Πράσινο φως του State Department για έως 50 F-35 και 18 MQ-9 σε αντίπαλο της Τουρκίας

Military_Material / pixabay
Freepen.gr - Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ την τρίτη ενέκρινε ένα τεράστιο πακέτο μαχητικών αεροσκαφών F-35 και μη επανδρωμένων συστημάτων MQ-9 για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθιστώντας επίσημη μια πιθανή πώληση που εξακολουθεί να αντιτίθεται από πολλούς Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, σημειώνει το defensenews.com.

Σε δήλωσή του, ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo ανακοίνωσε ότι το πακέτο, το οποίο έρχεται με εκτιμώμενη τιμή 23,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει έως και 50 F-35s αξίας 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 18 MQ-9Bs αξίας 2,97 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 10 δισεκατομμύρια δολάρια  πυρομαχικών αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους.

"Αυτό είναι σε αναγνώριση της εμβάθυνσης της σχέσης μας και της ανάγκης των ΗΑΕ για προηγμένες αμυντικές δυνατότητες για να αποτρέψουν και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από τις αυξημένες απειλές από το Ιράν", δήλωσε ο Πομπέο. "Η ιστορική συμφωνία των ΗΑΕ για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ στο πλαίσιο του Abraham Accords προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να μεταμορφώσει θετικά το στρατηγικό τοπίο της περιοχής. Οι αντίπαλοί μας, ειδικά εκείνοι στο Ιράν, το γνωρίζουν αυτό και δεν θα σταματήσουν σε τίποτα για να διαταράξουν αυτή την κοινή επιτυχία".

"Η προτεινόμενη πώληση θα καταστήσει τα ΗΑΕ ακόμη πιο ικανά και διαλειτουργικά με τους αμερικανούς εταίρους κατά τρόπο απόλυτα συνεπή με τη μακροχρόνια δέσμευση της Αμερικής να εξασφαλίσει την ποιοτική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ", πρόσθεσε, αναφέροντας ένα αμερικανικό νομικό πρότυπο ότι το Ισραήλ διατηρεί ένα στρατιωτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των γειτόνων του.

Η πώληση αναμενόταν από την υπογραφή ειρηνευτικών συμφωνιών μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ. Η διοίκηση προηγουμένως ενημέρωσε ανεπίσημα το Κογκρέσο για τις λεπτομέρειες της πώλησης, με κορυφαίους Δημοκρατικούς της εξωτερικής πολιτικής να σηματοδοτούν ότι θα ενεργήσουν για να την εμποδίσουν.

Οι πιθανές ξένες στρατιωτικές πωλήσεις που κοινοποιούνται στο Κογκρέσο δεν είναι εγγυημένες ότι θα προχωρήσουν και οι ποσότητες και τα νούμερα του δολαρίου μπορούν συχνά να αλλάξουν κατά τη διάρκεια των τελικών διαπραγματεύσεων. Αλλά ακόμη και η επίτευξη αυτού του στόχου είναι μια μεγάλη νίκη για τα ΗΑΕ, τα οποία έχουν επιδιώξει εδώ και καιρό το  F-35; αντιπροσωπεύει επίσης μια νίκη για τη διοίκηση Trump, η οποία έχει καταστήσει τις αυξανόμενες εξαγωγές όπλων των ΗΠΑ βασικό μέρος της οικονομικής της πλατφόρμας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail