Κόλαφος και πάλι το ΕΔΑΔ για την Τουρκία: Καλεί σε άμεση απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Freepen.gr - Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με έδρα το Στρασβούργο ζήτησε την Τρίτη την άμεση απελευθέρωση Κούρδου πολιτικού, Selahattin Demirtaş, πρώην συμπροέδρου του HDP, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή με πολιτικά κίνητρα από τον Νοέμβριο του 2016, κρίνοντας την Τουρκία ένοχη για παραβίαση των δικαιωμάτων του πολιτικού σε πέντε λογαριασμούς.

Η απόφαση του δικαστηρίου την Τρίτη έγινε από το Ανώτερο Συμβούλιο του μετά από εκκλήσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από τον Demirtaş απέναντι στην αρχική απόφαση του Δικαστηρίου τον Νοέμβριο του 2018.

Το δικαστήριο έκρινε με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 10 (ελευθερία έκφρασης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με 15 ψήφους έναντι δύο, ότι είχε υπάρξει παραβίαση του Άρθρου 5 § 1 (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια), με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 5 § 3 (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια), με 16 ψήφους υπέρ, μία κατά, ότι δεν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 5 § 4 (δικαίωμα σε μια ταχεία απόφαση σχετικά με τη νομιμότητα της κράτησης), ομόφωνα ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 3 του Πρωτοκόλλου Αριθ. 1 (δικαίωμα σε ελεύθερες εκλογές), με 16 ψήφους υπέρ έναντι μίας ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 18 (περιορισμοί στη χρήση περιορισμών στα δικαιώματα) σε συνδυασμό με το Άρθρο 5 και με 15 ψήφους υπέρ έναντι δύο ότι το εναγόμενο κράτος έπρεπε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του αιτούντος (άρθρο 46 της σύμβασης).

"Το κοινό γνώριζε ήδη ότι ο Σελαχατίν ήταν αθώος και τώρα έχει επιβεβαιωθεί από το Ανώτερο Συμβούλιο του ΕΔΑΔ. Η τετραετής σύλληψή του ήταν ένα αποτρόπαιο έγκλημα, αν αποτραπεί η απελευθέρωσή του από αυτό το σημείο, θα αποτελέσει ηθικό έγκλημα", ανέβασε στο Twitter η σύζυγος του Demirtaş, Başak μετά την απόφαση του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο διέταξε επίσης την Τουρκία να καταβάλει στην Demirtaş 3.500 ευρώ σε χρηματικές ζημίες, 25.000 ευρώ σε μη χρηματικές ζημίες και 31.900 ευρώ σε διάφορα κόστη και έξοδα.

Ο Demirtaş, ο οποίος ήταν ο συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των φιλοκουρδικών λαών (HDP) όταν συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2016, βρίσκεται στη φυλακή από τότε, παρά την απόφαση του ΕΔΑΔ τον Νοέμβριο του 2018 που έκρινε ότι η προδικαστική κράτηση του Demirtaş ήταν πολιτική πράξη και διέταξε την απελευθέρωσή του. Τα τουρκικά δικαστήρια αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ένα περιφερειακό Εφετείο στην Τουρκία επικύρωσε στη συνέχεια μια ποινή φυλάκισης που δόθηκε στον Demirtaş για τη διάδοση της τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail