Τούρκος αρθρογράφος κατηγορεί Ρώσους δημοσιογράφους για κατασκοπεία

Freepen.gr - Οι δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι που κρατήθηκαν στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα για μη εξουσιοδοτημένη μαγνητοσκόπηση σε εγκατάσταση παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών ήταν κατάσκοποι που έκαναν λάθος στην αποστολή τους, έγραψε την Τετάρτη ο αρθρογράφος της Yeni Şafak, Mehmet Şeker.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος του NTV, Αλεξέι Πετρούσκο και ο εικονολήπτης Ιβάν Μαλίσκιν τέθηκαν υπό αστυνομική κράτηση την Πέμπτη, όταν βρέθηκαν να γυρίζουν κοντά στις εγκαταστάσεις του κορυφαίου παραγωγού drone της Τουρκίας, Baykar, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Το κανάλι διαμαρτυρήθηκε για το " προσωπικό" του, ισχυριζόμενο ότι ήταν δημοσιογράφοι, έγραψε ο Şeker, καθώς αμφισβήτησε αν ήταν "βιομηχανικοί κατάσκοποι".

Η Τουρκία απελευθέρωσε και τους δύο άνδρες τη Δευτέρα, λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ εξέφρασε ελπίδες ότι οι δημοσιογράφοι θα αφεθούν ελεύθεροι το συντομότερο δυνατό.

"Ελπίζουμε ότι μέσω του διαλόγου θα μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το περιστατικό", δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Şeker επεσήμανε αναφορές για μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας που κατέστρεψαν τα αμυντικά συστήματα της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπονοώντας ότι αυτό ήταν το κίνητρο πίσω από την "αποστολή" των δύο ανδρών.

Η Baykar της Τουρκίας παρήγαγε αεροσκάφη Bayraktar TB2 που χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση.

Η προσπάθεια του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών με τα "γλυκόλογα" για το περιστατικό σημειώνοντας ότι οι άνδρες ήταν δημοσιογράφοι και ότι περίμεναν τη βοήθεια της Τουρκίας δεν είναι πολύ πειστική, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Yeni Şafak.

"Δε θα έλεγαν ότι είναι κατάσκοποι, έτσι δεν είναι;" έγραψε ο Şeker. "Δεν επρόκειτο να πουν ότι στάλθηκαν επειδή ήθελαν περισσότερες πληροφορίες για τα μη επανδρωμένα και μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail