Το μεγάλο κόλπο με την τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ και μία "περίεργη" ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Θα μου πείτε γύρω μας γίνεται χαμός με τον κορονοϊό τα Lockdown, τα μεγάλα κόλπα του Τραμπ με τις εκλογές και την αμφισβήτηση της επιστολικής ψήφου και εσύ ασχολείσαι με την ΠΕΙΡΑΙΩΣ; Και όμως η τύχη της ΠΕΙΡΑΙΩΣ αφορά την μισή ελληνική οικονομία και αρκετά δισ. δημοσίου χρήματος που έχουν δώσει οι Έλληνες φορολογούμενοι και κινδυνεύουν να χαθούν. Η άλλοτε κραταιά Τράπεζα, που κατείχε μια από τις πέντε πρώτες θέσεις στο ΧΑΑ από πλευράς κεφαλαιοποίησης, βρίσκεται κάτω από την 30η με συνολική κεφαλαιοποίηση μόλις 270 εκατ. ευρώ.

Χρήστος Κουτσονάσσιος
Δικηγόρος - Μέλος κίνησης Πράττω

Για να φανεί το μέγεθος της κατάρρευσης της μετοχής της ΠΕΙΡΑΙΩΣ σημειώνουμε ότι η κεφαλαιοποίηση της Λάμψα (ξενοδοχείο Μ. Βρετανία) έφτανε την προηγούμενη Τετάρτη στα 418 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνη των Πλαστικών Κρήτης στα 407 εκατ.!

Η τράπεζα  ΠΕΙΡΑΙΩΣ αδυνατεί αυτή την στιγμή να πληρώσει στο Ελληνικό δημόσιο, με ευθύνες της διοίκησής της, τα 165 εκατ. του τοκομεριδίου των CoCos στις 2 Δεκεμβρίου.  Η μοναδική δυνατότητα που έχει είναι, όπως ήταν και το σχέδιο της διοίκησής της, να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκ. περίπου. Εδώ όμως αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα για το Ελληνικό δημόσιο, αφού το ΤΧΣ, που το εκπροσωπεί και κατέχει το 26%, απαγορεύεται δια του ιδρυτικού του νόμου να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και έτσι το ποσοστό του από 26% θα έπεφτε στο 15% και έτσι οι υπόλοιποι τρεις βασικοί μέτοχοι που είχαν πολύ μικρότερα ποσοστά από το ΤΧΣ θα έπαιρναν το έλεγχο της τράπεζας με κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 0,11 της λογιστικής αξίας του μετοχικού κεφαλαίου (7 δισ.). Το ΤΧΣ με αυτή τη μεθόδευση θα έβγαινε από την μέση ως βασικός μέτοχος και θα έπαιρναν τον έλεγχο της τράπεζας. Το ΤΧΣ με την προτροπή του SSM όπως ήταν φυσικό αντέδρασε υπενθυμίζοντας στην διοίκηση της τράπεζας ότι αν προχωρούσε το σχέδιο αυτό πιθανόν να προέκυπτε για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ζήτημα ποινικών ευθυνών για απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου (κακούργημα).
Έτσι μάλλον προκρίθηκε από την κυβέρνηση η μη πληρωμή του τοκομεριδίου, με συνέπεια αυτόματα η μετατροπή του ομολόγου CoCos σε μετοχές του ΤΧΣ και το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας να ανέλθει στο 60%, δηλαδή ουσιαστικά η τράπεζα προσωρινά θα κρατικοποιηθεί.

Και λέω προσωρινά γιατί τα σχέδια της κυβέρνησης είναι να σπάσει την τράπεζα στα δύο, στην καλή χωρίς υποχρεώσεις και στην κακή (Bad Bank) με τα 25 δισ. κόκκινα δάνεια. Την καλή θα την ιδιωτικοποιήσει αντί πινακίου φακής σε ιδιώτες επενδυτές και την κακή θα την φορτώσει στις πλάτες του δημοσίου, δηλαδή των φορολογουμένων, αυτή είναι και η πρόταση Στουρνάρα. Έτσι θα φάει το μαύρο σκοτάδι τα τρία δισ. που πλήρωσε το δημόσιο για την ανακεφαλαίωση το 2015 και θα φορτωθεί το δημόσιο τα κόκκινα δάνεια των 25 δισ. (Bad Bank). Αυτό θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο ξεπούλημα-σκάνδαλο της εποχής Μητσοτάκη.

Χθες δημοσιεύτηκε μία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που την υπογράφουν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Τι μας λέει αυτή η ανακοίνωση; Απλά περιγράφει το πρόβλημα, δεν παίρνει θέση και το σοβαρότερο εξ όλων, δεν κάνει κάποια σοβαρή πρόταση. Μας λέει επίσης ότι η Τράπεζα έχει τη ρευστότητα και πρέπει να αποπληρώσει τα 165 εκατ. του τοκομεριδίου των CoCos, δηλαδή αυτό που θέλουν οι τρεις μέτοχοι πλην ΤΧΣ για να βάλουν χέρι στην Τράπεζα, αφού αποπληρωμή χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν γίνεται και μ' αυτήν το δημόσιο βγαίνει από βασικός μέτοχος.

Η Πειραιώς μπορεί να πληρώσει τους τόκους σε μετρητά ή έκδοση μετοχών (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου). Το ζήτημα των μετρητών προσκρούει στον SSM στον εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών καθώς τα 164 εκατ. τόκοι θα αφαιρεθούν από τα κεφάλαια και θα αποδυναμώσουν την τράπεζα μια περίοδο όπου οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια, άρα απομένει η έκδοση μετοχών (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου).
Η Πειραιώς διαθέτει χρηματιστηριακή αξία 270 εκατ ευρώ και έχει 7 δισεκ. κεφάλαια που σημαίνει τιμή προς λογιστική αξία 0,038. Κατά μέσο όρο οι τράπεζες έχουν αποτίμηση με όρους P/BV περίπου 0,12 με 0,14, επομένως η  Πειραιώς δεν μπορεί να σηκώσει οποιαδήποτε ποσό πληρωμής κεφαλαίου.

Επίσης η ανακοίνωση λέει ότι πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα του δημοσίου, δεν μας λέει όμως πως θα προστατευτούν τα δικαιώματα του δημοσίου εάν το ΤΧΣ δεν επιτρέπεται εκ του ιδρυτικού του νόμου να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Δεν λέει ούτε λέξη για το colpo grosso της διοίκησης της Τράπεζας, ούτε για τις ευθύνες της και την αποπομπή της.
Αντί για τις φιλολογίες και τα περίεργα περί δήθεν ύπαρξης ρευστότητας της τράπεζας έπρεπε η αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση νόμου με την οποία το ΤΧΣ να μπορεί να έχει λόγο στις εξελίξεις στην Τράπεζα (να συμμετέχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου) από σήμερα κιόλας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail