Τώρα ξέρουμε πως η κυβέρνηση επιμένει σε ένα φάρμακο που είναι χειρότερο από την ίδια την ασθένεια

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από αύριο η χώρα μπαίνει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες σε λοκντάουν. Πια δεν χωράνε δικαιολογίες τύπου "ο ιός είναι καινούργιος και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί". Πια δεν χωράνε προπαγανδιστικές ανοησίες τύπου "το λοκντάουν είναι ευλογία". Τώρα ξέρουμε πως η κυβέρνηση επιμένει σε ένα φάρμακο που είναι χειρότερο από την ίδια την ασθένεια. 

Τηλέμαχος Χορμοβίτης

Τώρα ξέρουμε πως η καραντίνα δεν θα προκαλέσει μια διαχειρίσιμη πτώση του ΑΕΠ που θα ανακτηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα (για ύφεση 4% μιλούσε ο ανεκδιήγητος Σταϊκούρας τον Απρίλιο). Όπως έδειξε η εμπειρία της χώρας μας και των υπόλοιπων δυτικών χωρών τους τελευταίους μήνες, το λοκντάουν έχει προκαλέσει την βαθύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει ο πλανήτης από το Μεγάλο Κραχ του 1929 και οι πληγές από αυτήν την καταστροφή θα πάρουν χρόνια για να επουλωθούν. 

Και μέσα σε αυτό το κλίμα οικονομικής κατάρρευσης, ο Μητσοτάκης δίνει το τελειωτικό χτύπημα, επιβάλλοντας για δεύτερη φορά λοκντάουν. Όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική και ιδιαιτέρως καραντινόφιλη "Καθημερινή", "το κόστος ενός καθολικού lockdown στη χώρα μας φτάνει το ιλιγγιώδες ποσό των 150-180 εκατ. ευρώ ημερησίως...Μάλιστα ....τα προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι περισσότερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας, καθώς όλα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά." (https://www.kathimerini.gr/.../sok-kai-deos-apo-to.../ ). Χιλιάδες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, η ανεργία θα αυξηθεί κατακόρυφα, μεγάλα στρώματα του πληθυσμού θα φτωχοποιηθούν, οι κρατικές δαπάνες θα εκτοξευτούν, το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα θα φτάσουν στα ύψη, υποθηκεύοντας το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς. 

Ας μην επιχειρήσουν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια να επαναλάβουν το ψευτοδίλημμα της άνοιξης "ανθρώπινες ζωές ή οικονομία", γιατί κανείς δεν τρώει πια κουτόχορτο. Μια κατεστραμμένη οικονομία θα οδηγήσει σε απώλεια ανθρώπινων ζωών και ίσως τα θύματα να είναι πολύ περισσότερα και πολύ νεώτερα από αυτά του κορωνοϊου. Όπως έδειξε και η οικονομική κρίση του 2010, η οικονομική κατάρρευση σημαίνει περισσότερες αυτοκτονίες, σημαίνει αύξηση των ψυχικών νοσημάτων, των καρκίνων και των εμφραγμάτων , σημαίνει αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, σημαίνει έλλειψη χρημάτων για σωστή ιατρική περίθαλψη. 

Επιπλέον το λοκντάουν θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους και με έναν ακόμη τρόπο : τα νοσoκομεία επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της επιδημίας, ο κόσμος φοβάται να επισκεφτεί γιατρούς για να μην εκτεθεί στον κορωνοϊο και έτσι σημαντικές ιατρικές εξετάσεις αναβάλλονται και αντιμετωπίσιμες ασθένειες αποβαίνουν μοιραίες για τον ασθενή . Στη Βρετανία, η κυβέρνηση προβλέψε ότι οι θάνατοι εξαιτίας των παρενεργειών του λοκντάουν μπορεί να ξεπεράσουν τους 200.000 μέσα στα επόμενα χρόνια. (https://www.telegraph.co.uk/.../lockdown-may-cost-200k.../ ) . Άραγε στην Ελλάδα πόσες θα είναι οι "παράπλευρες απώλειες" αυτής της καταστροφικής πολιτικής ; Mπήκε στον κόπο η "ευαίσθητη" κυβέρνηση μας, που τόσο νοιάζεται για την ανθρώπινη ζωή, να κάνει μια σχετική μελέτη πριν επιλέξει τον ολέθριο δρόμο του λοκντάουν; 


Kαι βέβαια η δεύτερη καραντίνα μέσα σε λίγους μήνες γεννάει σοβαρότατο ζήτημα συνταγματικότητας των μέτρων και παραβίασης των ατομικών μας ελευθεριών. Τον Μάρτιο, οι συνταγματολόγοι του καθεστώτος μας έλεγαν πως τα μέτρα ήταν συνταγματικά επειδή ήταν προσωρινά. Αλλά πια διαπιστώνουμε ότι αυτή η προσωρινότητα έχει εξελιχθεί σε μια νέα κανονικότητα! Ήδη τους τελευταίους 8 μήνες οι πιο στοιχειώδεις ατομικές ελευθερίες παραβιάζονται συστηματικά, η ελευθερία του λόγου απειλείται σοβαρά (διαδηλώσεις ποινικοποιούνται, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε εντολή να στέλνονται στον εισαγγελέα όσοι εκφράζουν "ψεκασμένες", κατά την κυβέρνηση, απόψεις κτλ), το κοινοβούλιο έχει καταντήσει ένας θλιβερός κομπάρσος και η χώρα κυβερνιέται με εκτελεστικά διατάγματα. Χωρίς καμιά αμφιβολία, η δεύτερη καραντίνα θα ενισχύσει περαιτέρω αυτές τις αυταρχικές τάσεις της κυβέρνησης. 

Είναι ανόητοι όσοι πιστεύουν ότι μόλις τελείωσει αυτή η κρίση όλα θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση. Όπως έγραψε και ο σπουδαίος αμερικάνος κοινωνιολόγος William Graham Sumner: "Δεν είναι δυνατόν να πειραματιστούμε με μια κοινωνία και απλά να παρατήσουμε το πείραμα όποτε εμείς το επιλέξουμε. Το πείραμα μπαίνει στη ζωή της κοινωνίας και ποτέ δεν μπορεί να βγει ξανά." Όταν τελειώσει η επιδημία του κορωνοϊου, η χώρα δεν θα είναι πια η ίδια. Η ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας, ο κρατικός αυταρχισμός και η αμφισβήτηση ελευθεριών που ως τώρα θεωρούνταν δεδομένες, θα είναι η κληρονομία αυτής της σκοτεινής περιόδου.
Και η ειρωνεία του πράγματος είναι πως θα υπομείνουμε όλη αυτή την καταστροφή για ένα μέτρο που ακόμη δεν ξέρουμε αν αποδίδει! Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό "The Lancet" και βασίστηκε σε στοιχεία από 50 χώρες, το λοκντάουν δεν μειώνει τη θνησιμότητα του κορωνοϊου. ( https://www.thelancet.com/.../PIIS2589-5370(20.../fulltext )

Eπιπλέον, ο πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε πως η καραντίνα θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες. Είναι όμως τόσο σίγουρος πως οι τρεις εβδομάδες αρκούν ; Γιατί αν σκεφτώ το παράδειγμα της Μελβούρνης, εκει χρειάστηκαν 4 μήνες σκληρού λοκντάουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης, για να ελέγξουν (προσωρινά) την επιδημία. Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα όσο πρέπει μέσα σε τρεις εβδομάδες, η κυβέρνηση σκοπεύει να παρατείνει τον εγκλεισμό μας ; Να δεχτώ όμως ότι όλα πάνε καλά , τα κρούσματα μειώνονται σημαντικά και στις αρχές Δεκεμβρίου βγαίνουμε από τον "κατ' οίκον περιορισμό". Όπως έδειξε η μέχρι τώρα εμπειρία μας, τα lockdowns δεν εξαφανίζουν τον ιό, απλά καθυστερούν την εξάπλωσή του για λίγο καιρό. Και αν η καθυστέρηση ήταν 3-4 μήνες τους καλοκαιρινούς μήνες που όλοι ήμασταν έξω και η μετάδοση ήταν πιο δύσκολη, τώρα τον χειμώνα είναι σίγουρο πως αυτό το "παραθυράκι" θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα. Όταν, λοιπόν, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο τα κρούσματα θα αυξηθούν και πάλι, τι σκοπεύουν να κάνουν τότε οι κυβερνώντες μας; Tρίτη καραντίνα μέσα σε ένα χρόνο; Έχει σκεφτεί η κυβέρνηση τις ολέθριες συνέπειες από μια τέτοια ενέργεια; Έχει στρατηγική εξόδου από αυτόν τον φαύλο κύκλο ή πηγαίνει βλέποντας και κάνοντας; 

Σήμερα, όλοι ξέρουμε ότι η θνητότητα του κορωνοϊου είναι πολύ χαμηλότερη από το 2% με 3% που κάποιοι επιστήμονες υπολόγιζαν την άνοιξη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μελέτη του καθηγητή Τζον Ιωαννίδη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από τον Π.Ο.Υ. με το απαραίτητο peer-review , η διάμεση θνητότητα του κορωνοϊου αγγίζει το 0,23% ενώ στις ηλικίες κάτω των 70 ετών το ποσοστό πέφτει στο 0,05%. ( https://www.facebook.com/tilemachos.chormovitis/posts/10159042201346757 ) Αν πάλι δεν συμπαθείτε τον Ιωαννίδη επειδή κάποτε άσκησε κριτική στον Μωϋση Μητσοτάκη, κοιτάξτε τα στοιχεία του ίδιου του ελληνικού κράτους που δείχνουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 79 έτη και αυτός ανεβαίνει συνέχεια όσο αυξάνονται τα θύματα. (στα τέλη Μαρτίου, ο μέσος όρος ήταν στα 75 έτη). Είναι πια ξεκάθαρο ότι ο κορωνοϊος αφορά κυρίως ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα και στην προστασία αυτών των ομάδων θα έπρεπε να επικεντρωθεί μια υπεύθυνη και ψύχραιμη κυβέρνηση . Αυστηρός έλεγχος στα γηροκομεία, φροντίδα στα ευπαθή άτομα που μένουν μόνα τους, εθελοντική μεταφορά σε ξενοδοχεία για ηλικιωμένους που συγκατοικούν με νεώτερα μέλη της οικογένειας τους και ας αφήσουμε τον υπόλοιπο πληθυσμό να ζήσει κανονικά την ζωή του, να δουλέψει και να διασκεδάσει τηρώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής . Ας μην γελιόμαστε, σε μια τέτοια επιδημία ιδανικές λύσεις δεν υπάρχουν, προστασία 100% είναι αδύνατη, η εξαφάνιση του ιού με περιοριστικά μέτρα είναι παραμύθι για μικρά παιδιά και σίγουρα θα έχουμε εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκρούς. 

Όμως, με την λύση που διάλεξε η κυβέρνηση, λόγω πανικού και κουτοπόνηρου υπολογισμού του πολιτικού κόστους, και τους νεκρούς από την επιδημία μπορεί να μην γλυτώσει και να προσθέσει πολύ περισσότερους λόγω των παραενεργειών του λοκντάουν και επιπλέον να καταστρέψει την οικονομία και τις ελευθερίες μας. Επιτέλους, ήρθε η ώρα να κλείσουμε τα αυτιά μας στα κυβερνητικά παπαγαλάκια των ΜΜΕ, να καταλάβουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και να αντιδράσουμε όλοι σε αυτήν την αυτοκτονική πολιτική!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail