«Φρεγάτες» MMSC για το Π.Ν.: Γιατί θα είναι μια λανθασμένη επιλογή

Εντονότατο προβληματισμό προκαλεί η διαφαινόμενη παραγγελία των παράκτιων σκαφών μάχης ΜΜSC (Multi-Mission Surface Combatant) έναντι ενός δισεκατομμυρίου $ ανά σκάφος (4,322 δισ. συνολικά) από την αμερικανική Lockheed Martin, καθώς, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία τιμής και διαθεσιμότητας (P&A: Price and Availability) που είχαν στείλει οι Αμερικανοί, το πλοίο έχει απλώς τις δυνατότητες -σε ό,τι αφορά το οπλικό του φορτίο- που έχουν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ-200ΗΝ και τίποτα παραπάνω.

Από: eleftherostypos.gr

Η επιλογή των σκαφών αυτών δεν αφορά μόνο την αφαίρεση της δυνατότητας απόκτησης βλημάτων cruise SCALP Naval των φρεγατών Behh@rra που θα έφερναν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας σε άλλο επίπεδο, αλλά αφαιρούν ακόμα και την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής από τις δυνατότητες του νέου πλοίου του Π.Ν.

Η ΜΜSC δεν θα μεταφέρει τίποτα περισσότερο από βλήματα επιφανείας-αέρος RIM-162 ESSM (EvolvedSeasparrowMissile). Και μόνο! Βλήματα με ακτίνα δράσης μόλις 50 χλμ. έναντι των 120 χλμ. που έχουν οι ASTER 30 των γαλλικών Behh@rra ή και των FREMM.

Η επιλογή των σκαφών παράκτιας άμυνας μετατρέπει ξανά το Π.Ν. σε «Ναυτικό Αιγαίου» και όχι σε «Ναυτικό Ανατολικής Μεσογείου», με μικρές δυνατότητες επιβίωσης έναντι των βλημάτων ναυτικής κρούσης αέρος-επιφανείας της τουρκικής αεροπορίας AGM-84K SLAM-ER με ακτίνα δράσης 250 χλμ. ή ακόμα και των εγχώριας κατασκευής SOM-Α ακτίνας δράσης επίσης 250 χλμ.

Είναι απίστευτο αλλά η κάθε ΜΜSC θα είναι εξοπλισμένη ακριβώς με τα όπλα της… ΜΕΚΟ-200ΗΝ! Δηλαδή:

  • 8 βλήματα επιφανείας-επιφανείας Harpoon RGM-84L Block II.
  • 32 κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-αέρος RIM-162 ESSM (Evolved Seasparrow Missile) ή 16 ESSM και 4 ASROC εάν δεν εφοδιαστεί το σκάφος με τορπιλοσωλήνες!
  • 1 συστήματα εγγύς αντιβληματικής προστασίας SeaRAM (τώρα υπάρχουν ανά ΜΕΚΟ-200ΗΝ δύο Phanalx Block 1Β).

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 4,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ (3,54 δισ. ευρώ με βάση την τρέχουσα ισοτιμία).

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.