Η Τουρκία αναζητά παγκόσμια δύναμη σε βάρος της Αμερικής

Freepen.gr - Η απελπισμένη ανάγκη της Τουρκίας να παρουσιαστεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δήλωσαν τη Δευτέρα ο Σάιμον Α.Γουόλντμαν, συνεργάτης της εταιρείας Χένρι Τζάκσον, και ο Ασάφ Ρομιρόφσκι, εκτελεστικός διευθυντής του  Scholars for Peace in the Middle East.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε έντονα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν για την υπογραφή της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και κατήγγειλε τη συμφωνία ως προδοσία του Παλαιστινιακού σκοπού.

"Ο Ερντογάν έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αντιταχθεί στην αμερικανική πολιτική έναντι του Ισραήλ", έγραψαν σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσίευσε το National Interest.

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, στενότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, επιδεινώθηκε κατά την τελευταία δεκαετία καθώς ο Ερντογάν έγινε ο σημαιοφόρος του Παλαιστινιακού σκοπού, ενώ φλερτάροντας ισλαμιστικές ομάδες θεωρείται δυσμενής από τους περιφερειακούς παράγοντες και τη Δύση.

Οι μελετητές επεσήμαναν την αυξημένη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την UNRWA, την Παλαιστινιακή υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, στα 18,7 εκατομμύρια δολάρια το 2018 από 750.000 δολάρια δέκα χρόνια νωρίτερα, στα 11 εκατομμύρια δολάρια παρά την οικονομική αναταραχή:

πτώση της λίρας, αύξηση της ανεργίας, μείωση της ανάπτυξης και σοβαρό πρόβλημα ισοζυγίου πληρωμών.

"Η Τουρκία που επιδιώκει να αποκτήσει επιρροή στον μουσουλμανικό κόσμο έχει αυξήσει τη συμβολή της, ειδικά αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν το 2018 να αποσύρουν τη χρηματοδότηση στον αμφιλεγόμενο οργανισμό του ΟΗΕ", ανέφεραν οι αναλυτές.

Τόνισαν επίσης τη ρητορική κριτική του Ερντογάν προς το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης Trump για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, καθώς και ότι τα αραβικά έθνη του κόλπου δεν τοποθετήθηκαν εναντίον.

Τον Ιανουάριο, η πρόταση των ΗΠΑ πρότεινε τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους με σύνορα που να ανταποκρίνονται στις ισραηλινές ανάγκες ασφάλειας, παρέχοντας στις ΗΠΑ αναγνώριση των Ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη γη της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετης πρωτεύουσας του Ισραήλ. Η Τουρκία απέρριψε το σχέδιο.

Πράξεις όπως η χρηματοδότηση της UNRWA από την Τουρκία και η εχθρότητα προς το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ δείχνουν τα "αληθινά χρώματα" της χώρας να παρουσιαστεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου "ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι συμβάλλει ακριβώς σε αυτό που πλήττει τη Μέση Ανατολή, δηλαδή τη διαφθορά, την κακή διακυβέρνηση και την έλλειψη λογοδοσίας", ανέφεραν οι αναλυτές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail