Το ΝΑΤΟ απαγορεύει τη χρήση ραντάρ από τη Σερβία αλλά την παρακολουθεί με καινούριο από την Αλβανία!

Freepen.gr - Η εγκατάσταση ραντάρ εναέριας επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας στην Αλβανία έχει παράσχει στη χώρα, καθώς και στο ΝΑΤΟ, την παρακολούθηση του ουρανού σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων, αναφέρει η σερβική b92.net σε άρθρο με τίτλο: Το ΝΑΤΟ στέρησε το ραντάρ από τη Σερβία, παρέχοντας στην Αλβανία το δικαίωμα να παρακολουθεί τη Σερβία.

Πρόκειται είτε για ένα νέο βήμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προς την προσάρτηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις δομές της είτε για έναν απλό εκσυγχρονισμό των τεχνικών δυνατοτήτων, γράφει το Σπούτνικ.

Πρόκειται για το γεγονός ότι η Αλβανία ενεργοποίησε ένα νέο κινητό 3D ραντάρ εναέριας επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας στο Όρος Μίδα, στη βόρεια περιοχή Σκόδρα, στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό της έδωσε μια πλήρη εικόνα του εναέριου χώρου σε ακτίνα έως και 470 χιλιομέτρων, γεγονός που της επιτρέπει να "κοιτάξει" πολύ πέρα από τα σύνορά της, ακόμη και στη Σερβία.

Δεδομένου ότι η Αλβανία είναι μέρος του ΝΑΤΟ, είναι υποχρεωμένη να ενσωματώσει την εικόνα ραντάρ που λαμβάνεται με αυτό τον τρόπο στο σύστημα επιτήρησης, έγκαιρης προειδοποίησης και απόκρισης του ΝΑΤΟ.

Το ραντάρ δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία "Lockheed Martin".

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Μιτάρ Κόβατς πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει σταματήσει με τη στρατηγική του να συμπεριλάβει στη δομή του όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, και ότι το ραντάρ δεν θα είχε εγκατασταθεί αν ήταν μόνο τα εθνικά συμφέροντα της Αλβανίας, και υπενθυμίζει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία απαγορεύει στη Σερβία να χρησιμοποιεί το σταθμό ραντάρ στο Κοπάονικ, ακόμη και για την πολιτική αεροπορία.

"Αυτό το ραντάρ δεν λειτουργεί, καθώς αυτή η θέση ραντάρ επέτρεψε τον έλεγχο των νοτιοανατολικών της χώρας μας και των νότιων συνόρων με Αλβανία και Μαυροβούνιο. Αυτά είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν είναι μόνο η ανάγκη του αλβανικού στρατού και του κράτους, αλλά και του ΝΑΤΟ. Υπό ευνοϊκές συνθήκες έλαβαν ένα σύγχρονο ραντάρ που θα παρακολουθεί την ευρύτερη περιοχή και τα εδάφη μας, και εν μέρει τα εδάφη των γειτονικών χωρών, κυρίως του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων", επισημαίνει ο Κόβατς για τον Σπούτνικ.

Από την άλλη πλευρά, ο συντάκτης της πύλης "Tango Six", Petar Vojinović, λέει ότι η εγκατάσταση ραντάρ δεν πρέπει απαραίτητα να αντιμετωπίζεται σε αρνητικό πλαίσιο για τη Σερβία, επειδή πρόκειται για έναν τυπικό εκσυγχρονισμό βασικών τεχνικών δυνατοτήτων για την επιτήρηση του εναέριου χώρου.

"Οι σειρές αυτών των ραντάρ είναι έτσι, και υπάρχουν μεγαλύτερες, αυτό δεν είναι τίποτα ασυνήθιστο. Μπορούμε επίσης να δούμε ολόκληρη την Αλβανία. Λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών των Βαλκανικών κρατών, ο εναέριος χώρος είναι αμοιβαία ορατός", επισημαίνει ο Vojinović.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail