Αναλυτής: Ώρα για το ΝΑΤΟ να εκδιώξει την όλο και περισσότερο ισλαμιστική, αυταρχική Τουρκία

Freepen.gr - Η Τουρκία, υπό την σχεδόν εικοσαετή μακρά ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει λιγότερες προσπάθειες να αποκρύψει τις όλο και περισσότερο ισλαμιστικές τάσεις της, ενώ εργάζεται ενεργά ενάντια στα συμφέροντα της Δύσης, η οποία ζητά την εκδίωξη της χώρας από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, έγραψε ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Tim Ogden.

Η Αγκυρα απειλεί να υπονομεύσει θανάσιμα τη συμμαχία στην οποία είναι μέλος από το 1952, έγραψε ο Ogden στο The Spectator, με την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση να κερδίζει δυναμική υπό το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και ανάπτυξης του Ερντογάν (ΑΚΡ).

Η Τουρκία συμμετείχε πιο πρόσφατα σε διπλωματική διαμάχη με τη Γαλλία σχετικά με τις παρατηρήσεις του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους και την άρνησή του να αφαιρέσει γελοιογραφίες που χλευάζουν τον Προφήτη Μωάμεθ. Ο Ερντογάν απάντησε αμφισβητώντας την ψυχική κατάσταση του Γάλλου ομολόγου του και ζητώντας μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Κατά το παρελθόν έτος, η Τουρκία έχει εξαπολύσει σημαντικές επιθέσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη γειτονική Συρία και το Ιράκ, ενώ παρεμβαίνει εναντίον του επαναστάτη στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ και των δυνάμεών του στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λιβύη. Η χώρα υποστηρίζει επίσης το Αζερμπαϊτζάν στη διαμάχη της με την Αρμενία για την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ παράλληλα εμπλέκεται περαιτέρω σε μια σύγκρουση με την Κύπρο και την Ελλάδα για τους πόρους υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

"Γιατί λοιπόν το ΝΑΤΟ δεν έχει ενεργήσει ακόμα εναντίον του πολεμοχαρούς μέλους του;" ρωτά ο Ogden. "Η προφανής λύση θα ήταν να εκδιωχθεί η Τουρκία από τη Συμμαχία, μια κίνηση που θα έδειχνε ότι το ΝΑΤΟ έχει το θάρρος των δικών του πεποιθήσεων και δεν θα ανεχθεί μέλη που έχουν, ουσιαστικά, γίνει εχθρικές δυνάμεις".

Είναι καλύτερα η Συμμαχία να ακολουθήσει αυτή την πορεία από το να επιτρέψει στην Άγκυρα να εγκαταλείψει με τους δικούς της όρους, σύμφωνα με τον Ogden, ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν έχει μηχανισμούς για να εκδιώξει τα κράτη μέλη.

Ίσως, ανέφερε ο αναλυτής, η Συμμαχία να μεταβάλει το ιδρυτικό της έγγραφο προκειμένου να απομακρύνει την Τουρκία, καθώς η αποτυχία της θα ενίσχυε μόνο την τρέχουσα αδύναμη εικόνα της.

"Εάν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αντισταθεί στους συμμάχους του, είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει κατάλληλα τους εχθρούς του", δήλωσε ο Ogden.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail