Κέρκυρας Νεκτάριος: Τραγική ειρωνεία οι άρχοντες να εμποδίζουν το λαό να τιμήσει τους αγίους

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γερόντων στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.  Η θεία λειτουργία τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της απόφασης της πολιτείας να παραμένουν για τον λαό του Θεού κλειστές οι εκκλησίες. Μάλιστα, έξω από τον ναό υπήρχε αστυνομική δύναμη που απέτρεπε όποιον ήθελε να πλησιάσει.

Η θεία λειτουργία μεταδόθηκε ραδιοφωνικά από τον σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 91,1» και από το διαδίκτυο.

Μιλώντας προς τους ακροατές και θεατές ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το Δοξαστικό της εορτής του Αγίου καλεί τους πάντες να συντρέξουν και να συνεορτάσουν την μνήμη του Αγίου Νικολάου. Μάλιστα ο ύμνος καλεί πρώτα τους άρχοντες να έρθουν και να πανηγυρίσουν. Και είναι τραγική ειρωνεία στους καιρούς μας, στους οποίους οι άρχοντες δεν αντέχουν την θέα της πίστης, την θέα του προσώπου του Θεού και όχι μόνο δεν συντρέχουν, αλλά κλείνουν τους ναούς στον λαό του Θεού. Οι ίδιοι δεν θέλουν να λατρέψουν τον Θεό και ταυτόχρονα εμποδίζουν και εκείνους που θέλουν!

Παρόλα αυτά η Εκκλησία συνεχίζει να γιορτάζει. Και ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε ο καλός ποιμένας. Αποδέχθηκε τους αμαρτωλούς και τους βοήθησε να βρούνε την οδό της συγχώρεσης. Αποδέχθηκε τους φτωχούς και τους έδωσε πνευματικούς θησαυρούς. Παρηγόρησε αυτούς που βρίσκονταν στην θλίψη. Συνόδευσε αυτούς που ταξίδευαν στην θάλασσα.  Και τον παρακαλούμε και σήμερα να τρέξει για να βγάλει την διωκόμενη ποίμνη του από τις δυσκολίες και τις θλίψεις.

Είναι λοιπόν μεγάλη η ανάγκη η προσευχή στον Άγιο Νικόλαο. Δεινόν η ασθένεια. Δεινή όμως και η εκμετάλλευσή της από όσους βρίσκουν την ευκαιρία να απομακρύνουν τον λαό του Θεού από την Εκκλησία και να αφήσουν σκοτεινές, δαιμονικές στρατηγικές να κυριαρχήσουν στην ανθρωπότητα. Όπως όμως ο Άγιος Νικόλαος φυλακίστηκε για την αγάπη του Χριστού στα χρόνια των τελευταίων διωγμών, αλλά δεν λύγισε γιατί κατείχε την επιστήμη της θεολογίας, της θεωρίας του Θεού στην καρδιά του, έτσι και σήμερα, με την εμπιστοσύνη στους Αγίους μας και την Εκκλησία το κακό δεν θα κυριαρχήσει στις καρδιές μας.

Οι σύγχρονοι όμως, είτε εντός είτε εκτός της Εκκλησίας, κατακρίνουν κάποτε τον λόγο των ποιμένων της. Όταν η Εκκλησία ζητά από όλους να δούνε με βάση την θεϊκή διάσταση και προοπτική και την ασθένεια και την φτώχεια, δέχεται την λοιδορία και την απαξίωση. Προς κέντρα λακτίζουν όμως όλοι εκείνοι που θέλουν να τα βάλουν με τον Θεό, τους Αγίους και την πίστη.

Όταν ο άγιος Νικόλαος στενοχώρησε τον αυτοκράτορα με την στάση του στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο έναντι του Αρείου, ο αυτοκράτορας τον τιμώρησε φυλακίζοντάς τον και στερώντας του τα διακριτικά του επισκοπικού του αξιώματος. Όμως η Παναγία ήρθε στην φυλακή και τα επέστρεψε στον Άγιο. Και ο αυτοκράτορας έπεσε στα πόδια του Αγίου, αναγνωρίζοντας  το σφάλμα του.

Μακάρι και σήμερα να υπήρχαν κρατούντες και εξουσιαστές που να μπορούν να αναγνωρίζουν σφάλματα έναντι του Θεού και της Εκκλησίας. Όσο όμως παραμένει η σκληροκαρδία και ο εγωισμός τόσο στο ποίμνιο και στους άρχοντες του λαού, οι σκληρόκαρδοι θα παραμένουν απομακρυσμένοι από την χάρη του Θεού και την ζώσα πίστη.

Ζωντανό το παράδειγμα του Αγίου Νικολάου λοιπόν και σήμερα! Πνευματικά τα μαθήματα που μας δίνει διά της πίστεως. Ας μη φοβόμαστε».

Στο πέρας της θείας λειτουργίας ο κ. Νεκτάριος τέλεσε την καθιερωμένη δοξολογία για το Πολεμικό Ναυτικό, παρά την αναγκαστική απουσία των ναυτικών αρχών του τόπου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail