Οι Αρμένιοι μπροστά στην πολιτιστική εκκαθάριση μετά την ήττα στο Καραμπάχ

Freepen.gr - Καθώς οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ προετοιμάζονται να παραδώσουν μέρος της επικράτειας στο Αζερμπαϊτζάν, με βάση τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, φοβούνται για την τύχη των πολυάριθμων χριστιανικών, προχριστιανικών και μουσουλμανικών χώρων κληρονομιάς στην περιοχή, έγραψε ο Dale Berning Sawa για τον Guardian την Πέμπτη.

Η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ή Artsakh όπως την αποκαλούν οι Αρμένιοι κάτοικοι της, είχε μια εθνοτική αρμενική πλειοψηφία για χιλιετίες, αλλά είναι επίσημα μέρος του Αζερμπαϊτζάν ως αποτέλεσμα των πολιτικών της σοβιετικής εποχής.

Ο Sawa ανέφερε μια έκθεση των Simon Maghakyan και Sarah Pickman, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, ότι τεκμηριώνεται η καταστροφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς από το Αζερμπαϊτζάν – αυτό που το ζευγάρι ονόμασε πολιτιστική κάθαρση – στο γειτονικό Nakhchivan, ένα αζέρικο θύλακα που είχε επίσης σημαντικό αρμενικό πληθυσμό που είδε μια άλλη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

Μεταξύ 1997 και 2006, τουλάχιστον 89 εκκλησίες και 22.000 επιτύμβιες στήλες καταστράφηκαν στο Nakhchivan, καθώς και το μεγαλύτερο αρχαίο αρμενικό νεκροταφείο στον κόσμο, τη νεκρόπολη Djulfa, σύμφωνα με το άρθρο.

"Η απάντηση του Αζερμπαϊτζάν ήταν σταθερά να αρνείται ότι οι Αρμένιοι είχαν ζήσει ποτέ στην περιοχή", δήλωσε ο Sawa. "Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που οι παρατηρητές φοβούνται ότι θα συμβεί τώρα και στο Artsakh".

Καθώς ετοιμάζονταν να φύγουν, Αρμένιοι αφαιρούν καμπάνες, σταυρούς και khachkars, από ένα μοναστήρι σε μια από τις περιοχές που πρέπει να παραδοθεί στο Αζερμπαϊτζάν. Οι αζέρικες αρχές δήλωσαν ότι η απομάκρυνση ήταν παράνομη.

Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ," θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η καταστροφή", δήλωσε ο αρχαιολόγος Carsten Paludan-Müller. "Και υπάρχει ο κίνδυνος τώρα που το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα χάσει τον αρμενικό πληθυσμό του".

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Amlet Petrosyan, υπάρχει μικρή ελπίδα για τη διατήρηση των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς οι Αρμένιοι "δεν είχαν ούτε στρατιωτική ούτε πολιτική επιρροή."Ο Petrosyan συνέχισε:" δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του να εξαφανίσει το Αζερμπαϊτζάν κτο λαόμας ή τον πολιτισμό μας. Είμαστε ο πολιτισμός μας".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail