Σπεύδουν όλοι οι “μεγάλοι” για το ιαπωνικό μαχητικό 6ης γενιάς F-X… Όσοι πιστοί προσέλθετε!

Σε δημοσίευμά της, της 11ης Δεκεμβρίου 2020, η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei γνωστοποίησε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε τη συνεργασία με την αμερικανική Lockheed Martin στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης του μαχητικού 6ης γενιάς F-X ή F-3, που πρόκειται μετά το 2035 να αντικαταστήσει το μονοκινητήριο F-2.

Από: defence-point.gr

Αυτό με τη σειρά του είναι μία μεγεθυμένη έκδοση του F-16 που αναπτύχθηκε εγχώρια πάλι σε συνεργασία με τη Lockheed Martin πριν από 20 και πλέον χρόνια. Φυσικά η ανοικτή πρόσκληση των Ιαπώνων σε οποιαδήποτε (συμμαχική…) χώρα επιθυμεί να συμμετάσχει και να επενδύσει στο πρόγραμμα, αναλαμβάνοντας βέβαια και μέρος των ρίσκων του αναλογικά, εξακολουθεί να ισχύει.

Κύριος ανάδοχος του ιαπωνικού προγράμματος είναι η Mitsubishi Heavy Industries (MHI). Ανέλαβε αυτό το ρόλο από την ιαπωνική κυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2020. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια βάσει των εκτιμήσεων που έχουν γίνει. Υπολογίζεται ότι θα ανέλθει μέχρι και τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος εικοσαετίας.

Αυτό το κόστος προσπαθούν να μειώσουν οι Ιάπωνες, μέσα από την ανοικτή πρόσκληση που απευθύνουν και σε άλλες χώρες για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει τέτοια εξέλιξη βέβαια… Από την πλευρά της βιομηχανίας αντιθέτως, η προσφορά υπήρξε σημαντική.

Αιτήματα συμμετοχής κατέθεσαν και οι αμερικανικές Boeing Co. και Northrop Grumman και οι βρετανικές BAE Systems και Rolls Royce Holdings που ήδη έχουν ρόλο αναδόχου στο πρόγραμμα ανάπτυξης του επίσης 6ης γενιάς μαχητικού Tempest.

Στόχος της ιαπωνικής κυβέρνησης, είναι η προμήθεια 90 τέτοιων αεροσκαφών. Το αρχικό πρωτότυπο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτιστεί, θα παρουσιαστεί εντός του 2024, ενώ η πρώτη πτήση του είναι προγραμματισμένη για το 2028! Τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά.

Η διαδικασία παραγωγής σχεδιάζεται να ξεκινήσει εντός του έτους 2031, με το F-3 να ενσωματώνει πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως η καθοδήγηση μη επανδρωμένων μαχητικών μέσω λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (AI – Artificial Intelligence), η αξιοποίηση προβολικού συστήματος επί κάσκας με δυνατότητες απεικόνισης στοχοποίησης και βασικών λειτουργιών των συστημάτων του αεροσκάφους, η χρήση ραντάρ το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και ως όπλο μέσω της εκπομπής δέσμης μικροκυμάτων.

Δέσμης αρκετά ισχυρής ώστε να καταστρέφει επερχόμενους πυραύλους αέρος – αέρος. Τέλος, το F-3 θα διαθέτει δύο αρκετά ευρύχωρες εσωτερικές καταπακτές οπλισμού που θα φιλοξενούν τουλάχιστον έξι πυραύλους αέρος – αέρος καθώς και όπλα αέρος – εδάφους.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.