«Η Ρωσία χρησιμοποίησε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να αποσπάσει περαιτέρω την Τουρκία από το ΝΑΤΟ»

Freepen.gr - Η δράση της Ρωσίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να είναι μέρος μιας επιτυχημένης διπλωματικής προσπάθειας για περαιτέρω αποσύνδεση της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο ιστορικός και πρώην διπλωμάτης Gerard Libaridian στο Ahval σε συνέντευξή του για το Hot Pursuit με τον Yavuz Baydar.

Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επίθεση για να ανακαταλάβει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ από αρμενικές ομάδες τον περασμένο μήνα, πυροδοτώντας μια μακρόχρονη σύγκρουση για την αμφισβητούμενη περιοχή.

Η Ρωσία έχει ιστορικά επιδιώξει να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και ο Libaridian δήλωσε ότι η απόφαση της Μόσχας να επιτρέψει την πρόοδο της Επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν απαιτούσε εξηγήσεις.

Η κίνηση επέτρεψε στη Ρωσία να ενισχύσει τις σχέσεις της τόσο με το Αζερμπαϊτζάν όσο και με την Τουρκία, αποκλείοντας το ΝΑΤΟ και τη Δύση, δήλωσε ο Libaridian.

Μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία έχει παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, κερδίζοντας περαιτέρω επιρροή σε μια χώρα που παραδοσιακά θεωρείται εντός της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας. Αλλά ο Libaridian είπε ότι η Ρωσία δεν είδε πλέον την Τουρκία τόσο μεγάλη απειλή όσο επροηγουμένως.

"Η Τουρκία δεν αντιπροσωπεύει αυτό που αντιπροσώπευε πριν από 10 ή 15 χρόνια: ο δεύτερος ισχυρότερος στρατός του ΝΑΤΟ σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα δυτικά συμφέροντα παντού", ανέφερε.

Μια ρωσική ειρηνευτική δύναμη 2000 ανδρών θα αναπτυχθεί στην περιοχή στο πλαίσιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που μεσολάβησε από τη Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Libaridian δήλωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα συμμετάσχουν στο έδαφος, αλλά η Ρωσία δεν θα μπορούσε να αντιταχθεί στο Αζερμπαϊτζάν δίνοντας στον τουρκικό στρατό ρόλο στην παρατήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

"Η σιωπή της Τουρκίας όταν υπογράφηκε η κατάπαυση του πυρός και κρατήθηκε έξω με οδηγεί στο να πιστεύω ότι αυτή ήταν μια (προηγούμενη) συμφωνία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας", είπε.

Από την πλευρά της Τουρκίας, το συνολικό αποτέλεσμα ήταν επιτυχία στην απόκτηση μεγαλύτερης επιρροής στο Νότιο Καύκασο, ανέφερε ο Libaridian. "Η Τουρκία έπαιξε πολύ καλά τα χαρτιά της και έχει κερδίσει ένα βήμα πέρα από τις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν", ανέφερε. "Αν η Τουρκία έρχεται (στην περιοχή) με έναν στρατό, κανείς δε θα μπορεί να αντιταχθεί".

Ο Libaridian δήλωσε ότι η Ρωσία είχε επίσης ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή, με την κατάπαυση του πυρός να δίνει στη Μόσχα τον έλεγχο του διαδρόμου Λάχιν, της κρίσιμης οδού εφοδιασμού στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. "Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ζυμώσετε το πρόβλημα και να αποσταθεροποιήσετε (και τους δύο) το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία", είπε.

Αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσοι Αρμένιοι θα επιστρέψουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε ο Libaridian. "Η Ρωσία θα ενδιαφέρεται για την επιστροφή των Αρμενίων, διότι αν δεν υπάρχουν Αρμένιοι, δεν υπάρχει ανάγκη για Ρώσους ειρηνευτές.

Μέχρι την πρόσφατη σύγκρουση, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κυβερνήθηκε εντός των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν από μια αυτόνομη διοίκηση με επικεφαλής τους εθνοτικά Αρμένιους. Ωστόσο, ο Libaridian δήλωσε ότι το καθεστώς των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι πλέον πιθανό να αλλάξει.

"Οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως λένε οι Αρμένιοι στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εδαφικός ορισμός των Αρμενίων, αλλά ένας εθνοθρησκευτικός ορισμός. Μπορούν να έχουν την εκκλησία τους, τους, τη γλώσσα τους, τα σχολεία τους. Αλλά θα υπάρξει άμεσος έλεγχος και δεν θα υπάρξει πολιτική ή εδαφική διάσταση σε αυτή την αυτονομία", είπε.

Ο Libaridian συνέστησε επίσης έντονα στον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan να προσεγγίσει και να δημιουργήσει επαφές με τους γείτονές του, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε ήταν να αρχίσουμε να συζητάμε θέματα απευθείας με τους γείτονες της Αρμενίας, πρόσθεσε ο Libaridian.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail