Χτύπησε ρεκόρ 15μηνου ο πληθωρισμός στην Τουρκία φτάνοντας το 14%

falco / pixabay
Freepen.gr - Ο τουρκικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2019, κλιμακώνοντας την πίεση στην Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για τρίτη φορά σε τέσσερις μήνες.

Το ποσοστό πληθωρισμού αυξήθηκε σε 14 τοις εκατό το Νοέμβριο από 11.9 τοις εκατό τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία. Οι ετήσιες αυξήσεις των τιμών αναμένονταν στο 12.7 τοις εκατό, σύμφωνα με έρευνα 23 οικονομολόγων από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει αυξήσει τα επιτόκια στο 15% από το 8,25% το Σεπτέμβριο για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει τη λίρα, η οποία έχει πέσει σε διαδοχικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου. Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής ενδέχεται τώρα να χρειαστεί να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ισχυρίστηκαν τον περασμένο μήνα ότι οποιαδήποτε αύξηση του πληθωρισμού θα ήταν προσωρινή, λένε οι οικονομολόγοι.

"Είναι δύσκολο η Κεντρική Τράπεζα να μην αυξήσει τα επιτόκια ξανά στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής αργότερα αυτό το μήνα", δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος στρατηγικός των αναδυόμενων αγορών στο BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. 

Η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της φέτος, καθώς οι Τούρκοι κάτοχοι καταθέσεων αγόρασαν ξένο νόμισμα για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους και οι ξένοι επενδυτές έβγαλαν κεφάλαια από τη χώρα.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα φέτος, καθώς διατήρησε τα επιτόκια κάτω από τον ετήσιο πληθωρισμό για να υποστηρίξει τα κυβερνητικά οικονομικά κίνητρα. Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά αποθέματά της, μείον τις υποχρεώσεις, ανήλθαν σε αρνητικά 47, 9 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών παραγωγού επιταχύνθηκε στο 23.1 τοις εκατό τον περασμένο μήνα από το 18.2 τοις εκατό τον Οκτώβριο, ανέφερε το Ινστιτούτο στατιστικών. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,1 τοις εκατό από μήνα σε μήνα.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι, αντί να ενεργεί προληπτικά για να χαλιναγωγήσει τις αυξήσεις των τιμών, η κεντρική τράπεζα θα κάνει το ελάχιστο για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της λίρας, ενώ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις πολιτικές υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης της κυβέρνησης σε βάρος του πληθωρισμού. Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά, μια άποψη που συμβαδίζει με τη συμβατική οικονομική θεωρία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail