Σενάρια με Γκιουλ για υποψήφιο πρόεδρο της Τουρκίας απέναντι στον Ερντογάν

Freepen.gr - Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας θα υποστηρίξει τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ για να κοντραριστεί με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες εκλογές, δήλωσε την Παρασκευή ο αρθρογράφος της Hürriyet, Abdulkadir Selvi.

Ο Γκιούλ υπηρέτησε ως ο πρώτος πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και ανάπτυξης (ΑΚΡ) μεταξύ 2007 και 2014, προτού απομακρυνθεί από την πολιτική της πρώτης γραμμής εν μέσω φημολογούμενων εντάσεων με τον Ερντογάν. Παλαιότερα υπήρξε επί σειρά ετών υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας.

Θεωρείται ευρέως ως μια πιο φιλελεύθερη φιγούρα κι έχει επανειλημμένα χαρακτηριστεί ως δυνητικός υποψήφιος ενότητας ικανός να ξεπεράσει τον πολωμένο χαρακτήρα της τουρκικής πολιτικής.

Ο Gül είχε κερδίσει την υποστήριξη τόσο του κοσμικού CHP όσο και του μικρότερου, ισλαμιστικού Κόμματος Felicity στις προεδρικές εκλογές του 2018. Ωστόστο τότε αποφάσισε τελικά να μην είναι υποψήφιος. Αρκετοί είχαν μιλήσει για απειλές σε βάρος του από το παρακράτος.

Ωστόσο, ο Selvi δήλωσε ότι ο Γκιούλ παραμένει ο προεδρικός υποψήφιος που ευνοείται από τον ηγέτη του CHP, Kemal Kılıçdaroğlu καθώς επιδιώκει να οικοδομήσει ευρεία συναίνεση για την επιστροφή της Τουρκίας σε κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα.

Ωστόσο, ο Kılıçdaroğlu πρόκειται να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση των λαϊκών ομάδων του κόμματός του, οι οποίοι είναι πιθανότερο να ευνοήσουν τον δήμαρχο της Άγκυρας Mansur Yavaş ή τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoğlu, σημειώνει ο Selvi.

Και οι δύο δήμαρχοι κάθονται πιο άνετα μέσα στην κοσμική-εθνικιστική παράδοση του CHP και έχουν ενισχύσει την παρουσία τους ενώνοντας ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης για να κερδίσουν στις τοπικές εκλογές του 2019.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail