Μετά τα χρόνια της ΕΣΣΔ, η Ρωσία επιστρέφει με στρατιωτική βάση στην Αφρική

twitter.com/mod_russia
Freepen.gr - Η Ρωσία θα δημιουργήσει ένα ναυτικό κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης και Ναυπηγείο επισκευής στο Σουδάν στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας που υπεγράφη από τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισουστίν στις 6 Νοεμβρίου αλλά μόλις δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το defensenews.com.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, το ναυτικό κέντρο εφοδιαστικής θα φιλοξενήσει μέχρι 300 άτομα. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τα μέλη της ναυτικής υπηρεσίας όσο και το πολιτικό προσωπικό. Η βάση μπορεί να φιλοξενήσει έως και τέσσερα ναυτικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών.

Η σουδανική κυβέρνηση θα παράσχει στη Ρωσία την απαραίτητη λιμενική υποδομή και ένα κομμάτι γης δωρεάν.

Η Ρωσία θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει "οποιοδήποτε είδος στρατιωτικού εξοπλισμού ή πυρομαχικών, εξοπλισμού ή υλικού" μέσω των λιμένων του Σουδάν που απαιτούνται για το κέντρο, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Το κέντρο θα λειτουργήσει υπό τη δικαιοδοσία της Ρωσίας και η συμφωνία θα διαρκέσει 25 χρόνια, με την επιλογή να την ανανεώσει για άλλη μια 10ετή περίοδο.

Το Κέντρο Ναυτικής εφοδιαστικής στο Σουδάν θα είναι η πρώτη στρατιωτική βάση της Ρωσίας στην Αφρική από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η χώρα είχε μόνιμη ναυτική βάση στη Σομαλία.

Πριν από μερικά χρόνια, η Ρωσία άρχισε να αναζητά τρόπους για να δημιουργήσει μια μόνιμη βάση στο Τζιμπουτί, η οποία φιλοξενεί ήδη κινεζικές και αμερικανικές ναυτικές βάσεις. Αλλά οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν.

Δεν είναι σαφές πόσο θα κοστίσει το κέντρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Nezavisimaya Gazeta, η Ρωσία σχεδιάζει να δαπανήσει έως και 3,2 δισεκατομμύρια ρούβλια (41, 5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) ετησίως για να αναπτύξει τη βάση της στο Tartus της Συρίας. Το ναυτικό κέντρο εφοδιαστικής της σοβιετικής εποχής στη Μεσόγειο μετατράπηκε σε μόνιμη βάση αμέσως μετά την παρέμβαση της Ρωσίας στον Εμφύλιο Πόλεμο της Συρίας.

Το άνοιγμα του σουδανικού κέντρου δείχνει ότι "η Ρωσία επιστρέφει στον Παγκόσμιο Ωκεανό", έγραψε ο αμυντικός αρθρογράφος Ντμίτρι Λιτόβκιν σε μια στήλη για το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail