Ξεφορτωθήκαμε τα όνειρά μας για να ξενοιάσουμε και απ' αυτά...

Engin_Akyurt / pixabay
Μπορεί πολλοί να έχουν εγκλωβιστεί στην αποχαύνωση της προσδοκίας για το τέλος της "πανδημίας", με δεδομένο ότι σήμερα ως αποκορύφωση του "δράματος" πρόεδρος και πρωθυπουργός θα δώσουν το "καλό παράδειγμα" με τον εμβολιασμό τους, ένα ακόμα γκροτέσκο θέαμα της συντεταγμένης πολιτικής λογικής στο ψέμα, αλλά ο ομαδικός ευνουχισμός της νοημοσύνης των πολιτών συνθέτει το πραγματικό δράμα της ασυμφωνίας μας και της ανοχής μας, που "βουλιάζει" στον καναπέ της ευπιστίας ή της απάθειας.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Το δράμα της ασυμφωνίας πρώτιστα με κύριους άξονες εθιστικές κοινωνικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις, που οδήγησε στο φόβο, την απομόνωση και στην ομαδική υποταγή. Οι ανίκανες και οι αυταρχικές κυβερνήσεις προέρχονται συνήθως από την υπερτροφία του ατομικισμού και από την αδράνεια των ατόμων να αντιδράσουν στο πολιτικό ψέμα και στην περιφρόνηση των θελήσεων του πλήθους.

'Ετσι δημιουργείται η μαζική ψυχολογία υποταγής, οφειλομένη στην αδυναμία οργάνωσης των ατομικών θελήσεων. Ο συνεκτικός πηλός της συμφωνίας γύρω από ένα ελάχιστο κοινό ιδεώδες έλειψε. Και το ένστικτο των πολιτών έχει θολώσει από την πολλαπλότητα των προβλημάτων και από την ενορχηστρωμένη προπαγάνδα των ΜΜΕ της ξεφτίλας!

Πυρπολημένες οι αισθήσεις των πολλών, ενισχύουν την αναχωρητική διάθεση άλλων τόσων, που όμως δεν είναι τεκμήριο θάρρους. Είναι περισσότερο δειλή υπεκφυγή και μια επίπλαστη ουδετερότητα που διεκδικεί μια δήθεν ελευθερία για την κατόπευση του κοινωνικού υλικού από υψηλή εποπτεία.
Είναι ωστόσο σε τελευταία ανάλυση, άμβλωση της σκέψης και εθελουσία παράδοση στον καταναγκασμό του πολιτικού κονφορμισμού.

Ευτυχώς που κάνουν λάθη ολέθρια οι πολιτικοί, για να σιγουρευόμαστε για τα άλλοθι μας. Είναι φοβερό πως "βολεύτηκε" αυτός ο λαός στην ανούσια ζωή του και πόσο υποκείμενος στο φόβο απεδείχθη. Χωρίς όνειρα. Φοβάμαι πως μας τα σκότωσαν. Αν είχαμε όνειρα, θα είχαμε και λόγους να αντιδρούμε στην πολιτική αυθαιρεσία και αθλιότητα και να μην γινόμαστε παθητικοί αποδέκτες των τετελεσμένων.

Ξεφορτωθήκαμε λοιπόν τα όνειρά μας για να ξενοιάσουμε και απ' αυτά!

Ανίκανοι να δρασκελίσουμε τα "πτώματα" των πολιτικών ψεμάτων. Τολμηρό και όμορφο να δημιουργεί κανείς πέρα από την αυταπάτη. Μένουμε όμως "γατζωμένοι" στην αυταπάτη και στην πολιτική απάτη. Βυθισμένοι στο σαδομαζοχισμό του Τίποτα, κρατούμε ουρά για να εξασφαλίσουμε ένα ελάχιστο χώρο ανάμεσα στην κουτσιπόρεψη και την καλοπόρεψη.

Και μένουμε δέσμιοι του επίπλαστου πολιτικού επικαιρικού γεγονότος, όπως ο σημερινός "εμβολιασμός" της προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και βέβαια του Σωτήρη Τσιόδρα, όλοι τους διαθέτοντας ύποπτο απόθεμα αδιαφορίας και ανειλικρίνειας...

Ζούμε λοιπόν, με όλο το αυτόχθονο δράμα μας, την πραγματικότητα της ευπιστίας και ανοχής μας. Ακόμα κι αν μας αγγίζουν οι αγωνίες της κοινωνίας, έχουν παύσει από καιρό να έχουν συγκεκριμένη ταυτότητα, ακόμα και ιθαγένεια.

Θα μου πείτε τώρα πως υπερβάλλω και πως ασκώ ανεδαφική κριτική στους Σαρδανάπαλους της πολιτικής, που σας παραπείθουν, αλλάζοντας απλώς "προσωπεία". Δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε το γελοίο θέαμα του εμβολιασμού της προέδρου και του πρωθυπουργού, αλλά κι όσων Ταρτούφων της πολιτικής ακολουθήσουν. Τα δημοσιογραφικά "σκύβαλα" έχουν φροντίσει για τούτο το...υπερθέαμα. Κι όσοι αναμένετε να δείτε αν υπάρξουν "παρενέργειες" για τους προαναφερόμενους εμβολιασθέντες, μάλλον έχετε χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας που βιώνετε...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail