Για το ξεχασμένο «οικόπεδο που το καταπατούνε»

Ως γνωστόν, οι μικρές και μεγάλες αμαρτίες του «εθνικού κέντρου», της Αθήνας, για το σημερινό «κατάντημα» στο ζήτημα της μαρτυρικής Κύπρου είναι πολλές, ξεκίνησαν από πολύ παλιά, και οι «αμαρτωλοί» είναι πολλοί και γνωστοί. 

Βασίλης Στοϊλόπουλος 

Όπως αυτή την «μικρή» αλλά με σημασία, το Νοέμβριο του 1931, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος φοβούμενος «παρεκτροπάς» απαγόρευσε μία προγραμματισμένη διαδήλωση για την Κύπρο που ήταν τότε υπό αγγλικό ζυγό. Απείλησε μάλιστα ακόμη και τη χρήση στρατιωτικής βίας ενάντια στους επαγγελματίες αυτοκινητιστές Αθηνών και Πειραιώς επειδή σκόπευαν να παρελάσουν μπροστά από την αγγλική πρεσβεία με μαύρες σημαίες υπέρ του αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και ένωση με την Ελλάδα. 

Έγραψε μάλιστα ολόκληρο άρθρο στο φιλοκυβερνητικό «Ελεύθερον Βήμα» μιλώντας για «αμετροέπεια του τύπου» και για «μάταιες» εκδηλώσεις «αι οποίαι δημιουργούν κατάστασιν πνευμάτων, δυναμένην να προκαλέση προστριβάς, από τας οποίας μπορεί να ζημιωθή η πατροπαράδοτος ελληνοαγγλική φιλία». 

Ποιος είπε ότι έχει αλλάξει από τότε κάτι με τις εκάστοτε «προστάτιδες δυνάμεις» και τις ελληνικές κυβερνήσεις; Από το κακό στο χειρότερο βαδίζουμε - βλέπε την επικείμενη, όπως εικάζεται, «πενταμερή».

ΥΓ. Σαν σήμερα, στις 29 Νοεμβρίου του 1967 η χουντική κυβέρνηση της Αθήνας αποφάσισε, μετά από αμερικανικές πιέσεις και χωρίς να ρωτήσει τον Μακάριο, για την αποχώρηση της ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail