Η στροφή της Τουρκίας προς το Πακιστάν προκαλεί την οργή της Ινδίας

Μια αναφορά της Ινδικής Yπηρεσίας Πληροφοριών περιγράφει την Τουρκία ως επίκεντρο δραστηριοτήτων εναντίον της Ινδίας, που έρχεται δεύτερη μόνο μετά το Πακιστάν.

Του Αμπερίν Ζαμάν από το Άρδην τ. 119 που κυκλοφορεί

Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει έναν ενδυνάμει νέο εχθρό, την Ινδία, έναν στενό σύμμαχο του Ισραήλ, η οποία δείχνει καθαρά ότι πιθανόν να ενταχθεί σε μια επεκτεινόμενη συμμαχία αντιτουρκικών εθνών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα.

Η αντιπαράθεση περνάει μέσα από μια σειρά αρνητικών άρθρων στα ινδικά ΜΜΕ, που προβάλλουν την Τουρκία ως τον ύπουλο υποκινητή, ο οποίος επιδιώκει να στρατολογήσει και να ριζοσπαστικοποιήσει τα  περίπου 182 εκατομμύρια μουσουλμάνους της Ινδίας, σε κοινό μέτωπο με το Πακιστάν.

Το πιο εντυπωσιακό από αυτά εμφανίστηκε στην έκδοση των Hindustan Times της 7ης Αυγούστου, της αγγλόφωνης εφημερίδας με την υψηλότερη κυκλοφορία στην Ινδία. Ο Σισίρ Γκουπτά, ένας διακεκριμένος αρθρογράφος της εφημερίδας με στενούς δεσμούς με το κατεστημένο, ανέφερε μια ινδική έκθεση πληροφοριών, η οποία ισχυριζόταν ότι η Τουρκία είχε αναδειχθεί «σε κέντρο δραστηριοτήτων κατά της Ινδίας», που έρχεται δεύτερο μόνο μετά το Πακιστάν. Έλεγε ότι άτομα και ομάδες της Τουρκίας, «μερικοί άμεσα συνδεόμενοι με τον Ερντογάν και την οικογένειά του», είχαν επιταχύνει τη χορήγηση «προσοδοφόρων υποτροφιών» σε Ινδούς μουσουλμάνους για σπουδές στην Τουρκία και ότι μόλις οι τελευταίοι έφταναν εκεί «έπεφταν στα χέρια Πακιστανών εντολοδόχων». Τα κίνητρα που αποδίδει ο Γκουπτά στην Άγκυρα είναι γνωστά: Με βάση το οθωμανικό αυτοκρατορικό παρελθόν της Τουρκίας, ο Ερντογάν θέλει να γίνει σύγχρονος χαλίφης, προστάτης των σουνιτών μουσουλμάνων παγκοσμίως, και να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Σαουδικής Αραβίας πάνω τους.

Η υποήπειρος ίσως να αποτελεί γόνιμο έδαφος. Η βίαιη καταπίεση των μουσουλμάνων από την ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ενισχύει την απήχηση του Ερντογάν ως σπάνιου ηγέτη που υπερασπίζεται τους μουσουλμάνους και αντιδρά εναντίον της Δύσης.

Η κατάσταση απηχεί και το ιστορικό υπόβαθρο. Μετά την ήττα των Οθωμανών από τους Συμμάχους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μουσουλμάνοι της Ινδίας ίδρυσαν το Κίνημα του Χαλιφάτου (Khilafat Movement), σε μια προσπάθεια διάσωσης του Οθωμανού σουλτάνου, ο οποίος φορούσε διπλό τουρμπάνι ως χαλίφης, ή πνευματικός ηγέτης της παγκόσμιας ούμμας (μουσουλμανικής κοινότητας). Όταν ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ εξεδίωξε τον σουλτάνο και στη συνέχεια κατάργησε το χαλιφάτο, το 1924, η κατάσταση άλλαξε απότομα. Ο Ερντογάν φαίνεται ότι θέλει να αναιρέσει την κοσμική κληρονομιά του Ατατούρκ, θέτοντας τον ισλαμικό εθνικισμό στο επίκεντρο της ιδεολογίας του.

«Οι μουσουλμάνοι της Νότιας Ασίας θαύμαζαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως την τελευταία υπαρκτή μουσουλμανική αυτοκρατορία και το Κίνημα του Χαλιφάτου αντικατόπτριζε τη δυσαρέσκειά τους για το τέλος του χαλιφάτου», δήλωσε ο Χουσεΐν Χακκανί, πρώην πρεσβευτής του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος τώρα είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Χάντσον. «Ως νέο κράτος, το Πακιστάν αντικατοπτρίζει αυτήν την παράδοση φαινομενικής αποκατάστασης ενός πανισλαμικού χαλιφάτου. Ο νεοθωμανισμός του Ερντογάν ταιριάζει καλά με το πανισλαμικό εθνικό συναίσθημα του Πακιστάν», δήλωσε ο Χακκανί στο Al-Monitor σε ηλεκτρονική συνέντευξη.

Η υποτιθέμενη εκστρατεία της Τουρκίας για ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων της Ινδίας τροφοδοτεί την πολωτική τακτική του Μόντι, που στόχο έχει να εδραιώσει την εθνικιστική του βάση. Ωστόσο, ο κύριος λόγος για την αυξανόμενη οργή της Ινδίας είναι η διπλωματική υποστήριξη που παρέχει ο Ερντογάν στο Πακιστάν για την επίμαχη περιοχή του Κασμίρ.

Ο Ερντογάν έριξε τις εναρκτήριες βολές στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2019, κατακεραυνώνοντας την Ινδία για την ανάκληση του ημι-αυτόνομου καθεστώτος του ινδικού Κασμίρ τον προηγούμενο μήνα και για την απώλεια των δικαιωμάτων των εκεί μουσουλμάνων. Ένας εξαγριωμένος Μόντι ξεκίνησε επαφές με Έλληνες, Αρμένιους και Κύπριους ηγέτες στα Ηνωμένα Έθνη και ακύρωσε μια διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Σε μια σπάνια απόκλιση από την ουδέτερη στάση της για το κουρδικό ζήτημα, η Ινδία καταδίκασε την τουρκική επιχείρηση «Άλμα Ειρήνης» εναντίον των Κούρδων της Συρίας, η οποία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου. Αυτό έπρεπε να είχε ωθήσει την Τουρκία, η οποία παλεύει με τη δική της εσωτερική εξέγερση για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, να επανεξετάσει την υποστήριξή της στις αποσχιστικές φιλοδοξίες στο Κασμίρ.

Η Ινδία επιμένει ότι το καθεστώς του Κασμίρ είναι δική του υπόθεση και κατηγορεί το Πακιστάν για την ένοπλη εξέγερση δεκαετιών ενάντια στην εξουσία της  εκεί, λέγοντας ότι η υποστήριξη της Τουρκίας χρησιμεύει μόνο ως μέσο «δικαιολόγησης» της «εκστρατείας τρομοκρατίας» του Πακιστάν. Το Πακιστάν λέει ότι το μέλλον του Κασμίρ, όπου το 60% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, πρέπει να επιλυθεί μέσω δημοψηφίσματος. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, έχει ορκιστεί να παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι δύο πυρηνικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε πόλεμο τέσσερις φορές, τρεις από τις οποίες για το Κασμίρ, από τότε που το Πακιστάν κέρδισε την ανεξαρτησία του από την Ινδία το 1947. Ο άλλος πόλεμος σχετιζόταν με το Μπαγκλαντές.

Τον Φεβρουάριο, ο Ερντογάν πυροδότησε περαιτέρω την ινδική οργή, λέγοντας στο πακιστανικό κοινοβούλιο: «Σήμερα, το ζήτημα του Κασμίρ αφορά τόσο εμάς όσο κι εσάς (τους Πακιστανούς). Η Τουρκία θα συνεχίσει να υψώνει τη φωνή της κατά της καταπίεσης». Συνέκρινε τον αγώνα των μουσουλμάνων του Κασμίρ με εκείνο των Τούρκων ενάντια στους Βρετανούς στην Καλλίπολη. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας χαρακτήρισε τις παρατηρήσεις του Ερντογάν απαράδεκτες. «Αντανακλούν μια έλλειψη κατανόησης της ιστορίας, αλλά και της διπλωματικής συμπεριφοράς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραβίς Κουμάρ.

«Η Τουρκία πάτησε μια κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο Σελτζούκ Τσολάκογλου, διευθυντής του Τουρκικού Κέντρου Μελετών για την Ασία του Ειρηνικού, στην Άγκυρα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail