Η τζιχάντ του Ερντογάν στην "άπιστη Ευρώπη"

Αdem Αltan/ΑFΡ
Η τζιχάντ εναντίον της Ευρώπης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιθανότατα βασίζεται τόσο στην ιδεολογία όσο και στον οπορτουνισμό. Η έντονη αντι-δυτική ρητορική είναι μια ιδεολογική εκ των ων ουκ άνευ για το τουρκικό πολιτικό Ισλάμ. Είναι επίσης ένας ασφαλής συλλέκτης ψήφων που στοχεύει συντηρητικές και εθνικιστικές μάζες.

Παρουσίαση Freepen.gr

Ο τζιχαντισμός του Ερντογάν δεν είναι εποχιακός ή πρωτόγνωρο σύστημα πολιτικών ιδεών. Δεν είναι επίσης μια αντανάκλαση του Ειρηνικού Σουφισμού. Ο Ερντογάν προέρχεται από τις τάξεις του μαχητικού πολιτικού Ισλαμισμού της Τουρκίας που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 υπό την ηγεσία του ιδεολόγου, Νετσμετίν Ερμπακάν, του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας και του μέντορα του Ερντογάν. Στη ρητορική του Ερμπακάν, η καθολική πολιτική αφορά απλώς έναν αγώνα μεταξύ του δίκαιου (Ισλάμ) και ενός συνασπισμού Σιωνιστών και ρατσιστών ιμπεριαλιστών-όλα τα άλλα είναι μόνο λεπτομέρειες. Στη σκέψη του, οι Σιωνιστές υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να "πάρει Τούρκους μουσουλμάνους να τους λιώσει σε ένα δοχείο του Χριστιανισμού".

Σε μια ομιλία του 2016, ο Ερντογάν μίλησε για τις ευρωπαϊκές χώρες: "αυτοί δεν είναι μόνο οι εχθροί μας... Πίσω από αυτά είναι σχέδια και συνωμοσίες και άλλες δυνάμεις."Επίσης, το 2016, είπε ότι η τζιχάντ δεν είναι ποτέ τρομοκρατία. "Είναι Ανάσταση.... Είναι να δώσει ζωή, να χτίσει... Είναι για την καταπολέμηση των εχθρών του Ισλάμ". Το 2017, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της γερμανικής κυβέρνησης έμοιαζαν με εκείνες της Ναζιστικής Γερμανίας.

Τον προηγούμενο μήνα, ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) με έδρα τη Γάζα, Dawood Shihab, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι η πιο γενναία μουσουλμανική χώρα για να καταπολεμήσει την εχθρότητα του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν προς τους μουσουλμάνους. Οι Τούρκοι πίστευαν ότι τα κολακευτικά λόγια από την PIJ δεν ήταν αρκετά να σταυρώσουν έναν άπιστο που μεταμφιέζεται ως πρόεδρος ενός μεγάλου ευρωπαϊκού έθνους.

Ο Ερντογάν έπρεπε να πάρει τα ηνία. Χώρος: ένα συνέδριο του κόμματος στην καρδιά της Ανατολίας. Διακόσμηση: τεράστιες αφίσες του Ερντογάν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ. Δύο ακόμα φωτογραφίες: το τοπίο του Αζερμπαϊτζάν και το τζαμί Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ. Σύνθημα: "το Καραμπάχ και το τζαμί Αλ-Ακσα [στην Ιερουσαλήμ] μας περιμένουν!" [Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή υπό αρμενική κατοχή από τη δεκαετία του 1990.]

Ο Σουλτάνος μιλάει: "ποιο είναι το πρόβλημα του Μακρόν με το Ισλάμ; Ποιο είναι το πρόβλημά του με τους μουσουλμάνους; Ο Μακρόν χρειάζεται κάποια ψυχική θεραπεία". Ο Ερντογάν προφανώς πιστεύει ότι ο Μακρόν έχει τρελαθεί κλινικά επειδή ο Γάλλος πρόεδρος ορκίστηκε να πατάξει τον ριζοσπαστικό Ισλαμισμό στη Γαλλία, αφού η χώρα κλονίστηκε από τον αποκεφαλισμό του καθηγητή ιστορίας Samuel Paty στις 16 Οκτωβρίου.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι προμηθεύει όπλα μόνο σε ένα από τα αντιμαχόμενα μέρη, την Αρμενία, στην πιο πρόσφατη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Παρ ' όλα αυτά, λίγο υποκριτικά, ο Ερντογάν είναι επίσης περήφανος που η Τουρκία εξοπλίζει τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν με αεροσκάφη, διάφορα άλλα οπλικά συστήματα και παρέχει εκπαίδευση.

Η πολιτική της Μέσης Ανατολής είναι πάντα μια παγίδα για ριζοσπαστικούς ιδεολόγους. Στη νοοτροπία του Ερντογάν, η "άπιστη Δύση" βοηθά στρατιωτικά την Αρμενία (τον κακό) και η Τουρκία βοηθά στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν (τους δίκαιους). Τέλεια! Ποιο άλλο έθνος βοηθά στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν; Ένα έθνος στο πλευρό των δίκαιων; Το Ισραήλ, μια χώρα που ο Ερντογάν μισεί βαθιά.

Το 2016, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ δήλωσε ότι η χώρα του απέκτησε στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 4,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εβραϊκό κράτος. Ένας προεδρικός σύμβουλος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, χρησιμοποιούσε αεροσκάφη ισραηλινής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων "αεροσκαφών αυτοκτονίας" που μπορούν να καταστρέψουν έναν στόχο κατά την πρόσκρουση. Έτσι, η Τουρκία και το Ισραήλ εξοπλίζουν τον ίδιο στρατό που βρίσκεται σε ένοπλη σύγκρουση με έναν άλλο.

Αυτή η ανεπιθύμητη σύμπτωση, ωστόσο, δεν θα αποτρέψει τις τζιχαντιστικές φιλοδοξίες του Ερντογάν. Από μια αναφορά στα τέλη Οκτωβρίου:

"Οι Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών αποκάλυψαν ότι η ηγεσία της Χαμάς λειτουργεί ένα δεύτερο παράνομο γραφείο στην Κωνσταντινούπολη για επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο και αντι-κατασκοπεία εναντίον των εχθρών της, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής και των διαφωνούντων της Χαμάς...

"Το αρχηγείο της Χαμάς ιδρύθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια για να αγοράσει εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων, για την εφαρμογή επιθέσεων στον κυβερνοχώρο εναντίον εχθρών, συμπεριλαμβανομένων πρεσβειών εχθρικών αραβικών κρατών όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, ακόμη και κατά της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, καθώς και για την επιτήρηση και την πάταξη διαφωνούντων μελών εντός των δικών της τάξεων".

Η τελευταία τζιχαντιστική εξαγωγική ζώνη της Τουρκίας φαίνεται να είναι ο Καύκασος: το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συγκεκριμένα. Αν και η Άγκυρα και το Μπακού αρνούνται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, δημοσιεύματα του τύπου και ανεξάρτητοι παρατηρητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα επιβεβαίωσαν την άφιξη εκατοντάδων τζιχαντιστών στο Αζερμπαϊτζάν για να πολεμήσουν την Αρμενία. Το πλούσιο σε υδρογονάνθρακες Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε σίγουρα να αντέξει χιλιάδες μαχητές,όχι μόνο εκατοντάδες. Αλλά αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει την οργή της Μόσχας, η οποία, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι Αζέροι, δεν θα κάνει κανένα καλό στη βρεφική τους κατάσταση.

Μετά την άμεση ένοπλη εμπλοκή του τουρκικού στρατού στα Ιρακινά και Συριακά εδάφη, τους πολέμους μεσολάβησης στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη και τις στρατιωτικές εντάσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, ο νέος τζιχαντιστικός τυχοδιωκτισμός του Ερντογάν βρήκε ένα νέο θέατρο πολέμου στον Καύκασο. Τι ακολουθεί;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail