Η Μόσχα κερδίζει: πώς οι αμερικανικές κυρώσεις κι η Ευρωπαϊκή πίεση στην Τουρκία θα μπορούσαν να αντιστραφούν σοβαρά

Freepen.gr - Αφού απειλούσαν να κάνουν το πρωτοφανές βήμα της επιβολής κυρώσεων στο σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ για πάνω από δύο χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν την Τουρκία οικονομικές κυρώσεις στις 14 Δεκεμβρίου για την αγορά του ρωσικού συστήματος πυραύλων επιφανείας-αέρα S-400. Οι κυρώσεις στρέφονταν κατά της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας και εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA), σύμφωνα με τον οποίο οι ΗΠΑ προσπάθησαν από τα τέλη του 2017 να απειλήσουν πιθανούς πελάτες για ρωσικά όπλα για να τους αναγκάσουν να αγοράσουν όπλα από δυτικά ή δυτικά ευθυγραμμισμένα κράτη. Το S-400 επιλέχθηκε έναντι των δυτικών και κινεζικών ανταγωνιστών για τις ανώτερες δυνατότητές του και θεωρείται το κύριο σύστημα πυραύλων επιφανείας προς αέρα στον κόσμο του είδους του, αναφέρει το militarywatchmagazine.com και συνεχίζει:

Έχει ξεχωρίσει για την ικανότητά του να εμπλέκει πολύ μεγάλο αριθμό στόχων ταυτόχρονα, τον ισχυρό αισθητήρα του, την υψηλή κινητικότητα και την ευελιξία του με πρόσβαση σε πάνω από μισή ντουζίνα τύπους πυραύλων, και την υψηλή απόδοσή του κατά των στόχων στελθ και υπερηχητικά όπλα που λίγα συστήματα αεράμυνας είναι κατάλληλα για  αποτελεσματική αντιμετώπιση. Ενώ η κίνηση για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αναμένεται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλους δυνητικούς πελάτες για προηγμένα ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως η Αίγυπτος, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες, οι οποίες έχουν δεχθεί όλες τις αμερικανικές απειλές προειδοποιώντας τες να περιορίσουν τις αγορές τους μόνο στα δυτικά αμυντικά προϊόντα, όταν εξετάζουν την τρέχουσα γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, η κίνηση έχει σημαντικές δυνατότητες να εμποδίσει τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Πριν τις κινήσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η χώρα αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 . Οι ΗΠΑ προχώρησαν με αυτό παρά το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν αναπόσπαστο μέλος του προγράμματος και όχι εξωτερικός πελάτης και παρά τις επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει για την παραγωγή εκατοντάδων εξαρτημάτων στη χώρα. Αυτό τελικά οδήγησε την Τουρκία να κοιτάξει προς τη Ρωσία για να της παράσχει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη από τα μέσα του 2018, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παρακολουθεί την αεροπορική επίδειξη MAKS 2019 στη Ρωσία μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και να δείχνει ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για το Su-57. 

Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν στα τελευταία τους στάδια για μια τουρκική εντολή για τα μαχητικά αεροσκάφη Su-35, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να ακολουθηθούν από μια εντολή για τα πιο προηγμένα Su-57. Η Τουρκία έδειξε επίσης ενδιαφέρον για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-500, το οποίο αποτελεί συμπληρωματική πλατφόρμα για το S-400 που βρίσκεται σήμερα στα τελευταία στάδια ανάπτυξης και σχεδιάστηκε για διαστημικό πόλεμο και παρακολούθηση στόχων υψηλής αξίας, όπως υπερηχητικά αεροσκάφη. 

Προηγουμένως εικαζόταν ότι το εμφανές ενδιαφέρον της Τουρκίας για την απόκτηση περισσότερων ρωσικών εναέριων συστημάτων πολέμου υψηλού επιπέδου μετά από το S-400 προοριζόταν σε μεγάλο βαθμό ως απειλή για την αποτροπή των ΗΠΑ από την επιβολή περισσότερων κυρώσεων. Η επιβολή κυρώσεων, ωστόσο, σημαίνει ότι η μπάλα βρίσκεται τώρα στο Δικαστήριο της Τουρκίας τόσο για να ανταποκριθεί στις ΗΠΑ όσο και για να βρει μέσα εκσυγχρονισμού των αμυντικών της χωρίς να βασίζεται σε δυτικές πηγές. Το τελευταίο σημείο έγινε ιδιαίτερα επείγον το 2020, καθώς η χώρα αντιμετώπισε αυξανόμενες προκλήσεις στις εδαφικές διεκδικήσεις της από τη γειτονική Ελλάδα, η οποία είχε κερδίσει σημαντική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα από τη Γαλλία και αναμένεται να λάβει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και F-35 για να της προσφέρει ένα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Με την Τουρκία ήδη υπό πίεση από τη Δύση λόγω της έξωσής της από το πρόγραμμα F-35 και της συνεχιζόμενης πίεσης στη Μεσόγειο, η επιβολή των ΗΠΑ οι κυρώσεις είναι πιθανό να είναι το τελευταίο άχυρο προτού δεσμευτεί πληρέστερα να γίνει σημαντικός πελάτης για τα ρωσικά συστήματα εναέριου πολέμου - το πρώτο βήμα προς το οποίο είναι πιθανό να είναι μια εντολή για τους μαχητές Su-35 ή Su-57. Ο πρωταρχικός παράγοντας που θα μπορούσε να καθυστερήσει αυτό, ωστόσο, είναι η αλλαγή στη διοίκηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιθανές ελπίδες στην Άγκυρα ότι η επερχόμενη κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν θα επιδιώξει να βελτιώσει τις σχέσεις και να χαλαρώσει τις κυρώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, ωστόσο, ο κύριος δικαιούχος της κίνησης της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία θα είναι η Μόσχα, η οποία θα μπορούσε να δει νέα συμβόλαια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα ενισχύουν τον αμυντικό της τομέα και θα χρηματοδοτούν έρευνα και ανάπτυξη για μελλοντικά προηγμένα προγράμματα όπλων για την αντιμετώπιση των ΗΠΑ και των συμμάχων της.

Προηγουμένως εικαζόταν ότι το εμφανές ενδιαφέρον της Τουρκίας για την απόκτηση περισσότερων ρωσικών εναέριων συστημάτων πολέμου υψηλού επιπέδου μετά από το S-400 προοριζόταν σε μεγάλο βαθμό ως απειλή για την αποτροπή των ΗΠΑ από την επιβολή περισσότερων κυρώσεων. Η επιβολή κυρώσεων, ωστόσο, σημαίνει ότι η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Τουρκίας τόσο για να ανταποκριθεί στις ΗΠΑ όσο και για να βρει μέσα εκσυγχρονισμού των αμυντικών της όπλων χωρίς να βασίζεται σε δυτικές πηγές. 

Το τελευταίο σημείο κατέστη ιδιαίτερα επείγον το 2020, καθώς η χώρα αντιμετώπισε αυξανόμενες προκλήσεις στις εδαφικές διεκδικήσεις της από τη γειτονική Ελλάδα, η οποία είχε κερδίσει σημαντική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα από τη Γαλλία και αναμένεται να λάβει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και F-35 για να της προσφέρουν ένα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Με την Τουρκία ήδη υπό πίεση από τη Δύση λόγω της έξωσής της από το πρόγραμμα F-35 και της συνεχιζόμενης πίεσης στη Μεσόγειο, η επιβολή των κυρώσεων από τις ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι η τελευταία σταγόνα προτού δεσμευτεί πληρέστερα για να γίνει σημαντικός πελάτης για τα ρωσικά συστήματα εναέριου πολέμου - το πρώτο βήμα προς το οποίο είναι πιθανό να είναι μια παραγγελία για τα Su-35 ή Su-57. Ο πρωταρχικός παράγοντας που θα μπορούσε να καθυστερήσει αυτό, ωστόσο, είναι η αλλαγή στη διοίκηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιθανές ελπίδες στην Άγκυρα ότι η επερχόμενη κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν θα επιδιώξει να βελτιώσει τις σχέσεις και να χαλαρώσει τις κυρώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, ωστόσο, ο κύριος δικαιούχος της κίνησης της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία θα είναι η Μόσχα, η οποία θα μπορούσε να δει νέα συμβόλαια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα ενισχύσουν τον αμυντικό της τομέα και θα χρηματοδοτούν έρευνα και ανάπτυξη για μελλοντικά προηγμένα προγράμματα όπλων για την αντιμετώπιση των ΗΠΑ και των συμμάχων της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail