Γιατί η Τουρκία καλοβλέπει τώρα μια τέταρτη εισβολή στη Συρία με πιθανό στόχο το Κομπάνε

Εν μέσω της συνεχιζόμενης μεταβατικής αστάθειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία μπορεί να υπολογίσει ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι μια κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει και πάλι τις κουρδικές συριακές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF) στη βορειοανατολική Συρία.

Paul Iddon - ahvalnews.com

Παρουσίαση Freepen.gr

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να ξεκινήσει μια άλλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των SDF.

"Βλέπουμε ότι η παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης και οι απειλές κατά της χώρας μας συνεχίζουν να αυξάνονται σε περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας πέρα από τα συριακά σύνορά μας, παρ 'όλες τις υποσχέσεις που μας δόθηκαν", ανέφερε, αναφερόμενος ξεκάθαρα στις κουρδικές SDF.

"Αν δεν εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν και όλοι οι τρομοκράτες εκεί δεν εκδιωχθούν από τη γραμμή που έχουμε καθορίσει, Θα ήθελα να επαναλάβω ότι έχουμε νόμιμο λόγο να αναλάβουμε δράση όποτε κρίνουμε απαραίτητο" ανέφερε ο Ερντογάν που καλοβλέπει μια τέταρτη εισβολή συμπληρώνοντας:

"Η Τουρκία έχει αρκετή δύναμη για να καθαρίσει, αν χρειαστεί, όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις από τη Συρία".

Στις αρχές Οκτωβρίου, το Τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο επεκτείνει την εντολή για τις διασυνοριακές εκστρατείες της χώρας τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ μέχρι τις Οκτ. 30, 2021.

Οι ντόπιοι στη βορειοανατολική Συρία εξέφρασαν πρόσφατα φόβους ότι οι συνεχιζόμενες τουρκικές διασυνοριακές βομβιστικές επιθέσεις ενδέχεται να υποδηλώνουν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να ξεκινήσει άλλη μια επίθεση στο εγγύς μέλλον. Η Τουρκία και οι ισλαμιστές μισθοφόροι της έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 800 παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός από πέρυσι, 138 από τις οποίες βρίσκονται μόνο στην πόλη Τελ Τάμερ στην επαρχία της Χάσακα.

Με την αποχώρηση του Trump, αναλυτές ανέφεραν στο Ahval News ότι η Τουρκία ενδέχεται να εκμεταλλευτεί τη μεταβατική περίοδο στην Ουάσινγκτον, η οποία περιπλέκεται από την απροθυμία του Trump να συνεργαστεί με την επερχόμενη διοίκηση του Μπάιντεν, για να ξεκινήσει μια άλλη επιχείρηση εναντίον του SDF.

"Η Τουρκία μπορεί να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την αδυναμία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της αμήχανης μεταβατικής περιόδου", δήλωσε ο καθηγητής Joshua Landis, εμπειρογνώμονας και επικεφαλής Σπουδών στη Μέση Ανατολή στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

"Ο Πρόεδρος Trump έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να μειώσει την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή και επιδιώκει να τερματίσει τους αέναους πολέμους", είπε.

"Η ομάδα εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Μπάιντεν δεν είναι ακόμα σταθερή, αλλά έχει περικυκλωθεί με φιλελεύθερα γεράκια που επιμένουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν την παρουσία τους στη Συρία για να αναγκάσουν μια "πολιτική λύση" στη Συρία και να βοηθήσουν τους Κούρδους" σημειώνει.

Επιπλέον, ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε να πει πολλά για τον Τούρκο ομόλογό του και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

"Για το λόγο αυτό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τουρκίας ενδέχεται να πιστεύουν ότι η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα", δήλωσε ο Λάντις.

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η Τουρκία θα μπορούσε να "εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημά της" ενώ η απερχόμενη διοίκηση ασχολείται με τη μείωση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

"Θα μπορούσε επίσης να κάνει τους επόμενους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής γύρω από τον Μπάιντεν να επανεκτιμήσουν τη δέσμευσή τους προς τους Κούρδους της Συρίας και τις SDF", δήλωσε ο Landis. "Μπορεί να μην θέλουν να παρασυρθούν σε μάχη με την Τουρκία πάνω από τη βορειοανατολική Συρία”.

Ο Süleyman Özeren, ειδικός της Τουρκίας στο Πανεπιστήμιο George Mason, προβλέπει δύο πολύ διαφορετικές διαδρομές που ο Erdoğan θα μπορούσε να επιλέξει να πάρει τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η μία πως ο Ερντογάν μπορεί να εξετάσει την οικονομική κρίση και την αυξανόμενη εσωτερική πολιτική αντιπολίτευση στην Τουρκία σήμερα και να αποφασίσει να τους εκπλήξει όλους προσφέροντας μια νέα ειρηνευτική συμφωνία στους Κούρδους.

Ή, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια άλλη στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία για να" ανεβάσει τον πήχη " για διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του Μπάιντεν, ενώ ταυτόχρονα εδραιώνει τη λαϊκή υποστήριξη στο εσωτερικό. Είναι πολύ πιθανό να επιλέξει το τελευταίο", δήλωσε ο Özeren.

Όπως συνέβη με όλες τις διασυνοριακές επιχειρήσεις της στη Συρία από τον Αύγουστο του 2016, η Τουρκία θα χρειαστεί πράσινο φως από τη Ρωσία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρωσία υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, ελέγχει μεγάλα τμήματα του εναέριου χώρου της Συρίας και έχει παρουσία στρατευμάτων στα βορειοανατολικά της Συρίας από τον Οκτώβριο του 2019.

Ο Özeren αναμένει ότι η Μόσχα θα ανάψει το πράσινο φως για οποιαδήποτε μελλοντική επιχείρηση όπως έχει στο παρελθόν.

"Η Προεδρία του Μπάιντεν θα είναι πιο περίπλοκη τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Τουρκία, οπότε μπορεί να είναι εύλογο οι Ρώσοι να δώσουν αυτό το πράσινο φως για να δημιουργήσουν χάος για την επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν", ανέφερε.

Εάν η Τουρκία επιτεθεί ξανά στη βορειοανατολική Συρία, τότε τίθεται το ερώτημα ποιες περιοχές θα επιτεθεί και θα καταλάβει. Η τελευταία επιχείρηση είδε να καταλαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο της ελεγχόμενης από τις SDF περιοχής που εκτείνεται από την ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη μέχρι τα Ιρακινά σύνορα.

"Η Τουρκία και οι Σύριοι πληρεξούσιοι της ενδέχεται να επιδιώξουν να επιτεθούν και να καταλάβουν το έδαφος μεταξύ Τελ Αμπιάντ και Ρας Αλ-Αϊν και προς το Μανμπίζ, το οποίο έχει καταστεί de facto ουδέτερη ζώνη μεταξύ της Τουρκίας και των συριακών πληρεξουσίων της και των Κούρδων", δήλωσε ο Özeren.

Ο Aaron Stein, Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής, επεσήμανε ότι η κουρδική πόλη Kobane υπήρξε "στόχος σε διάφορους τουρκικούς χάρτες εδώ και χρόνια”.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Ahval, ο Ηişyar Özsoy, αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) στην Τουρκία, εξέφρασε επίσης την υποψία του ότι το Kobane θα είναι ο επόμενος στόχος της Τουρκίας και ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία "ενθαρρύνει την Τουρκία να επιτεθεί στο Kobane τα τελευταία δύο χρόνια”.

"Η Τουρκία δεν έχει επιτεθεί μέχρι τώρα απλώς και μόνο επειδή έκανε συμφωνία με τους Αμερικανούς", ανέφερε. "Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δώσουν το πράσινο φως, την επόμενη μέρα ο τουρκικός στρατός θα επιτεθεί στο Κομπάνε”.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται επισήμως στην έναρξη οποιασδήποτε άλλης επίθεσης στην περιοχή αυτή.

"Είμαστε πολύ σαφείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία", δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Ahval. "Αυτό έχει μεταφερθεί στην Τουρκία τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά σε πολλές περιπτώσεις”.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στην επιχείρηση του Οκτωβρίου 2019, σηματοδοτώντας την αντίθεση της Ουάσινγκτον στην κίνηση. Το πιο σημαντικό, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να "ενθαρρύνουν μια ταχεία αλλαγή στην τουρκική συμπεριφορά για να τερματίσουν τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις τους".

"Αυτές οι απαντήσεις οδήγησαν στη δήλωση που συμφωνήθηκε στις 17 Οκτωβρίου που έχει κρατήσει σταθερές πρώτες γραμμές".

Η Ουάσινγκτον αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ανάμεσα στις οποίες κι η αποχή από την έναρξη οποιωνδήποτε πρόσθετων επιθετικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία.

"Οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονομεύσει περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θα παράσχει στους κακόβουλους φορείς ευκαιρίες να εκμεταλλευτούν αυτή την αστάθεια για δικούς τους σκοπούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Stein δεν θα εκπλαγεί αν προέκυπτε σύντομα "κάποια στρατιωτική δράση", αλλά τόνισε ότι αυτό δεν πρόκειται σίγουρα να συμβεί.

"Όλα αυτά είναι υποθετικά, αλλά τυχόν περαιτέρω επιθέσεις στις SDF δεν είναι πιθανό να περάσουν καλά οπουδήποτε εκτός της Τουρκίας", ανέφερε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail