Γιατί η Αίγυπτος εντείνει τις στρατιωτικές της ασκήσεις; Το βλέμμα στην Τουρκία

(MC3 Jonathan Clay / Ναυτικό των ΗΠΑ)
Freepen.gr - Μετά από έναν πολυάσχολο Νοέμβριο γεμάτο στρατιωτικές ασκήσεις, ως επί το πλείστον ναυτικού περιεχομένου, η Αίγυπτος συνεχίζει τις εκπαιδευτικές της προσπάθειες το Δεκέμβριο και καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, στέλνοντας ένα μήνυμα σχετικά με την παγκόσμια εμβέλεια και τις δυνατότητές της.

"Ο αυξημένος αριθμός ασκήσεων δείχνει ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν τις δυνατότητες να διεξάγουν όλες αυτές τις ασκήσεις ταυτόχρονα", σύμφωνα με τον Ahmad Eliba, εμπειρογνώμονα άμυνας στο Αιγυπτιακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, σημειώνει το defensenews.com. Οι ασκήσεις αναδεικνύουν επίσης τις στρατηγικές δυνατότητες αποτροπής και τα συστήματα όπλων της Αιγύπτου, πρόσθεσε.

"Βλέπω την πρωταρχική σημασία των πρόσφατων ναυτικών ασκήσεων της Αιγύπτου ως πολιτικών και δευτερευόντως ως εμπορικών και όχι στρατιωτικών", δήλωσε ο Yezid Sayigh, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Malcolm h.Kerr Carnegie Middle East, στο Defense News. "Στην πρώτη περίπτωση, αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια της διοίκησης του Σίσσι να διευρύνει και να διαφοροποιήσει τις ξένες στρατηγικές σχέσεις της, εν μέρει για να αποδείξει ότι δεν εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις ΗΠΑ, αλλά ειδικά αυτή τη στιγμή για να εμβαθύνει τους δεσμούς με χώρες με τις οποίες μοιράζεται εχθρότητα ή τουλάχιστον καχυποψία, [όπως στην περίπτωση] της Τουρκίας.

"Δεύτερον, αυξάνοντας το ναυτικό της προφίλ στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, η Αίγυπτος σηματοδοτεί την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να προστατεύσει τα υπεράκτια πεδία φυσικού αερίου και τους μελλοντικούς αγωγούς προς την Ευρώπη που ελπίζει να οικοδομήσει με άλλους παραγωγούς φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Κατασκευάζει επίσης στρατιωτικές υποδομές, όπως η ναυτική βάση Berenice στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε να αποδείξει την ικανότητά της να προστατεύει τις θαλάσσιες θαλάσσιες διαδρομές μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, με την ελπίδα να ενθαρρύνει περισσότερο την παγκόσμια ναυτιλία να έρθει μέσω της διώρυγας".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail