντολή και τον έλεγχο ή [επεξεργασμένο κείμενο]. Μια σοβαρή ανεπάρκεια στην εφαρμογή μιας ποικιλίας εναλλακτικών συνδέσεων επικοινωνίας για τη μετάδοση του μηνύματος από την ΕΑΑ (Εθνική Αρχή Διοίκησης) στο οπλικό σύστημα Polaris είναι η έλλειψη ομοιότητας ή σημαντικής συμβατότητας μεταξύ των σημερινών τερματικών σταθμών, όπως για παράδειγμα μεταξύ των [επεξεργασμένο κείμενο].

Σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πετάει μια σειρά από αεροπλάνα E-6B Mercury ως μέρος του συστήματος Take Charge and Move Out, ή TACAMO. Με βάση το αεροσκάφος Boeing 707, το αεροσκάφος θα βοηθούσε να βεβαιωθεί ότι οι κωδικοί "go" έφτασαν στα υποβρύχια πυρηνικών πυραύλων κατά τη διάρκεια μιας κρίση.

Αλλά δεδομένου ότι το TACAMO ήταν σε λειτουργία ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, το Πεντάγωνο πιθανότατα έλαβε κι άλλα, ακόμα ταξινομημένα μέτρα στη θέση του μετά την ανάγνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης της DIA.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail