Γιατί το ναυτικό chicken game Ρωσίας-ΗΠΑ είναι πολύ πιο επικίνδυνο από όσο φαίνεται

Reuters / US NAVY
Οι ΗΠΑ επανέλαβαν και κλιμάκωσαν τις προκλήσεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου στις εδαφικές απαιτήσεις της Ρωσίας για τα ύδατα στην Άπω Ανατολή. Αλλά στέλνοντας το Πολεμικό του πλοίο δίπλα στις ρωσικές ακτές, ωθούν τη Μόσχα περισσότερο στην αγκαλιά της Κίνας.

Artyom Lukin - Russia Roday

Παρουσίαση Freepen.gr

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, το Βλαδιβοστόκ, η κύρια πόλη της Ρωσικής Άπω Ανατολής, εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει τα επακόλουθα μιας κατακλυσμιακής καταιγίδας πάγου που άφησε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους χωρίς ρεύμα, θέρμανση και τρεχούμενο νερό. Εν αγνοία των κατοίκων της πόλης, ένα άλλο δράμα – εντελώς ανθρωπογενές-ξεδιπλώθηκε την ίδια μέρα στη θάλασσα λιγότερο από εκατό χιλιόμετρα από το Βλαδιβοστόκ. Δύο μεγάλες δυνάμεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, συμμετείχαν σε μια ναυτική αναμέτρηση.

Στις 24 Νοεμβρίου το αντιτορπιλικό USS John S McCain εισήλθε στα ρωσικά διεκδικούμενα ύδατα στον Μεγάλο Κόλπο του Πέτρου στη θάλασσα της Ιαπωνίας (γνωστή και ως Ανατολική Θάλασσα), προκειμένου να διεξάγει μια επιχείρηση ελεύθερης ναυσιπλοΐας με στόχο την αμφισβήτηση των "υπερβολικών ναυτιλιακών αξιώσεων της Ρωσίας.Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο αναχαιτίστηκε από το ρωσικό ανθυποβρυχιακό αντιτορπιλικό Admiral Vinogradov το οποίο, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, απείλησε τον McCain με ελιγμό, αναγκάζοντας το αμερικανικό πολεμικό πλοίο να εγκαταλείψει τα ρωσικά ύδατα. "Μετά την έκδοση της προειδοποίησης και το Admiral Vinogradov άλλαξε την πορεία του, ενώ το USS John S McCain επέστρεψε στα διεθνή ύδατα", ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας σε δήλωση. Ο 7ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ωστόσο, αρνείται ότι οποιαδήποτε τέτοια εκδίωξη έλαβε χώρα: "οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποκύψουν ποτέ σε εκφοβισμό ούτε θα εξαναγκαστούν να δεχτούν παράνομες ναυτιλιακές αξιώσεις, όπως αυτές που έκανε η Ρωσική Ομοσπονδία".

Το νομικό καθεστώς του Κόλπου του Μεγάλου Πέτρου, όπου έλαβε χώρα η ναυτική συνάντηση, είναι αμφιλεγόμενο. Το 1957 η Μόσχα κήρυξε την πλήρη κυριαρχία της στον κόλπο ως εσωτερικά ύδατα της Σοβιετικής Ένωσης, μια αξίωση που οι ΗΠΑ δεν αναγνώρισαν ποτέ. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν περιοδικά τη σοβιετική αξίωση στέλνοντας πολεμικά πλοία κοντά στις ακτές της Ρωσικής Άπω Ανατολής σε αποστολές "ελευθερίας πλοήγησης". Η τελευταία τέτοια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το 1987. Μετά από αυτό, για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, η αμερικανική κυβέρνηση απέφυγε να αμφισβητήσει ανοιχτά την ιδιοκτησία της Ρωσίας στον Κόλπο του Μεγάλου Πέτρου. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2018 συνεχίστηκαν οι εισβολές στα ύδατα του Βλαδιβοστόκ. Κάποιος στην αμερικανική κυβέρνηση προφανώς αποφάσισε ότι ο χρόνος ήταν ώριμος για να υπενθυμίσει στη Ρωσία την αρχή της ελευθερίας των θαλασσών. Η απρόσκλητη επίσκεψη του John S McCain στη Ρωσική Άπω Ανατολή είναι το δεύτερο τέτοιο περιστατικό σε δύο χρόνια.

Η τελευταία συνάντηση στα ανοικτά του Βλαδιβοστόκ τελείωσε περισσότερο ή λιγότερο ήσυχα, με το πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ να διασχίζει σύντομα στα ύδατα της Ρωσίας και στη συνέχεια να φεύγει. Ένα ασφαλές φινάλε, όμως, δεν ήταν εγγυημένο. Το Admiral Vinogradov, ο οποίος συνόδευσε το McCain, κατά πάσα πιθανότητα δεν μπλόφαρε όταν εξέδωσε την προειδοποίηση ότι θα εμβολίσει το αμερικανικό σκάφος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο διοικητής του Vinogradov είχε οδηγίες να εξαναγκάσει τον αντιληπτό εισβολέα από τα ρωσικά ύδατα χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για να ανοίξει πυρ. Παρεμπιπτόντως, τα αμερικανικά και ρωσικά ναυτικά σκάφη σε αυτή τη συνάντηση ήταν περίπου του ίδιου μεγέθους, πράγμα που σημαίνει περίπου ίσες πιθανότητες σε περίπτωση σύγκρουσης.

Οι Ρώσοι ναυτικοί έχουν κάποια εμπειρία στην επίθεση εναντίον αμερικανικών πολεμικών πλοίων σε αποστολές ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Στις φθίνουσες ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, τον Φεβρουάριο του 1988, τα σοβιετικά πολεμικά πλοία σκόπιμα χτύπησαν το USS cruiser Yorktown και το καταδρομικό Caron όταν εισήλθαν στα σοβιετικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν αφιερώσει πρόσφατα μεγάλη προσοχή σε αυτό το ξεχασμένο επεισόδιο, παρουσιάζοντάς το ως πράξη ηρωισμού.

Από την κρίση της Ουκρανίας το 2014 σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των επικίνδυνα στενών συναντήσεων μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη θάλασσα, στον αέρα και στο έδαφος. Σε ένα ναυτικό επεισόδιο, τον Ιούνιο του 2019, ξανά το Admiral Vinogradov είχε μια συνάντηση με το USS Chancellorsville στη θάλασσα των Φιλιππίνων, αλλάζοντας ξαφνικά πορεία και αναγκάζοντας το αμερικανικό πολεμικό πλοίο να αντιστρέψει όλους τους κινητήρες με πλήρη ταχύτητα για να αποφύγει μια σύγκρουση.

Η προθυμία της Ρωσίας να προκαλέσει αμερικανικά πολεμικά πλοία μπορεί να φαίνεται παράλογη, δεδομένου ενός τεράστιου χάσματος στη ναυτική δύναμη μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού, με έδρα το Βλαδιβοστόκ, δεν ταιριάζει με τον 7ο στόλο των ΗΠΑ που εδρεύει στο Ιαπωνικό λιμάνι της Γιοκοσούκα. Αρκεί να πούμε ότι ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού δεν έχει λάβει ούτε ένα σημαντικό νέο πολεμικό πλοίο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. είναι πλέον ως επί το πλείστον μια δύναμη για την παροχή παράκτιας άμυνας στη Ρωσική Άπω Ανατολή. Παίζοντας το chicken game με τον αμερικανικό στρατό σε αυτό και άλλα παρόμοια περιστατικά brinkmanship είναι ένας τρόπος για τη Ρωσία να αντισταθμίσει την υλική αδυναμία της επιδεικνύοντας ανώτερη αποφασιστικότητα. Και όσο πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα συμβαίνουν τέτοιες συναντήσεις, τόσο περισσότερο αυτή η ισορροπία αποφασιστικότητας ευνοεί τη Ρωσία. Στην αντιμετώπιση του McCain στα ύδατα κοντά στο Βλαδιβοστόκ, η ισορροπία της αποφασιστικότητας ήταν σίγουρα από την πλευρά της Ρωσίας.

Υπάρχει μια άλλη – ίσως ακόμη πιο σημαντική-στρατηγική διάσταση στο chicken game  ΗΠΑ-Ρωσίας. Για πολύ καιρό η Ουάσινγκτον ρίχνει στη Μόσχα τη θεωρία ότι η Κίνα είναι η κύρια απειλή για τη ρωσική Άπω Ανατολή (μια νέα προσθήκη σε αυτή την αφήγηση είναι ότι η Κίνα έχει γίνει επίσης απειλή για την Αρκτική της Ρωσίας). Κατά ειρωνικό τρόπο, δεν είναι κινέζικα αλλά αμερικανικά πολεμικά πλοία που προσπαθούν να αμφισβητήσουν τον έλεγχο της Μόσχας στα ύδατα από τις ακτές της Ρωσίας. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να ωθήσει περαιτέρω τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας. Οι σινο-ρωσικές επιχειρήσεις ελεύθερης ναυσιπλοΐας από την Αλάσκα, τη Χαβάη ή την Οκινάουα μπορεί να είναι απλώς θέμα χρόνου. Η απερίσκεπτη αποφασιστικότητα της Ρωσίας και η επέκταση του ναυτικού της Κίνας θα είναι μια ενδιαφέρουσα αναμέτρηση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail