«Το Ισραήλ μπορεί να πάει σε πρώτο προληπτικό πλήγμα κατά του Ιράν μόλις φύγει ο Τραμπ»

Freepen.gr - Πριν από τις εκλογές, η εκστρατεία Μπάιντεν υπαινίχθηκε την ανάγκη να "επαναδιαπραγματευτεί" το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την πυρηνική συμφωνία (JCPOA) με το Ιράν, μια ιδέα που η Τεχεράνη απέρριψε εξαρχής. Το Ισραήλ πίεσε έντονα την Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από το JCPOA και έχει απειλήσει με στρατιωτική δράση εναντίον της Τεχεράνης σε περίπτωση που η τελευταία αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αναφέρει το Sputnik.

Το Ισραήλ μπορεί να ξεκινήσει στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν μόλις ο πρόεδρος Donald Trump αποχωρήσει, εκτίμησε ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Trump, Herbert R McMaster.

"Το Ισραήλ ακολουθεί το δόγμα Begin, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα δεχτούν ένα εχθρικό κράτος που έχει τα πιο καταστροφικά όπλα στη Γη", δήλωσε ο McMaster, μιλώντας στο FOX News.

Ο πρώην αξιωματούχος αναφερόταν στην πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης να διεξάγει "προληπτικές" επιθέσεις εναντίον πιθανών αντιπάλων που θεωρούνται ύποπτα από το Τελ Αβίβ ότι αναπτύσσουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Το δόγμα διατυπώθηκε στη δεκαετία του 1960, αλλά πήρε το όνομά του από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ μεταξύ 1977 και 1983, Menachem Begin, ο οποίος επιτέθηκε στον πυρηνικό αντιδραστήρα Osirak του Ιράκ έξω από τη Βαγδάτη ενώ ήταν ακόμα υπό κατασκευή το 1981.

Το δόγμα είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο απαγορεύει τις έννοιες των προληπτικών επιθέσεων και του προληπτικού πολέμου.

"Το έχουμε δει αυτό στο παρελθόν με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να χτύπουν στη Συρία. Θυμηθείτε το 2007 όταν η Βόρεια Κορέα βοηθούσε στην κατασκευή μιας εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στην έρημο της Συρίας και η IDF χτύπησε αυτήν την εγκατάσταση και [πραγματοποίησε] παρόμοιες επιθέσεις στο Ιράκ νωρίτερα από αυτό; Πιστεύω λοιπόν ότι είναι μια πιθανότητα", συνέχισε ο McMaster.

Οι συριακές αρχές απέρριψαν επανειλημμένα ισχυρισμούς ότι η εγκατάσταση ήταν "πυρηνικός χώρος", με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ να λέει ότι θα ήταν "ανόητο" για τη Δαμασκό να κατασκευάσει πυρηνικό χώρο στην έρημο χωρίς αεράμυνα. Το 2009, Σύριοι αξιωματούχοι δήλωσαν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ότι ο χώρος ήταν αποθήκη πυραύλων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail