Συνεργασία με την Κίνα ή Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Κίσινγκερ

"Θα ήθελα να πιστεύω ότι χρειαζόμαστε πρώτα απ' όλα έναν διάλογο με την κινεζική ηγεσία στον οποίο θα καθορίσουμε τι προσπαθούμε να αποτρέψουμε και στον οποίο οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν ότι οποιεσδήποτε άλλες συγκρούσεις προκύψουν δε θα καταλήξουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση", δήλωσε ο Henry Kissinger στον αρχισυντάκτη ειδήσεων του Bloomberg John Micklethwait στις 16 Νοεμβρίου στο Bloomberg New Economy Forum. "Αν δεν υπάρχει κάποια βάση για κάποια συνεργατική δράση, ο κόσμος θα γλιστρήσει σε μια καταστροφή συγκρίσιμη με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο".

Gordon Chang - gatestoneinstitute.org
Παρουσίαση Freepen.gr

Φυσικά κανείς δε θέλει πόλεμο οποιουδήποτε τύπου με την Κίνα, αλλά λίγο μετά το 14ο λεπτό ο Κίσινγκερ κατάφερε να παρερμηνεύσει εντελώς την κινεζική ιστορία, να υποστηρίξει τον σημαντικότερο στόχο εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου και να δώσει βαθιά λανθασμένες συμβουλές στον Τζο Μπάιντεν. Ο Κίσινγκερ προφανώς δεν έμαθε τίποτα από τα χρόνια της επικίνδυνης κινεζικής συμπεριφοράς, η οποία είναι εν μέρει αποτέλεσμα των διατυπώσεων πολιτικής του.

Ξεκινάμε με την ιστορία, επειδή ο Κίσινγκερ ήταν κάποτε ένας καταξιωμένος ιστορικός και οι λανθασμένες απόψεις του για την Κίνα σήμερα φαίνεται να ρέουν από τις αβάσιμες απόψεις του για το κινεζικό παρελθόν. Κάνει την υπόθεση ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να καταλάβουν την ανασφάλεια του Πεκίνου.

"Οι Αμερικανοί είχαν ιστορικό σχετικά αδιάλειπτης επιτυχίας", σημείωσε. "Οι Κινέζοι είχαν μια πολύ μακρά ιστορία επαναλαμβανόμενων κρίσεων. Η Αμερική είχε την τύχη να είναι απαλλαγμένη από άμεσους κινδύνους. Η Κίνα συνήθως περιβάλλεται από χώρες που είχαν σχέδια για την ενότητά τους".

Ακόμη και αν τα σχόλιά του ήταν αληθινά, καμία χώρα δεν απειλεί τώρα την Κίνα. Η Κίνα, στην πραγματικότητα, δεν έχει αντιμετωπίσει καμία αξιόπιστη εξωτερική απειλή για την ενότητά της για περισσότερο από επτά δεκαετίες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα βασίζεται στην ιστορία, όπως ο λεγόμενος "αιώνας ταπείνωσης", το θέμα της Εθνικής Ημέρας του κυβερνήτη Xi Jinping τον περασμένο Οκτώβριο, επειδή αυτή η αφήγηση της ιστορίας ταιριάζει στις ανάγκες του σημερινού ανασφαλούς καθεστώτος.

Το ταραγμένο παρελθόν της Κίνας, εν συντομία, αποτελεί δικαιολογία. Τι, τελικά, είναι στην ιστορία που δικαιολογεί τη σημερινή Κινεζική επιθετικότητα κατά της Ινδίας, του Μπουτάν και του Νεπάλ, ή τα σχέδιά της για το Τατζικιστάν, τις Φιλιππίνες και τη Μαλαισία;

Επιπλέον, ποια αιτιολόγηση υπάρχει για τη δήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος για "λαϊκό πόλεμο" στις Ηνωμένες Πολιτείες το Μάιο του περασμένου έτους;

Η Κίνα είναι επιθετική και μαχητική αυτή τη στιγμή λόγω της φύσης του κομμουνιστικού καθεστώτος της, το οποίο οδηγεί γρήγορα τη χώρα πίσω στην κυριαρχία του ενός ανθρώπου και τον ολοκληρωτισμό. Ο Xi Jinping, ο μόνος άνθρωπος στο σύστημα της Κίνας, διαδίδει τώρα την τολμηρή έννοια της tianxia, ότι "όλοι κάτω από τον ουρανό" οφείλουν πίστη στο Πεκίνο.

Υπάρχουν, δυστυχώς, κάποια σημεία στην ιστορία όταν ο διάλογος κάνει τα πράγματα χειρότερα επειδή οι σκληροπυρηνικοί ηγέτες αντιλαμβάνονται την επιθυμία των άλλων να μιλήσουν ως ένδειξη αδυναμίας.

Εν πάση περιπτώσει, ο διάλογος προϋποθέτει ότι οι Κινέζοι ηγέτες μπορούν να συμβιβαστούν, κάτι που σε αυτό το σημείο είναι μια αμφίβολη πρόταση. Για παράδειγμα, το Πεκίνο έθεσε τελευταία σε κίνδυνο μια εδαφική αξίωση το 2011 — με το Τατζικιστάν, όταν πήρε το έδαφος του Τατζικιστάν — αλλά τώρα προσπαθεί να ανοίξει εκ νέου τον οικισμό για να αρπάξει ακόμα περισσότερα. Από τότε, το Πεκίνο έχει προσθέσει νέες αξιώσεις — στη θάλασσα της Νότιας Κίνας — και έχει θέσει τις βάσεις για πρόσθετες, ειδικά πάνω από την αλυσίδα των νήσων Ryukyu της Ιαπωνίας.

Η απουσία κινεζικής καλής θέλησης αφήνει στην Αμερική μια έσχατη λύση: αποτροπή.

Ο Κίσινγκερ, που συχνά αναφέρεται ως ειδικός αποτροπής, δεν είναι πλέον οπαδός της. Όταν ο Micklethwait τον ρώτησε αν ευνόησε την ιδέα του Μπάιντεν ότι οι δημοκρατίες πρέπει να ενωθούν σε συνασπισμό, ο 97χρονος "grand consigliere της αμερικανικής διπλωματίας"-η περιγραφή των Financial Times-ήταν επιφυλακτικός. "Νομίζω ότι οι δημοκρατίες πρέπει να συνεργάζονται όπου οι πεποιθήσεις τους το επιτρέπουν ή το υπαγορεύουν", απάντησε. "Νομίζω ότι ένας συνασπισμός που στοχεύει σε μια συγκεκριμένη χώρα δεν είναι σοφός, αλλά ένας συνασπισμός για την πρόληψη των κινδύνων είναι απαραίτητος όπου το απαιτεί η περίσταση". Στη γλώσσα του Κίσινγκερ, αυτό είναι ένα "όχι" στη διεθνή συνεργασία κατά του Πεκίνου.

Δεδομένου του τι θα μπορούσε να συμβαίνει μέσα στους πολιτικούς κύκλους του Κομμουνιστικού Κόμματος, μπορεί τώρα να μην υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί ο πόλεμος με ένα μαχητικό κινεζικό κράτος. Ωστόσο, αν η ειρήνη είναι δυνατή ή όχι, θα πρέπει να είναι σαφές στον Κίσινγκερ ότι η προσέγγιση που υποστήριξε και η οποία υιοθετήθηκε από κάθε Αμερικανό Πρόεδρο από τότε που ο Πρόεδρος Νίξον πήγε στην Κίνα το 1972, συνέβαλε στην κινεζική επιθετικότητα. Ο Κίσινγκερ, προτρέποντας τη συνδιαλλαγή όταν το Πεκίνο κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να κατευναστεί, βοήθησε στη δημιουργία της σημερινής σοβαρής κατάστασης.

Ας θυμηθούμε ότι ο Κίσινγκερ ήταν πάντα εκφοβισμένος από μεγάλα κομμουνιστικά κράτη. Υποστήριξε το détente στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν υποθέτει ότι δεν υπήρχε τρόπος να επικρατήσει η Σοβιετική Ένωση. Ο Ρέιγκαν, αφού αρνήθηκε να δεχτεί την ΕΣΣΔ ως δεδομένη, τον απέδειξε πως είναι λάθος.

Και ο Κίσινγκερ κάνει μεγάλο λάθος τώρα. "Ο Trump έχει μια πιο αντιπαραθετική μέθοδο διαπραγμάτευσης από ό,τι μπορείτε να εφαρμόσετε επ 'αόριστον", δήλωσε ο Κίσινγκερ στον Micklethwait, που φαίνεται να μιλάει στον Joe Biden. Αυτό, δήλωσε ο James Fanell, ο γνωστός στρατηγιστής της Κίνας με έδρα την Ελβετία, στο Gatestone, είναι "μια ξεκάθαρη δήλωση της ηττοπάθειας του Dr.Kissinger".

Όπως δήλωσε ο Fanell, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων πληροφοριών του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού, ο Kissinger πιστεύει ότι οι ΗΠΑ "δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας".

Η Αμερική, ωστόσο, είναι πολύ ισχυρότερη από το καθεστώς της Κίνας και έχει συμμάχους, κάτι που η Κίνα, εκτός από τη Βόρεια Κορέα,στερείται. Επιπλέον, οι ΗΠΑ πλέκουν μαζί έναν τρομερό συνασπισμό — το Quad με την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία — δίνοντας στην Ουάσινγκτον τη δυνατότητα να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το Πεκίνο σε κάθε μέτωπο. Το κινεζικό κράτος δεν ταιριάζει με τα έθνη, τόσο κοντά όσο και μακριά, φαίνεται αποφασισμένο να ανταγωνιστεί.

Ποια είναι η καλύτερη ένδειξη ότι ο Κίσινγκερ είναι λάθος; Το Πεκίνο αυτή τη στιγμή διεξάγει μια συντονισμένη εκστρατεία προπαγάνδας για να προωθήσει τις απόψεις του όσο το δυνατόν ευρύτερα. Όταν ο εχθρός σας θέλει να κάνετε κάτι, σχεδόν πάντα δεν είναι προς το συμφέρον σας.

Ο Κίσινγκερ δήλωσε ουσιαστικά ότι η επιλογή για την Αμερική είναι η συνεργασία ή ο πόλεμος, Μια αφήγηση που έχει διαδώσει σε πρόσφατες συνεντεύξεις. Ωστόσο, η επανάληψη δε θα επιβαιώσει αυτό το ερώτημα. Οι χώρες μπορούν, μεταξύ αυτών των δύο άκρων, να επιλέξουν την αντιπαράθεση και την αποτροπή. Ο Β ' Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη, για παράδειγμα, ξεκίνησε επειδή η Βρετανία και η Γαλλία επέλεξαν να μην αντιμετωπίσουν το Τρίτο Ράιχ όταν το έκαναν — το 1936 κατά τη διάρκεια της απόπειρας επανστρατιωτικοποίησης της Ρηνανίας — θα είχαν τερματίσει τη γερμανική στρατιωτική απειλή.

Ο Micklethwait ξεκίνησε τη συνέντευξη ρωτώντας για το Συνέδριο της Βιέννης, το θέμα του A World Restored του Kissinger: Metternich, Castlereagh και τα προβλήματα της ειρήνης 1812-22. "Κάθε φορά που η ειρήνη-που σχεδιάστηκε ως αποφυγή του πολέμου—ήταν ο πρωταρχικός στόχος μιας εξουσίας ή μιας ομάδας δυνάμεων, το διεθνές σύστημα ήταν στο έλεος του πιο αδίστακτου μέλους της διεθνούς κοινότητας", έγραψε. "Κάθε φορά που η διεθνής τάξη έχει αναγνωρίσει ότι ορισμένες αρχές δεν θα μπορούσαν να διακυβευτούν ακόμη και για χάρη της ειρήνης, η σταθερότητα που βασίζεται σε μια ισορροπία δυνάμεων ήταν τουλάχιστον νοητή".

Ο Κίσινγκερ απέφυγε την ερώτηση και, για κάποιο λόγο, προτείνει τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες να τεθούν στο έλεος του πιο αδίστακτου καθεστώτος του κόσμου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail