Το Ισραήλ περιορίζει την τουρκική επιρροή στην Ιερουσαλήμ με κίνηση-ματ στο τέμενος Al Aqsa

696188 / pixabay
Freepen.gr - Το Ισραήλ επιδιώκει να παραγκωνίσει την τουρκική επιρροή στην Παλαιστίνη καθώς εξομαλύνει τις σχέσεις με τα αραβικά κράτη του Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το Middle East Monitor (MEMO).

Οι ηγέτες των ΗΑΕ, Μπαχρέιν και το Μαρόκο καλούνται να απαιτήσουν ένα ρόλο στην εποπτεία των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο πρόσφατων συμφωνιών εξομάλυνσης, σύμφωνα το MEMO, το οποίο έχει επικριθεί για τη λήψη ευνοϊκών θέσεων προς τη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στο παρελθόν.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και η πολιτιστική επιρροή της Τουρκίας στους Σουνίτες Παλαιστίνιους αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Οι μοναρχίες του κόλπου τείνουν να εξετάζουν προσεκτικά ισλαμιστικές ομάδες όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα ως απειλή για τα εσωτερικά πολιτικά τους συστήματα.

Το Al-Aqsa, ένα από τα ιερότερα τζαμιά του Ισλάμ, βρίσκεται επί του παρόντος υπό τη διοίκηση του Ισλαμικού Waqf υπό την ηγεσία της Ιορδανίας/Παλαιστίνης ("Ίδρυμα"). Τον Ιούνιο, ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ Ekrima Sa'id Sabri δήλωσε ότι το Waqf χάνει τον έλεγχο της διαχείρισης του τζαμιού Al-Aqsa στο Ισραήλ, σύμφωνα με το The New Arab. Μία από τις κύριες πύλες εισόδου είναι υπό Ισραηλινό έλεγχο.

Ήταν μέσα από αυτή την πύλη που μια αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισκέφθηκε το Al-Aqsa στις 18 Οκτωβρίου. Η επίσκεψη επικρίθηκε από τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Μωχάμεντ Σταγιέ, ο οποίος είπε ότι "στο Τζαμί Αλ-Ακσα πρέπει να εισέρχεται κανείς μέσω της πύλης των ιδιοκτητών του", αναφερόμενος στις ιορδανικές και παλαιστινιακές αρχές, "όχι μέσω της πύλης της ισραηλινής κατοχής".

Η φιλοκυβερνητική τουρκική ιστοσελίδα ειδήσεων Daily Sabah δήλωσε ότι οι συμφωνίες εξομάλυνσης με τα αραβικά κράτη του Κόλπου επέτρεψαν στις κυβερνήσεις τους να ισχυριστούν ότι βελτίωσαν την πρόσβαση στο Al-Aqsa για μουσουλμάνους. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι επίσης ξένη προς τη χρήση του τζαμιού ως γηπέδου πολιτικού ποδοσφαίρου, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ισχυρίζεται νωρίτερα αυτό το έτος ότι μετά την εκ νέου μετατροπή του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, η Τουρκία θα "απελευθερώσει" το τέμενος από τον ισραηλινό έλεγχο.

Τον Ιούλιο, η πλατφόρμα της κοινωνίας των πολιτών της Άγκυρας (ASTP) της Τουρκίας ζήτησε τη δημιουργία ενός παγκόσμιου φόρουμ για τη διαχείριση του ιερού χώρου. Η Ιορδανία, εν τω μεταξύ, ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι ο έλεγχος του Al-Aqsa απομακρύνεται και προσπάθησε να επαναλάβει την επιρροή της εν μέσω εικασιών ότι μια συμφωνία εξομάλυνσης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία κερδίζει κάποιο επίπεδο ελέγχου στο τζαμί.

Ωστόσο το Ισραήλ φαίνεται ότι εξετάζει να δώσει χώρο στο Αλ Ακτσά σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες ώστε να ενισχυθεί ο αντι-τουρκικός άξονας και να υπάρξει ένα αντίβαρο στην επιροή της Αγκυρας στους Παλαιστινίους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail