Lockdown και μαύρο σκοτάδι: Η κυβέρνηση διάλεξε ζημιά δεκάδων δις ευρώ αντί να επενδύσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μας είπαν όταν έγινε το πρώτο lockdown την περασμένη άνοιξη, ήταν πως αυτό είναι αναγκαίο για να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο ούτως ή άλλως ήταν προβληματικό ενώ είχε αφεθεί στη μοίρα του από τα χρόνια των μνημονίων. Ο ελληνικός λαός προς τιμήν του δέχθηκε αυτή τη θυσία την οποία πλήρωσε πολύ ακριβά η ελληνική οικονομία μολονότι η κατάρρευση του ΕΣΥ δεν ήταν δική του ευθύνη.

Του Στρατή Μαζίδη

Από τότε πέρασαν αρκετοί μήνες κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται προχωρήσει επουδενί λόγο σε νέο κλείσιμο της Ελληνικής οικονομίας τελικώς ανακοικώθηκε ένα lockdown διαρκείας τουλάχιστον τριών εβδομάδων μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου, αν και πολλοί εκτιμούν πως θα φτάσουμε σίγουρα ως και τα Χριστούγεννα. Μία από τις αιτιολογίες που ακούσαμε κατά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη αλλά και του καθηγητή Τσιόδρα για την αιτιολόγηση του νέου lockdown ήταν ότι με τους ρυθμούς αυξήσης των επιβεβαιωμένων test και των νοσούντων ανθρώπων που μπαίνουν στο νοσοκομείο ήταν ζήτημα χρόνου να μην αντέξει άλλο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Άρα λοιπόν για ακόμη μία φορά η ελληνική οικονομία κατεβάζει ρολά και επιπλέον κόσμος ετοιμάζεται να μείνει άνεργος για τον ίδιο λόγο πού έγινε ότι συνέβη και την περασμένη άνοιξη. Ποιος είναι αυτός ο λόγος; Ότι πάλι δεν είναι έτοιμο το σύστημα υγείας της χώρας να αντέξει.

Για να δούμε όμως ποια είναι τα στοιχεία όσον αφορά την κατάσταση με τις ΜΕΘ.

Σε άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Αυγή” με τίτλο "Ανδρέας Ξανθός: “Φάουλ” της κυβέρνησης ο διπλασιασμός του νοσηλίου για τις ιδιωτικές ΜΕΘ (Video)" στις 2 Απριλίου 2020 [https://www.avgi.gr/arheio/348084_andreas-xanthos-faoyl-tis-kybernisis-o-diplasiasmos-toy-nosilioy-gia-tis-idiotikes] διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 450 κλίνες ΜΕΘ και τις ηύξησε σε 560 στελεχώνοντάς τες με οργανικές προσλήψεις προσωπικού. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφτασε τις κλίνες αυτές στις 850 καλύπτοντας τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό με συμβασιούχους.

Πρώτον λοιπόν δεδομένο είναι η αύξηση των κλινών ΜΕΘ κατά την πρώτη φάση της πανδημίας κατά 400 τουλάχιστον σε ότι αφορά τα κρεβάτια και χωρίς να είμαστε σίγουροι όσον αφορά την στελέχωση τους.

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα και ανησυχητικό σημείο είναι η συνέντευξη που έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο" στις 2 Νοεμβρίου [https://www.naftemporiki.gr/story/1653222/n-iliopoulos-apo-tis-50-nees-meth-sto-sotiria-leitourgoun-mono-oi-12] όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής: «Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα που, εν μέσω πανδημίας, δεν έχει κάνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού» σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι «στο νοσοκομείο ‘Σωτηρία’, από τις 50 ΜΕΘ που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα, λειτουργούν μόνο οι 12 και αυτές με προσωπικό που έχει αποσπαστεί από άλλα δημόσια νοσοκομεία!».

Δευτερο δεδομένο είναι ότι μπορεί να αυξάνονται οι κλίνες αλλά μόνο όσον αφορά τον εξοπλισμό και όχι το αναγκαίο προσωπικό που χρειάζεται για να τις λειτουργήσει. Είναι δηλαδή σα να έχεις μία πολυκατοικία αλλά να κατοικείται μόλις το 1/5 των διαμερισμάτων.

Επικουρικά και υποστηρικτικά στα όσα ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος διαβάζουμε στις 5 Νοεμβρίου [https://www.newsbomb.gr/ygeia/story/1134029/ypoyrgeio-ygeias-proslamvanontai-amesa-300-monimoi-giatroi-se-meth-epitaxi-idiotikon-klinikon?fbclid=IwAR2uwcGCUddSzUWMq-Fzx1AyqTD6QfPnK5xnGEh6Wm38LEuP9cHrXa2HWE0] ότι το υπουργείο υγείας θα προσλάβει άμεσα 300 μόνιμους γιατρούς για τις ΜΕΘ και ότι προχωρά σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Πρώτο θέμα με τίτλο “Πόσες είναι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα" στις 4 Νοεμβρίου [https://www.protothema.gr/greece/article/1062004/poses-einai-oi-diathesimes-klines-se-meth-se-oli-ti-hora/] διαβάζουμε ότι το σύνολο των ΜΕΘ είναι 1.063 κλίνες σε όλη τη χώρα. Από αυτές, 665 είναι non-Covid και 348 είναι ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων 102 εξυπηρετούν τη Θεσσαλονίκη ενώ 144 βρίσκονται στην Αθήνα. Ο διαχωρισμός των κλινών σε non COVID και ΜΕΘ COVID είναι αναγκαίος διότι όπως αντιλαμβανόμαστε δεν είναι δυνατόν να νσοηλευθεί κάποιος που νοσεί βαριά με Covid μαζί με ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ για άλλους λόγους.

Εδώ λοιπόν προκύπτει ένα τρίτο βασικό δεδομένο. Με βάση τα στοιχεία από τα δημοσιεύματα στις αρχές Απριλίου είχαμε 850 κλίνες και τώρα έχουμε 1.063 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 348 είναι ΜΕΘ-COVID. Στο διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα αν κάνουμε την αφαίρεση 1063-850 προκύπτει ότι δημιουργήθηκαν μόλις 213 νέες κλίνες, θεωρητικά για COVID.

Από τις 2 Απριλίου που δημοσιεύτηκε το άρθρο της εφημερίδας Αυγή μέχρι τις 4 Νοεμβρίου που βγήκε το άρθρο του Πρώτου Θέματος είναι συνολικά 31 εβδομάδες.

213:31 = 6,87 κρεβάτια την εβδομάδα

Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση μόλις και μετά βίας άνοιγε ένα κρεβάτι για ΜΕΘ-COVID την ημέρα!

Και αναρωτιέται κανείς μέσα σε ένα κλίμα πανικού και τρομολαγνείας που καλλιεργούν τα μέσα ενημέρωσης, μία ρητορική ενός πολέμου με αόρατους εχθρούς, μία δραματικότητα της ατμόσφαιρας, μία ρητορική κατά το πρώτο lockdown αποσκοπούσα στο κέρδος χρόνου για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, το αποτέλεσμα υπήρξε...ούτε ένα κρεβάτι την ημέρα καινούργιο;

Τι έκανε όλο αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση; Γιατί προσλαμβάνει τώρα μόνιμους γιατρούς; Για ποιο λόγο δεν δημιούργησε περισσότερες ΜΕΘ-COVID; Ποια είναι η αιτία που δεν προχώρησε άμεσα στην ίδρυση δύο ή τριών νοσοκομείων αποκλειστικά για το νέο κορονοϊό ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας ή έστω της γειτονικής Σερβίας η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020 να λειτουργήσει αποκλειστικά δύο καινούργια νοσοκομεία για τον COVID; Γιατί δεν επένδυσε στην υγεία και τους Ελληνες γιατρούς και νοσηλευτές κι απεύφυγε να δημιουργήσει μια υπεραξία στην Υγεία, διότι ένα καλό σύστημα Υγείας δύναται υπό προϋποθέσεις να φέρει έσοδα στο κράτος και όχι να το επιβαρύνει.

Για ποιο λόγο κρίθηκε προτιμότερη μία ζημιά δισεκατομμυρίων ευρώ όχι μόνο για φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια, η δημιουργία ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό που θα φορτωθούν στο δημόσιο χρέος, η δημιουργία νέων στρατιών ανέργων και όχι η δαπάνη μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την στελέχωση δύο ή τριών σύγχρονων νοσοκομείων για την αντιμετώπιση αποκλειστικά της πανδημίας; Δεν μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ή να μισθώσει 2-3 ξενοδοχεία τα οποία ως κτίσματα δεν διαφέρουν πολύ από ένα νοσοκομείο και να τα μετατρέψει σε νοσοκομεία για τον COVID 19; Δεν μπορούσε να ναυλώσει 2 ή 3 από τα μεγάλα παροπλισμένα επιβατηγά-οχηματαγωγά της Ελληνικής Ναυτιλίας πού βρίσκονται δεμένα στο Πέραμα και τη Δραπετσώνα και να τα μετατρέψει άμεσα σε λίγους μήνες σε υπερσύγχρονα νοσοκομεία;

Για ποιο λόγο δεν επένδυσε σε μηχανισμούς άμεσης στήριξης των ευπαθών όπως μεταφορά αγορών στο σπίτι, παροχή υλικού (πχ μάσκες, αντισηπτικά) και γενικώς διευκόλυνσης της καθημερινότητάς τους;

Για ποιο λόγο η κυβέρνηση προτίμησε μία ζημιά δεκάδων δισεκατομμυρίων αντί να ξοδέψει πολύ λιγότερα χρήματα;

Γιατί απέφυγε την επένδυση ενώ σκορπούσε εύκολα χρήματα στα μέσα ενημέρωσης;

Διότι είναι προφανές ότι αν η χώρα μας διέθετε την υποδομή και τις κλίνες, δε θα κατεβάζαμε ξανά ρολά. Ποιος ο λόγος της ύπαρξης του λεγόμενου μαξιλαριού των 37 δις που και ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε χθες αν μέρος από τα χρήματα αυτά δεν μπορούμε να τα ξοδέψουμε ούτε για την άμυνά μας όταν μας απειλούν με πόλεμο αλλά ούτε και για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές;

Είναι λοιπόν προφανές μετά από όλα τα παραπάνω ότι η ευθύνη για όσα γίνονται σήμερα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελληνική Κυβέρνηση και τις αποφάσεις της οι οποίες πραγματικά παραμένουν ανεξήγητες και μόνο ένας... συνωμοσιολόγος θα μπορούσε να ερμηνεύσει. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία θα παραμείνουμε στα δεδομένα. Την ερμηνεία και την ανάλυση ας την κάνει ο καθένας μόνος του. Άλλωστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, έχουμε πλέον άφθονο χρόνο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail