Η Σαουδική Αραβία ανέστειλε τις τουρκικές εισαγωγές κρέατος - Τουρκική Ένωση

REUTERS/Umit Bektas
Freepen.gr - Οι Τούρκοι εξαγωγείς ανέφεραν αυξανόμενα εμπόδια στο εμπόριο στη Σαουδική Αραβία, καθώς οι επιχειρηματίες στο αραβικό κράτος του Κόλπου έχουν δεχθεί αιτήματα για απαγόρευση των τουρκικών εισαγωγών και καθώς οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν.

Ήδη τεταμένες από ανταγωνιστικές φιλοδοξίες για περιφερειακή επιρροή, οι σχέσεις αυτές βυθίστηκαν σε κρίση πριν από δύο χρόνια, όταν οι Σαουδάραβες πράκτορες σκότωσαν τον εξέχοντα Σαουδάραβα δημοσιογράφο Jamal Khashoggi στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, η Αγκυρα αναφέρει ότι έχει ενημερωθεί από το Ριάντ ότι δεν υπάρχει επίσημο μποϊκοτάζ, ωστόσο η Ένωση εξαγωγέων ανέφερε ότι είχε ενημερωθεί από το Υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ότι οι εισαγωγές ορισμένων τουρκικών προϊόντων είχαν ανασταλεί νωρίτερα αυτό το μήνα.

"Εισαγωγές από τη χώρα μας κόκκινου κρέατος και προϊόντων, λευκού κρέατος και προϊόντων, προϊόντων νερού, αυγών και μελιού και των προϊόντων τους, καθώς και γάλακτος και... οι εναλλακτικές λύσεις για το μητρικό γάλα έχουν ανασταλεί από τις 15 Νοεμβρίου", δήλωσε η Ένωση στα μέλη της σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε το Reuters.

Κανείς δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Άγκυρα την Παρασκευή ενώ το Υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας δεν ήταν διαθέσιμο για άμεσο σχόλιο.

Η Συνέλευση εξαγωγέων της Τουρκίας αναφέρει ότι οι εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά 16% τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους στα 2,23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πεκκάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Ριάντ επέμεινε ότι δεν υπήρξε επίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων - κάτι που η Άγκυρα θα μπορούσε να αμφισβητήσει επίσημα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

“... αναμένουμε συγκεκριμένα βήματα για την επίλυση προβλημάτων στις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις", ανέφερε ο Πεκκάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ. "Οι ομολόγοι μας μας είπαν ότι δεν υπήρχε επίσημη απόφαση, ότι υπήρχαν κάποια ζητήματα που αποτελούν εξαίρεση".

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους την προηγούμενη εβδομάδα να "διατηρήσουν ανοικτούς τους διαύλους διαλόγου για τη βελτίωση των διμερών δεσμών και την υπερνίκηση ζητημάτων", ανέφερε η τουρκική Προεδρία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail