Αυτό που δεν κατενόησε η Αρμενία κι έφτασε στο αδιέξοδο

Ίσως δεν υπάρχει καλύτερη περίπτωση για να κατανοήσει ένας μη σχετικός με τέτοια θέματα, τι είναι η γεωπολιτική. Η ηγεσία της Αρμενίας, δεν κατενόησε την γεωγραφική θέση της χώρας και την σχέση του εδάφους που κατέχει, με το δίλημμα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η μεγάλη δύναμη της περιοχής, η Ρωσία. 

Ανδρέας Ματζάκος, στρατηγός ε.α.

Πίστεψε ο πρωθυπουργός της Πασανιάν, οτι θα μπορούσε να γίνει ανεκτή απο την Ρωσία, φιλοδυτική στροφή. Αντί να ισορροπήσει μεταξύ Δύσεως και Ρωσίας, έδειξε καθαρή προτίμηση στην Δύση. Δεν κατάλαβε τις δεσμεύσεις που του δημιουργεί η γεωγραφική θέση της Αρμενίας, όντας στον Καύκασο, στο υπογάστριο της Ρωσίας και μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Κασπίας.

Πλέον αυτού δεν κατάλαβε τίποτα από το πάθημα της Γεωργίας, με την οποία μοιράζονται κοινά σύνορα, μόλις πριν λίγα χρόνια, το 2008.

Η ηγεσία της Αρμενίας δεν κατάλαβε οτι το Αζερμπαϊτζάν θα έφερνε την Τουρκία στην πόρτα της. Και η Τουρκία δεν είναι μια μικρή χώρα, αλλά διεκδικεί με στρατιωτική ισχύ, ρόλο περιφερειακής δυνάμεως. Ο Πασανιάν δεν κατάλαβε οτι όχι μόνο δεν έπρεπε να ξεκινήσει πόλεμο, αλλά ούτε και να εμπλακεί σ' έναν που θα ξεκινούσε το Αζερμπαϊτζάν, χωρίς εξωτερική εξισορρόπηση, αφού η εσωτερική δεν ήταν ικανή να αντιμετωπίσει την συμμαχία Αζερμπαϊτζάν -Τουρκίας. Έπρεπε από καιρό να είχε λειτουργήσει διαφορετικά. Απο τότε που πήρε την εξουσία το 2018, δημιουργώντας φρούδες ελπίδες.

Το μόνο που κατάφερε απο την εξέλιξη του πολέμου είναι, ο ίδιος να τελειώσει πολιτικά και να δημιουργήσει αμετάκλητη εξάρτηση της ασφαλείας της Αρμενίας απο την Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail