EU-γκοσλαβία στα σκαριά με τιμονιέρη το Βελιγράδι;

Freepen.gr - Ο πρώην διπλωμάτης στα Βαλκάνια, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Timothy Less, αναφέρει ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα είδος EU-goslavia υπό τον Μπάιντεν, σημειώνει το b92.net.

Εξηγώντας αυτή τη σκέψη, ανέφερε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ενδέχεται να αποτελέσουν μια νέα πολυεθνική οντότητα αποτελούμενη από "έξι κράτη", στενά συνδεδεμένα με την ΕΕ, με επικεφαλής το Βελιγράδι.

"Αυτό δεν θα είναι ακριβώς νέα Γιουγκοσλαβία, η οποία ήταν προϊόν της εποχής του, αλλά τα γεγονότα που θα υποχρεώσει τον Μπάιντεν να επιστρέψει στη λογική του πρόσφατου παρελθόντος και να πιέσουν για τη δημιουργία μιας νέας EUgoslavia του 21ου αιώνα", γράφει ο Less στο κείμενό του για την "Opendemocracy.net".

Ως προς το γιατί το Βελιγράδι θα είναι στο κεφάλι της πολυεθνικής οντότητας, ο Less εξηγεί στο κείμενο για το ότι "η Σερβία έχει αποκαταστήσει τη θέση της ως η κύρια κατάσταση στα Βαλκάνια μετά την ανάδυση ενός ισχυρού ηγέτη που έληξε το χάος της δεκαετίας του 2000, και την περίοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει αξιοποιήσει η Σερβία αποκτώνταςεγγενή πλεονεκτήματα, όπως ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και το φυσικό κέντρο βάρους".

Ο Less επισημαίνει επίσης ότι "η Σερβία έχει επίσης εμπλακεί σε κάποιους πονηρούς διπλωματικούς ελιγμούς που της επέτρεψαν να αξιοποιήσει την υποστήριξη διαφόρων μη δυτικών δυνάμεων που επιθυμούν παρουσία στα Βαλκάνια-η Ρωσία για να απομονωθεί από τον δυτικό επεκτατισμό, η Κίνα για οικονομικούς λόγους και η Τουρκία ως μέρος της προσφοράς της για μεγάλο καθεστώς εξουσίας".

Αυτό, προσθέτει, ενίσχυσε τη θέση της Σερβίας σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να παραμείνει πιστός στον μακρόχρονο αμερικανικό στόχο για τη δημιουργία κάποιου είδους ανθεκτικής διευθέτησης στα Βαλκάνια που θα επιτρέψει την εσωτερική του ανάπτυξη και την εξωτερική ενσωμάτωσή τους με τη Δύση, πρέπει να εργαστεί μέσα στις παραμέτρους αυτής της νέας πραγματικότητας", τόνισε ο Less.

Εκτιμά ότι δεν υπάρχει αμφιβολία όπωςη κυβέρνηση Μπάιντεν θα θελήσει να ακυρώσει αυτό που έκανε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, αλλά ότι, αντιμέτωπη με την κατάσταση στο έδαφος και τη νέα πραγματικότητα, θα πρέπει να συνεχίσει εκεί όπου ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του σταμάτησε.

Ένα από τα στοιχεία της προσέγγισης του Trump, το οποίο ο Μπάιντεν θα πρέπει να διατηρήσει, όπως σημειώνει ο Less, είναι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας περιφερειακής οικονομικής ζώνης στα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή μια μίνι-Σένγκεν.

Σύμφωνα με τον Less, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα δει ότι η Σερβία στηρίζει μια τέτοια οικονομική ένωση, καθώς και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας.

"Ένα πρόγραμμα το οποίο παρέχει στη Σερβία ηγετική θέση στα Βαλκάνια μπορεί να είναι αρκετό για να πείσει το Βελιγράδι να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου χωρίς να επιμείνει στη διχοτόμηση του – και να υποβαθμίσει τις σχέσεις του με Ρωσία, Τουρκία και Κίνα", δήλωσε ο Less.

Αυτός ο εμπειρογνώμονας από το Κέιμπριτζ επαναλαμβάνει ότι κάποιοι από τη διοίκηση του Μπάιντεν θα χλευάσουν την ιδέα της "επιβράβευσης" της Σερβίας με αυτόν τον τρόπο, αλλά όπως επισημαίνει, αντιμέτωποι με την πολιτική πραγματικότητα επί τόπου θα έχουν ελάχιστες άλλες επιλογές.

Σύμφωνα με τον Less, το κλειδί για την προσέγγιση του Μπάιντεν θα είναι, πάνω απ 'όλα, το συμφέρον των "Ηνωμένων Πολιτειών και όχι η εκτίμηση του ποιος θα κέρδιζε περισσότερο ή λιγότερο με τη δημιουργία μιας οικονομικής ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

"Τρέχοντας με αυτή την πολιτική, η κυβέρνηση Μπάιντεν όχι μόνο θα πάρει από εκεί που σταμάτησε ο Τραμπ, αλλά θα αναβιώσει τη στρατηγική των μεγάλων δυνάμεων στον εικοστό αιώνα καθώς συζήτησαν τι να κάνουν με την ανόμοια συλλογή Εθνών που προέκυψαν από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια επανειλημμένα πολέμησαν ο ένας τον άλλον για να ιδρύσουν εθνικά κράτη", πιστεύει ο Less.

"Η αποφασιστικότητα που έγινε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και πάλι στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν ότι η σταθερότητα της περιοχής εξαρτιόταν από τη συγκέντρωση των διαφόρων λαών σε μια μεγαλύτερη, εσωτερικά χωρίς σύνορα οντότητα υπό τη συνολική διαχείριση του Βελιγραδίου, της πρωτεύουσας του μεγαλύτερου Έθνους της περιοχής και του φυσικού πολιτικού κέντρου της. Εκατό χρόνια μετά, aυτή η στρατηγική λογική δεν έχει αλλάξει", κατέληξε o Less.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail