Πυραυλικές κορβέτες Steregushchiy: Τεράστια δύναμη πυρός για την Αλγερία

Freepen.gr - Η αγορά τριών ρωσικών κορβέτων κατηγορίας 20380 Steregushchiy από το αλγερινό Ναυτικό επιβεβαιώνεται σύμφωνα με μια σειρά τοπικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, με δύο από τα πλοία που βρίσκονται υπό κατασκευή στα ναυπηγεία Severnaya Verf στην Αγία Πετρούπολη. Οι κορβέτες αναμένεται να παραληφθούν από το 2021 και είναι από τα πιο βαριά οπλισμένα πολεμικά πλοία του μεγέθους τους στον κόσμο χωρίς αντιπάλους στην κατηγορία τους εκτός Ρωσίας. Ενώ είναι μικρά, έχοντας εκτόπισμα μόλις 2.200 τόνους, μεταφέροντας 90 πλήρωμα και έχοντας αυτονομία μόλις 15 ημερών, τα πολεμικά πλοία αναπτύσσουν το καθένα δώδεκα κάθετες κυψέλες εκτόξευσης που μπορούν να φιλοξενήσουν ένα ευρύ φάσμα πυραύλων, σημειώνει το militarywatchmagazine.com

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας για χερσαία επίθεση και κατά πλοίων επιφανείας, καθώς και μεσαίου μεγέθους πυραύλους επιφανείας προς αέρα που προέρχονται από εκείνους του χερσαίου συστήματος αεράμυνας S-350. Τα πλοία αναπτύσσουν περαιτέρω ένα βαρύ ναυτικό όπλο 100mm, κοντά σε συστήματα όπλων, μια ισχυρή σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, ένα στέγαστρο για ένα μόνο ελικόπτερο και οκτώ εκτοξευτές για τορπίλες. 

Έχουν σχεδιαστεί με χαλύβδινο κύτος και υπερκατασκευή σύνθετου υλικού, διαθέτουν εννέα υδατοστεγείς υποδιαιρέσεις και συνολικά έχουν ένα σχεδιασμό στελθ με μειωμένη διατομή ραντάρ. Οι ακουστικές, υπέρυθρες, μαγνητικές και οπτικές υπογραφές του πολεμικού πλοίου μειώνονται επίσης ως μέρος της έμφασής του στα στελθ χαρακτηριστικά. Με την Αλγερία εδώ και πολύ καιρό να βασίζεται σε ευρωπαϊκά σχέδια για τον επιφανειακό στόλο της, σε αντίθεση με τις κυρίως ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, την Πολεμική Αεροπορία και τον υποβρύχιο στόλο της, η απόκτηση των κορβετών κατηγορίας Steregushchiy θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή μιας στροφής προς μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ρωσικές τεχνολογίες στον τομέα αυτό.


Η δύναμη πυρός που αναπτύσσουν οι Steregushchiy υπερβαίνει την αντίστοιχη πολλών πολύ μεγαλύτερης κατηγορίας πολεμικών πλοίων, με τη Ρωσία να έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη μικρών πολεμικών πλοίων ικανών να πολεμήσουν με πολύ μεγαλύτερα και διαθέτοντας όπλα που συνήθως βαρέα καταδρομικά. Οι κάθετοι εκτοξευτές της κορβέτας μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλη ποικιλία πυραύλων κρουζ Kalibr για επιθέσεις κατά χερσαίων στόχων και επιφανείας με βεληνεκές 1.500 χλμ. ακολουθώντας sea skimming τροχιά και μπορεί να χτυπήσει τους στόχους με υψηλές ταχύτητες Mach 3. 

Το πλοίο μπορεί επίσης να αναπτύξει πυραύλους κρουζ Zicron, αν και είναι αβέβαιο εάν αυτά τα βλήματα θα προσφερθούν ποτέ για εξαγωγή, με τους πυραύλους να έχουν ταχύτητα άνω των 9 Mach, εύρος άνω των 1000km και πολύ υψηλή ακρίβεια. Ο Zicron θεωρείται σήμερα ο πιο ικανός πύραυλος κρουζ στον κόσμο χωρίς σχεδόν ομότιμους αμφισβητίες μεταξύ των πυραύλων που εκτοξεύονται από πλοία. Ακόμη και αν στηρίιζόταν αποκλειστικά στους Kalibr, ωστόσο, η κατηγορία Steregushchiy θα έχει ανώτερες δυνατότητες σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία Αλγερινών σκαφών επιφανείας με σημαντική διαφορά και πιθανότατα θα αντιπροσωπεύει το πιο ικανό πολεμικό πλοίο του είδους του στην αφρικανική ήπειρο. Το αλγερινό Ναυτικό αναπτύσσει ήδη πυραύλους κρουαζ Kalibr από τα βελτιωμένα υποβρύχια επίθεσης κατηγορίας ΚΙLO, τα οποία θεωρούνται επίσης τα πιο ικανά στην Αφρική ή τον αραβικό κόσμο και αναφέρονται ως πλοία "μαύρη τρύπα" από το ΝΑΤΟ ως προς το πόσο αθόρυβα είναι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail