Περίεργη δασμολογική απόφαση του Ιράκ αβαντάρει Τουρκία αλλά προλέγει και Κουρδιστάν;

Chickenonline / pixabay
Η ιρακινή κυβέρνηση αναστέλλει όλες τις καταστάσεις φορολογικής απαλλαγής σε όλους τους τομείς της χώρας, σε μια πολύ σημαντική είδηση την οποία γνωστοποιεί η διεθνής εταιρεία μεταφορών Move One.

Στρατής Μαζίδης

Οι ιρακινές τελωνειακές αρχές ανέστειλαν τις εγκρίσεις φοροαπαλλαγής για διπλωματικές, κυβερνητικές, ανθρωπιστικές και στρατιωτικές αποστολές που προορίζονταν για όλες τις περιοχές σε ολόκληρο το Ιράκ.

Αυτό ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της Γενικής Τελωνειακής Νομικής Υπηρεσίας στις 22 Νοεμβρίου 2020. Όλες οι αιτήσεις απαλλαγής από δασμούς και εισφορές θα απορριφθούν και όλα τα φορτία που εισάγονται στη χώρα θα θεωρηθούν ως εμπορικές εισαγωγές με εφαρμοζόμενους τυποποιημένους δασμούς και φόρους.

Οι τελωνειακές αρχές δήλωσαν ότι οι αποστολές υπό διαμετακόμιση (τράνζιτ) που έχουν ήδη εγκρίσεις φοροαπαλλαγής θα υποβληθούν σε επεξεργασία ως συνήθως κατά την άφιξή τους στο Ιράκ, αλλά το προσωπικό της Move One παρατηρεί επί του παρόντος σοβαρές καθυστερήσεις στις πραγματικές διαδικασίες εκκαθάρισης στα διάφορα σημεία εισόδου στο νότο. 

Ωστόσο, ο νέος νόμος δεν εφαρμόζεται επί του παρόντος στη διέλευση των συνόρων Ibrahim Khalil στο βόρειο τμήμα της χώρας, δηλαδή στο λεγόμενο ιρακινό Κουρδιστάν.


Το παράδοξο είναι πως αυτή η σημαντική είδηση, την οποία πληροφορήθηκα από στέλεχος μεταφορικής εταιρείας δεν έχει παίξει σε διεθνή ενημερωτικά μέσα, ει μη μόνο στην ιστοσελίδα της προαναφερθείσας εταιρείας, ενώ εστάλη και ενημερωτικό σημείωμα από διεθνή ένωση των μεταφορέων στα μέλη του.

Η εν λόγω διέλευση του Ibrahim Khalil (με το βέλος στο χάρτη) βρίσκεται μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ. Και εδώ πλέον ανοίγονται δύο σενάρια, χωρίς το ένα να αποκλείει το άλλο.

Το πρώτο είναι ότι πλέον το αμερικανοκρατούμενο - μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό - Ιράκ λαμβάνει μια απόφαση για τις εισαγωγές εξαιρώντας τη διέλευση στο Ibrahim Khalil στο ιρακινό Κουρδιστάν. Αυτό αποτελεί ένα πρώιμο σημείο αναγνώρισής του; Υποτίθεται πως η Βαγδάτη δεν αναγνωρίζει ξεχωριστή οντότητα στην περιοχή και όλοι θυμόμαστε τι ακολούθησε μετά το δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας, όταν ο ιρακινός στρατός προωθήθηκε προς βορρά περιορίζοντας το ιρακινό Κουρδιστάν κερδίζοντας το Κιρκούκ. Γιατί λοιπόν εξαιρεί το Ibrahim Khalil;

Επίσης γιατί δε δημιουργεί ένα ενδιάμεσο τελωνειακό σταθμό ώστε να δασμολογήσει αντίστοιχα ότι θα εισέρχεται από το Ibrahim Khalil στην κυρίως ιρακινή επικράτεια; Βοήθεια προς την Τουρκία ή αποφυγή μιας κίνησης σε αντιδιαστολή με την εξαίρεση του Ibrahim Khalil που θα τόνιζε ακόμη παραπάνω τη γεωγραφική διαφοροποίηση του ιρακινού Κουρδιστάν;

Το δεύτερο είναι η σημαντική χείρα βοηθείας προς την Τουρκία. Εκτός του ότι η πλειοψηφία θα επιλέξει το δρομολόγιο μέσω Τουρκίας, που σημαίνει διανυκτερεύσεις, διατροφή, γενικά κίνηση της τουρκικής αγοράς, είναι προφανές ότι πλέον οι εισαγωγείς του Ιράκ είτε μιλάμε για διεθνείς εταιρείες, είτε για ιρακινές, είτε για ΜΚΟ, θα προτιμήσουν πρώτες ύλες από την Τουρκία. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ξαφνική αυτή απόφαση είναι μάλλον απίθανό να μη διαθέτει αμερικανική έγκριση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail