Newsweek: Ισχυρή Συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΑΕ-Ινδία για έλεγχο από Μεσόγειο ως τον Ινδικό

Μια πλημμύρα νέων ειρηνευτικών συμφωνιών για το Ισραήλ, δημιουργώντας διπλωματικές σχέσεις με το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Σουδάν, έχει τη δυνατότητα να ανακατασκευάσει τη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ και οι νέοι του φίλοι μπορούν να χαράξουν μια πορεία που θα δει ένα σύστημα Συμμαχίας να αναδύεται που στηρίζει τις πρώτες νέες ειρηνευτικές συμφωνίες που έχει κάνει το Ισραήλ σε ένα τέταρτο του αιώνα. Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία προέκυψαν αυτές οι σχέσεις και η αίσθηση ότι αποτελούν μέρος μιας σειράς συναλλαγών που προωθούνται από τον Λευκό Οίκο σημαίνει ότι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τυχόν αλλαγές στις πολιτικές της Ουάσινγκτον.

Παρουσίαση Freepen.gr

Για να ενθαρρύνουν τις νέες σχέσεις με το Ισραήλ, οι ΗΠΑ φαίνεται να πωλούν στο Αμπού Ντάμπι το F-35 που αλλάζει το παιχνίδι πέμπτης γενιάς και θα βοηθήσει να γίνουν τα ΗΑΕ ένας από τους πιο προηγμένους στρατούς στη Μέση Ανατολή. Ομοίως, η πιθανή συμφωνία με το Σουδάν έχει γλυκανθεί αφαιρώντας τη χώρα από έναν κατάλογο κρατικών χορηγών τρομοκρατίας. Τα F-35 θα μπορούσαν να πωληθούν στα ΗΑΕ χωρίς συμφωνία με το Ισραήλ και η νέα κυβέρνηση του Σουδάν θα μπορούσε να αφαιρεθεί από τον κατάλογο της λίστας της τρομοκρατίας με την εξομάλυνση των σχέσεων. Και οι δύο χώρες αρνούνται επίσης ότι υπάρχει συναλλακτική φύση στα ανοίγματα τους με το Ισραήλ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Ισραήλ προσφέρει πολλά στο Σουδάν και τα ΗΑΕ. Για τα ΗΑΕ, σημαίνει συνεργασία σε στρατηγικές εκτιμήσεις της περιοχής, όπως η αντιμετώπιση απειλών από το Ιράν. Για το Σουδάν, η τεχνολογία του Ισραήλ και η στάγδην άρδευση θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες.

Ωστόσο, οι εμφανίσεις έχουν σημασία. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έβαλε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σε ανοιχτή ακρόαση όταν συζητούσε αν ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να κάνει τις πρόσφατες συμφωνίες. Υπάρχει η αίσθηση ότι ο Trump τείνει να προωθήσει μια συναλλακτική μορφή εξωτερικής πολιτικής—είτε με τη μορφή ώθησης δισεκατομμυρίων σε νέες συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη Συρία για να φυλάξουν τις πετρελαιοπηγές είτε ζητώντας από τις χώρες του ΝΑΤΟ και τη Νότια Κορέα να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες σε αντάλλαγμα για την αμυντική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Εάν διεξάγετε εξωτερική πολιτική ως μια συναλλαγή, τότε υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι εάν κάποιο μέρος της συναλλαγής δεν υλοποιηθεί ή εάν το άτομο στο Λευκό Οίκο αλλάξει, το ξένο κράτος θα παραιτηθεί. Αυτό σημαίνει ότι για να εδραιωθούν οι σχέσεις του Ισραήλ με τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και ενδεχομένως άλλες συμφωνίες με το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία ή αρκετές άλλες χώρες, οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να είναι ενδιαφερόμενοι—ή το Ισραήλ και οι νέοι φίλοι του πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να τσιμεντοποιήσουν τις συμφωνίες.

Το Ισραήλ είχε ρεαλιστικές σχέσεις στο παρελθόν. Έφτασε στο Ιράν και την Τουρκία τη δεκαετία του 1950, όταν τα αραβικά κράτη ήταν εχθρικά, και στη συνέχεια υπέγραψε ειρηνευτικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ενώ ποτέ δεν καλλιέργησε μια ιδιαίτερα στενή σχέση με τα δύο. Το καθεστώς του Ιράν είναι σήμερα η πιο εχθρική χώρα προς το Ισραήλ και την Τουρκία—και η Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να έχει σχέσεις με το Ισραήλ, έχει ορκιστεί να "απελευθερώσει" τις μουσουλμανικές περιοχές της Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος. Αυτό δείχνει πώς οι σχέσεις του Ισραήλ στην περιοχή τείνουν να είναι επισφαλείς.

Πώς μπορούν οι σχέσεις με τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Σουδάν να μάθουν από τις προκλήσεις του παρελθόντος;

Πρώτον, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ μοιράζονται ήδη μια κοσμοθεωρία στην περιοχή και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας αναδυόμενης αμερικανικής συμμαχίας με την Ινδία και την Ελλάδα που θα δημιουργούσε ένα πλέγμα εξουσίας από τη Μεσόγειο Θάλασσα στον Ινδικό Ωκεανό. Αυτό βασίζεται σε μια στρατηγική εταιρική σχέση με την Ουάσινγκτον που βασίζεται σε F-35 για το Ισραήλ, την Ελλάδα και τα ΗΑΕ και μια στενή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Ινδίας που υπάρχει ήδη. Οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων είναι επίσης απαραίτητες για την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ Αμπού Ντάμπι και Ιερουσαλήμ. Οι επιχειρηματικοί κόμβοι στο Τελ Αβίβ και το Ντουμπάι προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες. Ήδη, υπάρχει συνεργασία στο ιατρικό μέτωπο εναντίον του COVID-19. Το πρώτο πλοίο έφτασε στο Ισραήλ από τα Εμιράτα, καθώς και οι πρώτες πτήσεις.

Το ίδρυμα για τις νέες φιλίες του Ισραήλ οικοδομείται. Τώρα, οι χώρες πρέπει να γεμίσουν το νέο οικοδόμημα με οικονομικούς, πολιτιστικούς και, τελικά, αμυντικούς δεσμούς. Μερικοί από αυτούς τους δεσμούς ωθούνται από την Ουάσινγκτον, αλλά μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, είναι σημαντικό αυτές οι νέες φιλίες να αναπτυχθούν με δική τους συμφωνία. Η συλλογική εστίαση από Ισραηλινούς, εμιράτες και άλλους περιφερειακούς ηγέτες, επιχειρηματίες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να βοηθήσει να συμβεί αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail