Όσο η Τουρκία θα επεκτείνει την γκρίζα ζώνη εξαναγκασμού, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδρά έντονα

Στον στρατηγικό υπολογισμό των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, σηματοδοτείται η αποφασιστικότητα αμφοτέρων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και με χρήση σκληρής ισχύος (χρήση βίας σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο) -ακόμη και ενάντια σε δυσμενείς πιθανότητες- καθώς φαίνεται ότι είναι τώρα η μόνη επιλογή, κυρίως από την τουρκική πλευρά, για να αποφευχθεί το πολύ λιγότερο επιθυμητό σενάριο του γενικευμένου πολέμου που θέλουν να αποφύγουν με κάθε κόστος. 

Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.

Δυστυχώς, οι πράξεις αποτροπής -εντελώς αναγκαίες- πιθανότατα θα πυροδοτήσουν ένα διαφορετικό σύνολο δυναμικών που θα μπορούσαν να είναι εξίσου αποσταθεροποιητικές και επικίνδυνες.

Καθώς η Τουρκία επεκτείνει την γκρίζα ζώνη εξαναγκασμού -στρατιωτικές πράξεις χωρίς πόλεμο- η Ελλάδα αισθάνεται υποχρεωμένη να αντιδρά με τις δικές της πράξεις αποτροπής, τις οποίες κάθε πλευρά κλιμακώνει για να αποδείξει την αποφασιστικότητά της. Στην πράξη, οι τουρκικές στρατιωτικές εκφοβίσεις θα πρέπει να φαίνονται μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκρίνεται με πιο έντονα αντίθετα μέτρα. Ένα καλό παράδειγμα είναι η αυξημένη συχνότητα των ελληνικών πολεμικών πλοίων που παρακολουθούν τις τουρκικές δραστηριότητες, όπως άλλωστε συμβαίνει σήμερα.

Αυτή όμως, η επικίνδυνη δυναμική αυξάνει τον κίνδυνο στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Στην καλύτερη περίπτωση, η αποτελεσματική επικοινωνία και οι περιορισμένοι κανόνες εμπλοκής ενδέχεται να αποτρέψουν τυχαίες συγκρούσεις. Στο χειρότερο σενάριο, η εχθρότητα, η δυσπιστία και η επιθετικότητα θα συνδυαστούν για να ξεκινήσει μια αλυσίδα γεγονότων που θα κορυφωθούν με παρεμβάσεις των ισχυρών και διαπραγματεύσεις εφ’ όλων των θεμάτων που η τουρκική πλευρά θέτει, ενώ η ελληνική πλευρά δεν θέλει. Ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθούν οι διασταυρούμενες σχέσεις είναι να απομακρυνθούν οι εντάσεις που προκαλούνται από την τουρκική πλευρά αποκαθιστώντας τον πολιτικό διάλογο μεταξύ Άγκυρας και Αθηνών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail